İran: Fahrizade suikastından İsrail’in sorumlu olduğuna dair önemli bulgular var

Yayın tarihi: 28 Kasım 2020 Cumartesi 8:32 am - Güncelleme: 28 Kasım 2020 Cumartesi 9:14 am

İran, nükleer fizikçi Muhsin Fahrizade’nin suikast sonucu öldürülmesinden İsrail’in sorumlu olduğuna yönelik ‘önemli bulguların olduğunu’ açıkladı. Başkent Tahran’da Fahrizade’nin ölümünün ardından Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan öğrenciler, ABD ve İsrail’e karşı intikam çağrısında bulundu. Öte yandan ABD Başkanı Donald Trump ise, İran’ın nükleer programının kilit isimlerinden Fahrizade’nin ölümüne ilişkin haberleri paylaşması ise dikkat çekti.

İran’da nükleer fizikçi bilim insanı Muhsin Fahrizade’ye yönelik suikastın yankıları sürüyor. İran’ın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Mecid Taht Revançi, BM’ye yazdığı mektupta nükleer fizikçi Fahrizade’nin öldürülmesinden İsrail’in sorumlu olduğuna ilişki ellerinde önemli bulguların olduğunu kaydetti.

Taht Revançi, mektubunda “Önde gelen bilim insanımızın açıkça devlet destekli bir biçimde suikasta uğraması, aynı zamanda uluslararası hukukun, bölgemizi zarara uğratmak için tasarlanmış bir şekilde açık bir ihlaliydi” ifadelerini kullandı.

Mektubunda ayrıca suikastın BM Genel Sekreterliği ve BM Güvenlik Konseyi tarafından kınanması gerektiğini belirten temsilci, “Halkımızı müdafaa etmek ve çıkarlarını güvence altına almak için gereken tüm önlemleri alma hakkımızı saklı tutuyoruz” dedi.

ÖĞRENCİLERDEN İNTİKAM ÇAĞRISI

Başkent Tahran’da Fahrizade’ye yönelik suikastın ardından Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binasının önünde toplanan öğrenciler, ABD ve İsrail’e karşı intikam çağrısında bulundu.

İran medyası, öğrenciler ve birkaç din adamından oluşan grubun başkent Tahran’daki Ulusal Güvenlik Yüksek Konseyi binası önünde toplandıklarına ilişkin görüntü yayınladı.

Saldırıyla ilgili suçlanan İsrail ve ABD’ye karşı “Barış yok, teslimiyet yok, ABD ile savaş var”, “İsrail’e ölüm” sloganları atan grubun İran’ın nükleer programının Uluslararası Atom Enerjisi Ajansının (UAEA) denetimlerinden tamamen çıkarılmasını talep eden sloganlar atması da dikkati çekti.

İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin başındaki hükümeti de ‘ABD ve İsrail’in terörist eylemlerine karşı etkisiz kalmakla suçlayan’ göstericiler, “intikam” çağrısında bulundu.

TRUMP, ÖZEL OLARAK ‘İLGİ’ DUYDU

Öte yandan başkanlığı döneminde İran’la sık sık karşı karşıya gelen ABD Başkanı Trump, Fahrizade’nin ölümüne ilişkin İsrailli gazeteci Yossi Melman’ın tweet’lerini paylaştı.

Trump’ın, Melman’ın paylaştığı hem İbranice hem de İngilizce paylaşımda, “İran’dan gelen haberlere göre Muhsin Fahrizade, Tahran’ın doğusundaki Damavend’de suikast sonucu öldürüldü. İran’ın gizli nükleer programının başındaki isimdi ve Mossad tarafından yıllardır aranıyordu. Onun ölümü, psikolojik ve mesleki açıdan İran için büyük bir darbedir” ifadeleri yer aldı.

Sosyal medyada Trump’ın paylaşımları, kendisinin Fahrizade’nin öldürülmesine destek verdiği şeklinde yorumlandı.

NE OLMUŞTU?

İran nükleer programının kilit isimlerinden Fahrizade, bugün Tahran eyaletine bağlı Absederd ilçesinde aracına düzenlenen saldırıda hayatını kaybetmişti.

ABD’de başkanlık seçimlerini kazanan Joe Biden döneminde İran ile ABD arasındaki gerginliğin azalacağına dair beklentiler oluşmuştu. Uluslararası medyada, 20 Ocak 2021’de Beyaz Saray’dan ayrılacak olan ABD Başkanı Donald Trump’ın görev süresi sona ermeden İsrail ile İran’ı provoke edecek adımlar atabileceğine ilişkin endişelere yer verilmişti.

İran lideri Ayetullah Ali Hamaney’in Irak’taki İran destekli milis gruplara, Trump görevinden ayrılana kadar ABD’ye karşı eylemleri durdurma talimatı verdiği iddia edilmişti.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Nisan 2018’de İran nükleer programı hakkında yaptığı sunumda, İran nükleer programının mimarı olarak tanınan Fahrizade’nin adını özellikle belirtmişti. İsrail’de yayın yapan Yedioth Ahronot gazetesine göre Netanyahu, konuyla ilgili düzenlediği basın toplantısında, Fahrizade’nin suikastında İsrail’in rolü olduğuna işaret etmişti.

Trump döneminde daha önce de İranlı general Kasım Süleymani’ye hava saldırısı düzenlenerek öldürülmüştü.