Trump NASA uzmanlarını Ay’a odaklamak istiyor

Yayın tarihi: 11 Şubat 2020 Salı 9:21 am - Güncelleme: 11 Şubat 2020 Salı 9:21 am

ABD Başkanı Trump, başkan seçilirken ABD’nin yeniden Ay’a gideceğine ve Ay’ın ABD’nin ticari/bilimsel çıkarları için kullanılacağı sözlerini vermişti. Peki Trump NASA için şimdi dev bir bütçe ayırarak sözünü tutmak için hazırlık yapıyor olabilir mi?

Önümüzdeki Kasım ayında yapılacak Başkanlık seçimlerinde Trump’ı zorlayacak en zor konulardan biri ABD’nin hala Ay’a astronot gönderememesi olabilir.

Öyle ki, Başkanlığının ilk döneminde Trump bu konuya sık sık değinerek NASA’dan yeniden Ay’a ulaşmasını istemişti.

Ancak aradan geçen 4 senede ABD Uzay Ajansı Ay’a astronot göndermeyi başaramadı hatta bu konuda henüz ciddi bir hazırlık bile bulunmuyor.

Ay’a yeniden insan indirme “meselesi” hala sadece bir dilek konumunda bulunuyor. Fakat Trump, yeni seçimlerden önce bu konuda ciddi bir adım atmaya kararlı görünüyor.

Zira, seçim döneminde Trump’ın verdiği eski sözler konusunda en başarısız olduğu alan, Ay’a astronot göndermek olacak gibi görünüyor.

Dolayısıyla, ABD yönetiminden gelen işaretler NASA’nın Ay’a yeniden insan göndermek için ciddi bir operasyona başlamak üzere olduğunu gösteriyor. ABD’nin 2020 bütçesinde NASA’ya bu çalışmaları yürütmesi ve hızlandırması için çok büyük bir pay ayrılabilir.

Öyle ki, “paranın kokusunu” almasıyla ünlü, ABD’nin kamu kaynaklarını “hortum” gibi emmesiyle tanınan Elon Musk bile bu bütçenin peşine düşmüş gibi görünüyor.

Musk’ın birkaç hafta önce attığı bir tweet hala herkesin aklında: “1950’lerin 60’ların teknolojileriyle bile Ay’a insan gönderebiliyorken, şu anda gönderemiyor olmamız çok komik.”

Musk’ın üzerinde çalıştığı, kendine milyarlarca dolar kazandıraak ve kamu bütçelerini kendi şirketlerine aktaracak projeelr hakkında bur tür tweet’ler attığı çok iyi biliniyor.

Ünlü iş adamının daha önce de Los Angles’in trafik sorunu hakkında ısrarlı tweet’ler attığı ve trafik tünellerinin gerekli olduğunu vurguladığı hatırlanıyor. Ardından gelen haftalarda ise Musk’ın milyar dolarlık yatırımlarla dev tünel açma makineleri hazırladığı anlaşılmıştı.

Aynı uyanık Musk şimdi Ay’a insan gönderme tweet’leri atmaya başladı. Hemen ardından ise ABD hükumetindne NASA işaretleri gelmeye başladı. Dolayısıyla, NASA’nın bu amaçla özel şirketlerden yüksek bütçeli hizmetler almaya başlaması sürpriz olmayabilir.

Doom Eternal’i çıkışından önce İstanbul’da oynadık!

Trump, 2017 için sadece 19 milyar dolar ayırdığı NASA için bu yıl 25 milyar dolarlık bütçe ayırmış durumda. Bu bütçenin 3 milyarının ise sadece Artemis projesi için ayrılması bekleniyor. Artemis projesi, NASA’nın Ay yörüngesinde bir uzay istasyonu kurma projesi olarak biliniyor. Bütçe açıklanmadan sadece birkaç hafta önce Musk’ın da ünlü Twitter hesabını Ay’a dönüş tweet’leriyle doldurması dikkatlerden kaçmış değil.