TRT para saçıyor! İki diziye bir ayda 12 milyon

Yayın tarihi: 10 Şubat 2022 Perşembe 4:49 pm - Güncelleme: 10 Şubat 2022 Perşembe 4:49 pm

Sınavsız işe alma ve kadrolaşma iddialarıyla sık sık gündeme gelen TRT’de yeni bir skandal daha ortaya çıktı. CHP Milletvekili Atilla Sertel, TRT’nin Uyanış Büyük Selçuklu dizisine bölüm başı 2 milyon 200 bin lira ödediğini iddia etti. Buna göre kanal sadece Uyanış Büyük Selçuklu ve Barbaroslar dizisine aylık 12 milyon liradan fazla harcama yapıyor.

Gelirinin yüzde sekseninden fazlasını halktan kesilen vergilerle elde eden TRT, adeta etrafa para saçıyor. TRT’ye yönelik sınavsız işe alma, kadrolaşma ve yüksek maaş iddialarını gündeme taşıyan TBMM KİT Komisyonu CHP Grubu Sözcüsü Atila Sertel, bu kez dizilerle ilgili dikkat çeken bir açıklama yaptı. Sertel, TRT’nin yeni yönetiminin, eski Genel Müdür İbrahim Eren döneminde başlatılan “sorulara cevap vermeme, eksik cevap verme” alışkanlığına devam ettiğini ileri sürdü. TRT yönetiminin TBMM’deki KİT Komisyonu’ndan ve halktan bilgi kaçırdığını savunan Sertel, “Benim edindiğim bilgilere göre; TRT, Uyanış Büyük Selçuklu dizisine bölüm başı 2 milyon 200 bin lira ödüyor. Bir ayda 8 milyon 800 bin TL eder. Eski parayla 8 trilyon 800 milyar lira. Yine Barbaroslar dizisine 1 milyondan fazla para ödendiği söyleniyor. Sadece iki dizi için bir ayda 12 milyon liradan fazla para harcıyorsanız tasarruf bunun neresinde. TRT kendi parasını harcamıyor. Halkın parasını harcıyor. Dolayısıyla hem halkımıza hem KİT Komisyonu’na hem de Meclis’e hesap vermek durumunda” dedi.

“DIŞ YAPIMLARA HARCANAN PARALAR GİZLENİYOR”

19 Ocak 2022 tarihinde Genel Müdür Mehmet Zahid Sobacı ve yönetim kurulu üyelerinin hazır bulunduğu TRT KİT Alt Komisyonu’nda kurumun 2019-2020 yılı bilanço ve hesaplarını görüştüklerini ifade eden Atila Sertel, kurumun 2021 yılındaki 6 milyara yakın gelirinin ne kadarının dış yapımlara harcandığını sorduğunu ancak yanıt alamadığını söyledi.

Sertel, şöyle devam etti:

“TRT’nin bütçesinde en önemli gider kalemi dış yapımlar. Bu gider, kurumda çalışan 8 binden fazla personelin maaşlarından dahi daha fazla. TRT güzel diziler yapıyor ancak bu dizilere ne kadar ödediğini devlet sırrı gibi saklıyor. Örneğin TRT’de yayınlanan Masumlar Apartmanı, Teşkilat, Gönül Dağı, Kıbrıs: Zafere Doğru, Seksenler, Dünya Hali, Barbaroslar, Uyanış Büyük Selçuklu dizilerine bölüm başı ödenen ücretleri sordum. TRT’den verilen yanıtta, ‘Programlara ödenen bölüm başı ücretin açıklanması durumunda kurum olarak fiyat avantajımızı kaybedeceğimizden dolayı paylaşılamamaktadır’ denildi. TRT, 5 yıl önce Diriliş Ertuğrul dizisine bölüm başı 1 milyon 100 bin TL veriyordu. O dönem bu ücret Türkiye televizyonlarında bir dizi için ödenen en yüksek ücretti. Yani TRT verdiği bu cevapla dizilere düşük ücret ödediğini ima etse de tam aksine en yüksek ücreti ödeyen kurumdur.”

TRT’den zam talep eden işçilere ‘işinize gelirse’ yanıtı