Trump imzaladı: Koronavirüs aşısında Amerikalılara öncelik verilecek

Yayın tarihi: 9 Aralık 2020 Çarşamba 1:27 am - Güncelleme: 9 Aralık 2020 Çarşamba 1:27 am

ABD’nin mevcut Başkanı Donald Trump, koronavirüs aşısında Amerikalılara öncelik verilmesine yönelik kararnameyi imzaladı. Trump, “Bugün imzaladığımız kararname ile Amerikalılar aşı için öncelikli olacak, aşı daha sonra diğer ülkelere gönderilecek.” dedi.

Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Beyaz Saray’da düzenlenen Warp Speed Operasyonu Zirvesi’nde açıklama yaptı. Ülkedeki yeni tip koronavirüs aşı çalışmalarını değerlendiren Trump, aşının bir an önce geliştirilmesi ve milyonlarca kişinin yaşamının kurtarılması için hükümetin tüm olanaklarını seferber ettiklerini kaydetti.

Aşının ABD’de onaylanmasına az kaldığını belirten Trump, “ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), bir aşıyı onaylamaya birkaç gün uzakta, onlara baskı yapıyoruz. Aşı onayı alır almaz geniş çapta dağıtımına başlanacak.” dedi.

Yönetiminin, aşı çalışmalarının hızlandırılması için 14 milyar dolar ayırdığını belirten Trump, hem Moderna hem de Pfizer’ın aşılarının yüzde 95 civarında etkili olduğunu duyurduğunu, Johnson and Johnson gibi şirketlerin de yakın zamanda aşılarının etkisini kanıtlamasını beklediklerini söyledi.

Trump, FDA’nın birkaç gün içerisinde Pfizer’ın, ardından da Moderna’nın aşısının kullanımına onay verebileceğinin altını çizerek, “10 milyonlarca doz aşı, bu ay hazır olacak.” değerlendirmesinde bulundu.

YAŞLILAR, KRONİK HASTALIĞI OLANLAR VE SAĞLIKÇILAR ÖNCELİKLİ

Aşı konusunda yaşlıların, kronik hastalığı olan kişilerin ve sağlık çalışanlarının öncelikli olacağını belirten Trump, “Eyalet valilerine aşı konusunda yaşlı Amerikalıları öncelik edinmeleri için çağrıda bulunuyoruz. Bu aşı virüs kaynaklı ölümleri ve hastaneye yatışları önemli miktarda azaltacaktır. Kısa süre içerisinde her şeyin normale döneceğini umuyoruz.” dedi.

“AMERİKALILAR VİRÜS AŞISI İÇİN ÖNCELİKLİ OLACAK”

Trump, koronavirüs ile mücadele konusunda birçok ülke ile iş birliği yaptıklarını belirterek, “Bugün imzaladığımız kararname ile Amerikalılar virüs aşısı için öncelikli olacak, aşı daha sonra diğer ülkelere gönderilecek. Gerekirse bu konuda Savunma Üretim Yasası’nı da devreye sokarız ama buna gerek kalmayacağını umuyorum.” ifadelerini kullandı.

Tüm Amerikalıların aşıya ulaşabilmesi için ellerinden geleni yapacaklarını vurgulayan Trump, aşının ücretsiz olacağını da sözlerine ekledi. Trump, Amerikan bilim insanları ve şirketlerin aşı konusundaki çalışmalarını överek, “Şu anda modern tıp tarihinde bir Amerikan mucizesinin kıyısındayız.” dedi.

Trump, konuşmasının ardından koronavirüs aşısında Amerikalılara öncelik verilmesine yönelik kararnameyi imzaladı.

“SEÇİMİ BİZ KAZANDIK”

İmza töreninin ardından Trump, bir gazetecinin, bu zirvede neden Joe Biden yönetimine geçiş ekibinden kimsenin olmadığını sorması üzerine, “Çünkü seçimleri biz kazandık. Özellikle kritik eyaletlerde korkunç şeyler oldu. Resmi olarak gelecek hükümetin kim olduğunu görmek zorundayız.” ifadelerini kullandı.

Seçim sonuçlarının henüz resmiyet kazanmadığını vurgulayan Trump, şunları söyledi:

“Demokratların yaptıkları tüm yolsuzluklara bakın. Bu şekilde seçim kazanamazsınız. Umuyoruz ki bir sonraki yönetim Trump yönetimi olur.”