Trump’ı ihbar eden kişinin CIA ajanı olduğu iddia edildi, CIA yorum yapmayı reddetti

Yayın tarihi: 28 Eylül 2019 Cumartesi 9:45 am - Güncelleme: 28 Eylül 2019 Cumartesi 9:45 am

ABD Başkanı Donald Trump ve Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymyr Zelensky’nin telefon konuşmasıyla ilgili şikayette bulunan ihbarcının, Merkezi İstihbarat Ajanı (CIA) olduğu iddia edildi.

Trump’ın 25 Temmuz’da Ukraynalı mevkidaşı Zelensky ile yaptığı telefon görüşmesine ilişkin yapılan şikayetin ardından Temsilciler Meclisi’ndeki tartışmalar sürerken, ortaya yeni bir iddia atıldı. New York Times’ın haberine göre, şikayette bulunan ihbarcının kimliği yalnızca üç kaynak tarafından biliniyor. İhbarcının bir noktada Beyaz Saray’da çalıştığı, şikayette bulunduktan sonra CIA’ya geri döndüğü kaydedilirken, ihbarcının avukatları, The New York Times’a müvekkillerinin CIA için çalıştığını doğrulamadı. Ancak onun hakkında herhangi bir bilgi yayınlamanın tehlikeli olacağı konusunda uyarıda bulundu.

CIA YORUM YAPMAYI REDDETTİ

CIA’nın de bu konuda yorum yapmayı reddettiği açıklandı.

Öte yandan Ulusal İstihbarat Servisi Başkan Vekili Joseph Maguire, Trump ve Ukraynalı mevkidaşı Zelensky arasında 25 Temmuz’da gerçekleşen telefon görüşmesiyle ilgili ihbarcı şikayetiyle ilgili olarak, Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi’ne ifade verdi. Fakat ihbarcının kimliğini açıklamayı reddetti.

NE OLMUŞTU?

25 Temmuz’da ABD Başkanı Trump ile Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodymir Zelensky arasında gerçekleşen telefon görüşmesi sonrasında bir şikayet yapılmıştı. Ağustos ayından beri tartışılan şikayetin ardından, Demokrat Parti’nin, yasaları ihlal ettiği gerekçesiyle Trump hakkında soruşturma talebinde bulunması gerginliği artırmıştı. İddialar üzerine belgenin bir versiyonunu yayınlanmıştı. Görevden alınmasına kadar gidebilecek bu dava için Trump, 2020 seçimleri öncesinde kendisine ve cumhuriyetçi partiye karşı bir cadı avı olarak nitelendirmişti.