Trump’a yakın lobi şirketi Türkiye sözleşmesini iptal etti

Yayın tarihi: 26 Ekim 2020 Pazartesi 8:42 pm - Güncelleme: 26 Ekim 2020 Pazartesi 8:42 pm

AKP Hükümeti’nin en fazla ücret ödediği lobi şirketlerinden biri olan ‘Mercury Public Affairs’ ‘Ermeni Lobisi’nin baskısına boyun eğerek Türkiye sözleşmesini iptal etti.

Türkiye’nin Azerbaycan’a destek verdiği gerekçesiyle harekete geçen ‘Ermeni Diyasporası’ lobi şirketinin Türk Hükümeti’ni temsil etmekten vazgeçmesini, aksi halde öteki müşterileriyle bağlarını kesmekle tehdit etti. Ermeni Ulusal Komitesi (The Armenian National Committee) ve Amerika- Ermeni Asamblesi (Armenian Assembly of America) Washington ve Los Angeles’taki ofislerin önünde protesto gösterileri düzenledi.

Kampanya etkili oldu.

Ermeni nüfusunun yoğun olduğu Kaliforniya Eyaleti’nde Meclis Başkanı ve başta Los Angelas olmak üzere 16 bölge milletvekili Mercury’i kendi sözleşmelerini iptal etmekle tehdit etti.

Tehdide boyun eğen ‘Mercury Public Affairs’ henüz sözleşme süreci dolmadan AKP Hükümeti’yle yaptığı anlaşmayı bitirdi.
Trump’a yakınlığıyla bilinen ‘Mercury Public Affairs’ Türk Hükümeti’nin yanı sıra kısa adı TAİK olan Maliye Bakanlığına bağlı ‘Türk- Amerikan İş Konseyi’ için de çalışıyor. Hükümet ve TAİK lobi şirketine yılda ‘birer milyon dolar’ ödüyor.

Trump’ın 2016 yılı seçim kampanyasında iletişim direktörü olan Bryan Lanza ve adı Rusya skandalına karışıp tutuklanan Paul Manafort gibi ünlü isimlerle bağlantısı olan ‘Mercury’nin Ankara’yla yakın ilişkisi oldu. TAIK Başkanı Mehmet Ali Yalçındağ ‘‘Mercury Public Affairs’ lobi şirketi’ aracılığıyla Başkan Trump , Enerji Bakanı Dan Brouillette, Ticaret Bakanı Wilbur Ross ile Tarım Bakanı Sonny Perdue’a ‘ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ‘ konusunda birer mektup göndermişti.