Trump’ın ikinci azil duruşması başladı

Yayın tarihi: 9 Şubat 2021 Salı 10:16 pm - Güncelleme: 9 Şubat 2021 Salı 10:16 pm

ABD’nin Eski Başkanı Donald Trump’ın tarihi önem taşıyan ikinci azil davası, bugün (9 Şubat) ABD Senatosu’nda başladı. Donald Trump, destekçilerini, Demokrat Partili Joe Biden’ın seçim zaferini tescillemek üzere toplanan Kongre’ye karşı isyana teşvik ile suçlanıyor.

Davaya, Senato’daki çoğunluk partisi olan Demokrat Parti’nin en kıdemli üyesi 80 yaşındaki Vermont Senatörü Patrick Leahy başkanlık edecek. Trump’ın geçen yılki ilk azil davasına ise Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts başkanlık etmişti. Senato’da 1975 yılından bu yana görev yapan Leahy, geçtiğimiz ay yaptığı açıklamada Trump’ın ikinci azil davasına başkanlık yapacağını duyurmuştu.

İLK GÜNDE GÜNDEM NE?

Davanın ilk gününde Trump’ın avukatlarının ve Temsilciler Meclisi üyesi azil yöneticilerinin davanın anayasaya uygunluğunu tartışması bekleniyor. Davanın devam etmesi yönünde karar çıkması beklenen oylamadan sonraysa Çarşamba gününden itibaren azil yöneticilerinin yargılama sürecini başlatması planlanıyor. İddia makamının kanıt olarak 6 Ocak’taki Kongre baskınına ait video görüntülerinden kesitler sunması bekleniyor.

Bir sonraki aşama, Trump’ın avukatlarının yapacağı savunma olacak. Kongre liderlerinin Pazartesi günü vardıkları anlaşmaya göre hem iddia makamına hem de savunmaya 16’şar saat tanınacak. Tarafların iddia ve savunma yapacakları toplam 32 saatlik süre en fazla dört güne yayılabilecek. Her iki partiden de senartörler iddia makamı ve savunmaya soru yöneltebilecek.

Azil yöneticilerinin ifadelerine başvurmak üzere görgü tanığı çağırmak ya da delil sunmak istemesi durumunda bu, ancak Senato’da yapılacak oylama sonucunda gerçekleşebilecek.