Trump gider ayak İran’a mı saldıracak?

Yayın tarihi: 17 Kasım 2020 Salı 11:12 am - Güncelleme: 17 Kasım 2020 Salı 11:13 am

New York Times gazetesi seçimi kaybeden Donald Trump’ın İran’ı vurmak istediği yönünde bir haber yayımladı.

New York Times’ın iddiasına göre;  ABD Başkanı Donald Trump, geçen hafta perşembe günü danışmanlarına İran’ın nükleer tesislerini vurma konusundaki görüşlerini sordu. Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mile Pompeo, Savunma Bakan Vekili Christopher Miller ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in de aralarında bulunduğu danışmanlar Başkanı böyle bir askeri saldırının daha geniş bir çatışmayı çıkarabileceği uyarısında bulundu.

Biden: Trump bunu yaparsa çok insan ölür

New York Times gazetesi, başkanlık seçimlerini Demokrat Aday Joe Biden’a karşı kaybeden mevcut ABD Başkanı Donald Trump’ın geçen hafta, İran’ın Natanz’daki en büyük nükleer tesisine askeri saldırı düzenlenmesi için seçenekleri istediğini öne sürdü.

Başkan Yardımcısı Mike Pence, Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Savunma Bakan Vekili Christopher Miller ve Genelkurmay Başkanı Mark Milley’in Trump’a böyle bir eylemin daha geniş bir çatışmaya yol açabileceğini söylediği belirtilen haberde şu ifadelere yer verildi: “Bir dizi kıdemli danışman, Başkanı böylesi askeri bir adımı atmaktan vazgeçirdi.”

‘FÜZE SALDIRISI SEÇENEĞİ KALKTIĞINI İNANICA TOPLANTIYI TERK ETTİ’

Haberde ayrıca, askeri harekatın getireceği riskler anlatıldıktan sonra, ‘Trump’ın füze saldırısının masadan kalktığını bildiği için toplantıyı terk ettiği’ da belirtildi.

Bu görüşmenin, uluslararası müfettişlerin İran’a sunulan zenginleştirilmiş uranyum miktarında önemli bir artış olduğunu söylemesinin ardından gerçekleştiği ifade edildi.

Ancak görüşmeyle ilgili bilgi sahibi bir yetkili, Trump’ın, İran’ın diğer varlıklarına ve müttefiklerine karşı hala harekete geçebileceğini söyledi.

BEYAZ SARAY İSE BU KONUDA HERHANGİ BİR YORUM YAPMADI.

Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA), geçen hafta Tahran’ın düşük düzeyde zenginleştirilmiş uranyum stokunun nükleer anlaşmada belirlenen seviyenin çok üstünde olduğunu, uranyum zenginleştirme limitini de aşmaya devam ettiğini açıklamıştı.

BIDEN ANLAŞMAYA DÖNMEK İSTİYOR

ABD Başkanı Donald Trump’ın giderayak zora sokmak istediği seçilmiş yeni Başkan Joe Biden’la İran konusunda görüş ayrılıkları dikkat çekiyor. Biden, 2015 anlaşmasını yeniden tanıma taraftarı olarak bilinirken, Tahran yönetimiyle anlaşarak nükleer faaliyetleri kontrol altına almak istiyor.