Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Bolton: Venezuela’ya askeri müdahaleyi düşünmüyoruz ama…

Yayın tarihi: 1 Şubat 2019 Cuma 7:25 pm - Güncelleme: 1 Şubat 2019 Cuma 7:25 pm

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı John Bolton, çok yakın bir süre içinde ülkesinin Venezuela’ya askeri bir müdahaleyi düşünmediğini belirtirken, bununla birlikte bütün seçeneklerin masanın üstünde olduğu uyarısında bulundu.

ABD’de bir radyo kanalına konuşan Bolton, sunucunun “Washington’un tek başına veya Brezilya ve Kolombiya ile birlikte pek yakında Venezuela’ya askeri müdahaleyi düşünüp düşünmediği” yolundaki sorusu üzerine, “Hayır” yanıtını verdikten sonra şunları söyledi:

“Başkan, bütün seçeneklerin masanın üstünde olduğunu söyledi. Bizim şimdiki önceliğimiz iktidarın barışçıl bir şekilde el değiştirmesi.“

Bolton, diğer ülkelere Maduro hükümetiyle ticaret yapmaktan kaçınıp, Venezuela’nın altın da içinde olmak üzere doğal kaynaklarını satın almaması yolunda çağrıda bulundu.

Guaido, arabuluculuk teklifini reddetti

Öte yandan ABD’nin Venezuela’da ‘geçici devlet başkanı’ olarak tanığı Ulusal Meclis Başkanı Juan Guaido, yazdığı bir mektupla Meksika ve Uruguay devlet başkanlarının Venezuela Devlet Başkanı Nicolas Maduro’yla kendisi arasında arabuluculuk yapma tekliflerini reddetti. Guaido bu liderlere “tarihin doğru tarafında yer almaları” çağrısı yaptı ve bu siyasi mücadelede tarafsızlığın onları Maduro’ya yakın kıldığını savundu.