TRT’nin dizisinde yapım şirketi ve set çalışanları arasındaki kriz mahkemeye taşındı

Yayın tarihi: 12 Ağustos 2022 Cuma 5:28 pm - Güncelleme: 12 Ağustos 2022 Cuma 5:28 pm

TRT‘nin ‘Kara Tahta’ dizisinin yapım şirketi “Üs Yapım” ile set çalışanları arasındaki kriz mahkemeye taşındı. 6 çalışanın şikayet verdiği süreçte 20 set çalışanının da istifa ettiği iddia edildi.

T24’ten Tunahan Serim’in haberine göre; TRT’nin ‘Kara Tahta’ dizisinin çalışanları ve yapım şirketi arasında kriz çıktı.

Tartışmanın; günlük çalışma saatlerinin 18 saat sürmesine rağmen mesai ücretlerinin ödenmemesi, dizi ekibinden ayrılan çalışanların ihbar tazminatı taleplerinin karşılanmaması nedeniyle çıktığı belirtildi.

Set çalışanlarının avukatı Derya Yaman, konunun mahkemeye taşındığını ifade etti.

AVUKAT AÇIKLAMA YAPTI

Hem şikayette bulunan set çalışanlarının hem Sinema Emekçileri Sendikası (Sine-Sen) avukatı Derya Yaman, “Çalışan emekçi arkadaşlarımız uzun çalışma sürelerini bulan ağır çalışma koşulları altında çalıştırıldıkları gibi fazla mesai ücret alacakları da ödenmemekte, halen ödenmeyen haftalık ücret alacakları ve ihbar tazminatı hakları da bulunmaktadır. Tüm yasal taleplerin karşılanması için arabuculuk süreçleri başlatılmıştır” dedi.

Yaman, açıklamasının devamında şu ifadeleri kullandı:

“Bununla birlikte, kaşelerin ödenmesinde gecikmeler olduğu gibi halihazırda ödenmeyen ücret alacaklarının bulunduğu ve SGK primlerini düşük yatırmak adına elden ve bankadan olmak üzere ikili ödeme sisteminin bulunduğu tarafımıza iletilmiştir. Ayrıca, işlere kaşelerinin ödenmesi şartı olarak zorla istifa dilekçeleri imzalatılmış hatta kaşelerin tamamı ödenmemiş olmasına rağmen tüm hak ve alacaklarının ödendiğine dair ibra beyanına da metin içeriğinde yer verildiği bildirilmiş, yapılan araştırma ile dilekçeler incelenerek doğruluğa da teyit edilmiştir.

TRT’nin yayınlamakta olduğu birçok projede bu mahiyette hukuka aykırı çalışma koşullarının bulunduğu görüldüğünden, kamu kurumumuzu şikayetlere karşı duyarlı olmaya ve sorunların giderilmesi yönünde girişimlerde bulunmaya davet ediyoruz.

Sendika olarak işverenlerin tüm hukuksuz uygulamalarına karşı sürecin takipçisi olduğumuzu, işçilerin hak alacaklarının karşılanması ile iş güvenliği ve işçi sağlığının temini için gerekli yasal süreçleri başlattığımızı kamuoyuna bildiriyoruz”

YAPIM ŞİRKETİ SESSİZ KALDI

İddialar hakkında, Üs Yapım İletişim Danışmanlık şirketi, konuya ilişkin değerlendirme sürecinde olduklarını şirket avukatları tarafından birkaç gün içerisinde açıklama yapılacağını ifade etti.

TRT’nin ilk spikerlerinden Adnan Advan hayatını kaybetti