Trollerin kumpası işe yaramadı, gerçeği AA’nın arşivi kanıtlandı! Hahamlarla görüşen ‘Erdoğan’mış

Yayın tarihi: 22 Mayıs 2019 Çarşamba 11:12 am - Güncelleme: 22 Mayıs 2019 Çarşamba 11:14 am

Sosyal medya trollerinin paylaşıma soktuğu İmamoğlu ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun el sıkıştığı ve İmamoğlu’nun bir grup hahamla görüştüğü iddialarına ilişkin iki fotoğraf yayınlandı. Ancak fotoğrafların ikisi de gerçeği yansıtmıyor.  Hahamlarla görüşmede fotoğrafın orijinalinde Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor.

18 Mayıs 2019 tarihinde bir Facebook sayfasında paylaşılan fotoğraf sosyal medyada yankı uyandırdı.

Ekrem İmamoğlu’nu hahamlarla görüşmede gösteren fotoğrafın orijinalinde Recep Tayyip Erdoğan bulunuyor. Orijinal fotoğraf 15 Mayıs 2018’de Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İngiltere’de Neturei Karta Ortodoks Musevi Cemaati üyeleri ile yaptığı görüşme sırasında çekilmiş. Ekrem İmamoğlu fotoğrafa montaj yoluyla eklenmiş. Diğer fotoğrafta ise İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’nun montaj yoluyla fotoğrafa sonradan eklendiğini söylemek mümkün. Orjiinal fotoğrafta Benjamin Netanyahu yerine Muharrem İnce bulunuyor. Fotoğraf 9 Ocak 2019 tarihinde çekilmiş.

Hahamlarla görüşen kişi Erdoğan

Fotoğrafın orijinalini Google’ın tersine görsel arama özelliğini kullanarak, Anadolu Ajansı’nın (AA) fotoğraf arşivinde bulmak mümkün.

AA foto muhabiri Cem Öksüz tarafından 15 Mayıs 2018 tarihinde çekilen fotoğraf, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın Neturei Karta Ortodoks Musevi Cemaati üyeleri ile İngiltere’de yaptığı görüşmeyi gösteriyor.
Fotoğrafın Ekrem İmamoğlu’nun bulunduğu haline bakıldığında, arkada bulunan Türk Bayrağı’ndaki Cumhurbaşkanlığı forsunu görmek mümkün.

İmamoğlu Muharrem İnce ile el sıkışıyor

Paylaşılan diğer fotoğrafta ise Ekrem İmamoğlu’nun İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ile el sıkıştığı iddia edildi.

Bu fotoğrafın orjinaline de Anadolu Ajansı’nın fotoğraf arşivinden ulaşmak mümkün. 9 Ocak 2019 tarihinde AA foto muhabiri Ahmet Bolat tarafından çekilen fotoğraf, Muharrem İnce ile Ekrem İmamoğlu’nun görüşmesini gösteriyor.

İlk olarak parodi amaçlı paylaşıldı

İlk paylaşım Diriliş 2071 isimli Facebook sayfası tarafından yapılmıştı. Bu paylaşım parodi amaçlı olarak hazırlansa da sosyal medyada farklı hesaplar tarafından yaygınlaştı. Yorumlardan da parodi içeriğin gerçek sanıldığı anlaşılabiliyor.

Sonuç olarak, Ekrem İmamoğlu’nu hahamlarla görüşürken ve İsrail Başbakanı ile el sıkışırken gösteren fotoğraflar gerçeği yansıtmıyor. Fotoğrafların ikisi de montajlanarak manipüle edilmiş. Hahamların olduğu fotoğrafın orjinalinde Ekrem İmamoğlu’nun yerinde Recep Tayyip Erdoğan bulunurken, diğer fotoğrafta ise Benjamin Netanyahu’nun yerinde Muharrem İnce bulunuyor. Montajlanan fotoğrafların yanlış bilgi türlerinden manipülasyona örnek oluşturduğunu söyleyebiliriz.