TRT World, ABD Adalet Bakanlığı’na altı ayda bir rapor verecek

Yayın tarihi: 21 Mart 2020 Cumartesi 1:08 pm - Güncelleme: 21 Mart 2020 Cumartesi 5:23 pm

TRT World, ABD Adalet Bakanlığına her 6 ayda faaliyet ve harcama raporu verecek.

ABD Adalet Bakanlığı, Washington’da ofis açan TRT World Televizyonu’nun siyasi kimliği bulunduğu gerekçesiyle lobi faaliyetleri yapan kurumlar statüsünde kayıt yaptırmasını istedi.

Kısa adı ‘FARA’ olan ‘Foreign Agents Registration Act ‘ 12 Mart’ta resmen kayıt yaptıran TRT World bundan her 6 ayda bir Adalet Bakanlığı’na faaliyet raporu sunacak.

Raporda, ABD’de kayıtlı yabancı siyasi parti temsilcilikleri ve lobi şirketlerinin yaptığı gibi mali kaynaklarını, yaptığı harcamaları yapılan temasları şeffaf biçimde belirtecek.

Washington’da ingilizce yayın yapan TRT World bürosunun başında Tuncay Yürekli bulunuyor. (eski TRT Genel Müdür Yardımcısı)

TRT World’ün bir bölümü ilanla alınan ve ‘freelance’ olarak adlandırılan ‘bağımsız yayıncılarla 30’un üzerinde çalışanı bulunuyor. (TÜRKEN-USA Yılmaz Polat telgrafhane yay. s.124)

TRT’nin ‘12 Mart’ tarihli kayıt formunda 2018-2019 yıllarında yaklaşık 5 milyon dolar harcama yaptığı görülüyor.
İlanla eleman alan ‘TRT şirketinin’ ilginç bir ilanı da’saç ve makyaj ‘ konusunda eğitimli ve deneyimli eleman alınışına ilişkin.

(https://www.trtworld.com/jobs/10436/000915/hair-and-makeup-dresser)

TRT AKP ağırlıklı yayın yapmakla eleştiriliyordu. Washington’da yayın yapan (Rus Sputnik, RT-Çin Global Tv-Katar Al Jazeera) FARA’ya kayıt yaptıran hükümet destekli yayın kuruluşları arasında.