Trump’ın görevden alınacağı duyuruldu

Yayın tarihi: 13 Ocak 2021 Çarşamba 9:11 am - Güncelleme: 13 Ocak 2021 Çarşamba 11:00 am

ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Başkan Donald Trump’ı görevden alınması için kendine yapılan çağrılara yanıt vererek 25. Madde’yi yürürlüğe sokmayacağını duyurdu. ABD Temsilciler Meclisi, Mike Pence’e “anayasayı kullanarak Trump’ı görevden alma” çağrısı yapan tasarıyı onayladı.

Temsilciler Meclisi kendisine maddeyi yürürlüğe sokması için çağrıda bulunan bir tasarı üzerinde oylama yapmadan kısa süre önce Pence, meclisin lideri Nancy Pelosi’ye bir mektup yollayarak kararını bildirdi.

Pence yazdığı mektupta, “Bu yolu izlemenin ülkemizin çıkarlarına uygun ve anayasayla tutarlı olduğuna inanmıyorum” yazdı. 4 yıldır ABD’nin iki numarası olarak görev yapan Pence, Trump’ın görevden alınmasının ülkede Daha çok bölünmeye yol açabileceğini söyledi.

Demokratlar, Pence ve kabine üyelerine 25. Madde’nin kullanılmaması halinde Trump’a yönelik ikinci bir azil süreci başlatacaklarını ve suçlamaları Senato’ya göndereceklerini söylemişti.

Pelosi, Pence’in kararından kısa süre sonra azil sürecinin yöneticiliğini kimlerin yapacağını duyurdu. Trump’a Demokratların yönelttiği “halkı kalkışmaya teşvik etme” suçlaması bugün oylanacak.

TEMSİLCİLER MECLİSİ ONAYLADI

ABD’de Demokratlar, 6 Ocak’taki Kongre baskınının sorumlusu olarak gördükleri Başkan Trump’ın görevden alınmasına yönelik ilk adımı attı.

Temsilciler Meclisinin gündemine getirdikleri tasarı ile Demokratlar, Başkan Yardımcısı Pence’e, “Anayasanın 25. ek maddesini” kullanarak Trump’ı görevden alması çağrısında bulundu.

Ancak oylama yapılmadan önce Pence, Temsilciler Meclisi Başkanı Nancy Pelosi’ye bir mektup göndererek, “anayasanın 25. ek maddesini devreye sokmayacağını” zaten bildirdiği için Meclisteki oylama sembolik olmanın ötesinde bir anlam taşımıyor.

Tasarıyla ilgili tartışma bölümünde söz alan Demokratlar şiddetli bir şekilde Trump’ı eleştirirken, Cumhuriyetçi vekiller ise “Demokratların tek dertlerinin Trump’tan kurtulmak olduğunu” savundu.

Tasarıya 223 evet, 205 de hayır oyu verilirken, oylamada sadece bir Cumhuriyetçi vekilin evet oyu kullandığı görüldü.

Söz konusu tasarı, Pence’e, Trump’ın görevden alınması konusundaki cevabını Kongreye iletmesi için 24 saat süre tanıyor.

Geçen hafta Trump yanlısı binlerce protestocu, Biden’ın seçim zaferini resmileştirecek oturum gerçekleştirilirken Kongre binasının çevresini kuşatmıştı. Bir grup protestocu Kongre’ye ev sahipliği yapan Kapitol Binası’nın içine girdi. Olaylarda 4 kişi hayatını kaybetti. Kapitol’de güvenlik sağlandıktan sonra oturum devam etti ve Biden’ın zaferini resmileştiren Seçmenler Kurulu oyları sayıldı.