TRT, Erdoğan yayınına özel röportaj hazırladı

Yayın tarihi: 30 Kasım 2021 Salı 10:33 pm - Güncelleme: 14 Ocak 2022 Cuma 12:24 pm

TRT canlı yayınına katılan AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “Faiz sebep, enflasyon neticedir” söylemini yineledi. Erdoğan konuşurken dolar 14 TL’yi aştı. TRT ise Erdoğan’a özel röportaj hazırladı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TRT ortak yayınında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.  Faizi düşürme kararının ardından eleştirilen Erdoğan, “Zengini zengin yapan model faizciliktir” dedi. Erdoğan konuştukça dolar yükselişe geçerek 14 TL’yi aştı. Erdoğan, yıl sonu büyüme oranı için “Beklentimiz, 10’u bulacağız. Bizim tahminimiz asgari 10 ama üzerine de çıkabilir,” ifadelerini kullandı.

Erdoğan’ın açıklamaları sırasında TRT tarafından hazırlanan hazırlanan sokak röportajı gösterildi. Röportajda ekonomiden memnun olduğunu söyleyen vatandaşların açıklamalarına yer verilirken Erdoğan konuşmaya başlamadan önce 13,26 TL olan dolar 14 TL’yi aştı.

Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Beştepe’de düzenlenen Milli Güvenlik Kurulu toplantısının ardından yayımlanan bildirideki “ekonomi politikalarında karşılaşılabilecek tehditler” vurgusunu hatırlatarak, “Devletin en saygın kurumunu getirip de kendi siyasi ikbalin için nasıl meze yaparsın!” sözlerine yanıt verdi. Erdoğan, “Milli Güvenlik Kurulu’nda bunları görüşmeyeceğiz de nerede görüşeceğiz? Reel ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak güçtedir. Algı operasyonlarıyla bizi zayıflatmak mümkün değildir.” ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın katıldığı ortak TRT yayınında yaptığı açıklamalardan öne çıkanlar şu şekilde:

“Küresel salgın döneminde her şeyden önce Türkiye özellikle bu 3 çeyrekte de farkıl bir ayrışım ortaya koydu. Yıl sonu itibarıyla da pozitif ayrışmayı devam ettireceği inancındayım. Bunu sadece biz değil OECD’de söylüyor açıklıyorlar. Beklentileri de aşarak böyle bir konuma gelmiş olması da özellikle aç kurtlar gibi bekleyenleri de şaşırttı. Biz şaşırmadık. İkinci ve üçüncü çeyrekte aldığımız sinyallerle beklentimiz 10’u bulacağız. Şüphemiz yok. Şu anda performansa üzerinde durduğum hep söylüyorum diyorum ki faizi düşürmek suretiyle biz yatırım, istihdam, üretim, ihracat ve büyüme. Bu dört ana başlık bize büyümeyi getirecek. Bizim tahminimiz asgari 10 fakat bunun üzerine de çıkabilir. Bazı dostlarla yaptığımız özel görüşmelerde de bunun 10’un üzerine çıkabilir düşüncesini bizimle paylaşıyorlar.

Yıl sonu itibarıyla enflasyonda da kendisini gösterecek, buna inanıyorum. Faiz sebep, enflasyon neticedir. Faizi şu anda düşürüyoruz ve enflasyonun da inşallah düştüğünü hep birlikte göreceğiz. Zengini zengin yapan model faizciliktir. Türkiye ne zaman yüksek faiz kıskacından çıkmak için adım atmışsa döviz kuru üzerinden manipulatif bir baskıyla karşı karşıya kalmıştır. Ülkemizin bu cendereye sokulması bizim tarafımızdan engellenmiştir. Ekonomimiz gayet iyi durumda.

“YETER Kİ YATIIMCI OLSUN”

Bizim şu anda ilave istihdama destek paketimiz nedir diye sorarsanız; 50 kişinin altında çalışanı olan firmalarımıza her yeni istihdam için 100 bin lira kredi fonu sağlıyoruz. Bu sayede faizsiz kredi imkanı sunmuş olacağız. Bizim derdimiz kur faiz sarmalı değil. Güçlü yatırımcıları arıyoruz. Yeter ki bize güven veren yatırımcı olsun. Biz yüksek faiz verecek sıcak para politikasını elimizin tersiyle itiyoruz. Üretimi ve ihracatı destekleyeceğiz. Kamu bankalarının yöneticilerine ‘Düşük faizle siz özel sektör bankalarıyla faiz noktasında yarışa girmeyeceksiniz. Tam aksine düşük faizle yatırımcımızı teşvik edeceksiniz’ diyorum.

BABACAN’A: BAŞBAKAN OLARAK 6 SIFIRI BEN ATTIM

Her yiğidin yoğurt yiyişi farklı. Biz 6 sıfırı atıyoruz dediğimizde ‘Biz Taksim Meydan’da anırırız’ diyenler vardı. Bunlar bazı köşe yazarları. Başbakan olarak talimatı verdim ve 6 sıfırı attık. Ne sen attın ya? Benzer birçok ekonomik kuralların altında benim imzam var. Şimdi bir yere geldik. Döviz kazanıp cari fazla veren ekonomi hedefine çok yakınız. Faizleri artırmanın çözüm olmadığını gördük. İthalatı ucuzlatmak enflasyonla mücadele değildir. Bize dayatılan yüksek faiz politikası yeni bir olay da değil.

Rusya’dan ciddi bir turist akını var ve memnunlarda. Antalya şu anda hiçbir mevsimde görülmemiş Rus turist çekiyor.

KILIÇDAROĞLU’NU HEDEF ALDI

Bu kişi siyaseti anlamış değil. SSK’yı batıran zihniyet hala aynı yerde. Sen zaten SSK’yı batırdın. Savaş Ay adeta Bay Kemal ile dalga geçiyordu. ‘Bunun sorumlusu siz değil misiniz?’ diye. Milli Güvenlik Kurulu’nda bunları görüşmeyeceğiz de nerede görüşeceğiz? Reel ekonomimiz tehditleri boşa çıkaracak güçtedir. Algı operasyonlarıyla bizi zayıflatmak mümkün değildir.

Benim tek başına karar alma yetkim yok. Merkez Bankası bağımsız değilse sen buradan randevu talep ettiğinde Tayyip Erdoğan bunu engelledi mi? Yaptığın açıklamalar da belli. İnsan böyle bir ziyareti yaptıktan sonra Merkez Bankası’nı yıpratacak konuşmalar yapar mı? Yanındaki sözcü olan zat da faizcidir. Kendisi ise bu işlerden zaten anlamaz. Biz seçim öncesine kadar kuru tetikleyen yüksek faizin de faizin düşüşü sebebiyle kurun iyileştiğini göreceğiz. Buna enflasyon da dahil. Enflasyon neticedir, faiz sebeptir.

ASGARİ ÜCRET GÖRÜŞMELERİ

Yarından önce böyle bir şeyi açıklarsak yarın başlayacak müzakerelerin ciddiyetini kaybetmiş oluruz. Asgari ücret bir komisyon tarafından belirleniyor. Belirlenmesinde ülkenin sosyal ve ekonomik durumunu ücretlilere fiilen ödenen geçim şartlarını göz önünde bulundurularak tespit ediliyor. Bizler de bakanımızla bu işin müzakerelerini yaptık ve asgari ücret konusunda da 2002 yılından itibaren önemli kazanımlar elde edildi. 2002 yılı sonunda bekar ve çocuksuz bir işçinin eline geçen net asgari ücret 184 lira iken 2021 yılında bu tutarı 2825 liraya biz çıkardık.

ERKEN SEÇİM

Söyleyecek sözleri olmayınca bununla oyalanıyorlar. Sayın Bahçeli’nin konuşmasında ifade ettiği üzere, bu irade beyanına bunların alışmalarını ben de aynen riayet etmelerini tavsiye ediyorum. Millete hayrı olmayanlar gündemi seçimle meşgul ederek sözüm ona siyaset yaptıklarını sanıyorlar. Döviz hareketliliğini bahane ederek seçim çağrısında bulunanlar son olarak halkı sokağa çağırdılar. Birkaç marjinal grubun çağrısına sağ duyulu olan halkımız itibar etmedi. Güvenlik güçlerimiz gerekli işlemleri başlattı. AK Parti sözünde duran kadrolardan müteşekkir bir parti. Vatandaşlarımız haziran 2023’te sandık başına gidecek ve tercihini yine AK Parti ve Cumhur İttifakı’ndan yana kullanacaktır. Bundan şüphem yok.

KILIÇDAROĞLU’NA ”HELALLEŞME’ YANITI

Gayrimilli ifadesini kullanmak aymazlıktır, gafilliktir. Bu ülkenin yüzde 52’sine gayrimilli diyeceksin sonra da helalleşmeye çıkacaksın. Helalleşsin tabii ki ama bunların helalleşmesi gerekenlerin dosyası çok kabarık. Tehdit, mağdur ettikleriyle helalleşmeye başlasa bile ömürleri yetmez. Varsayalım mağdur ettiği kesimlerle helalleştiler, ya mazlum Suriyeliler, Filistinlilerle nasıl helalleşecekler? Bay Kemal hastane köşelerinde hayatını kaybeden, evladını ce