Tren faciası Meclis gündeminde

Yayın tarihi: 13 Aralık 2018 Perşembe 12:07 pm - Güncelleme: 13 Aralık 2018 Perşembe 12:07 pm

Bütçe görüşmelerinin devam ettiği TBMM’de bugün yaşanan hızlı tren kazası gündem oldu. Muhalefet kaza nedeniyle iktidara yüklenirken, AK Parti’den, “Alelacele hayata geçirilmiş bir tren değildir” açıklaması geldi.

Meclis Genel Kurulu’ndaki bütçe görüşmelerinde Ankara’daki hızlı tren kazası gündem oldu. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Caka satmak için, bir an önce ‘Biz hızlı treni yaptık, Avrupa’daki gelişmiş ülkelerde olanı biz de Türkiye’ye getirdik’ diye bir anlayışla insan hayatıyla oynanmaz” dedi. Muhalefet partileri konuyla ilgili bir araştırma komisyonu kurulması çağrısı yaptı.

gazeteduvar’dan Nergis Demirkaya‘nın haberine göre, Ankara’da 9 kişinin hayatını kaybettiği tren kazası Meclis Genel Kurulu’nun da gündemindeydi. 2019 yılı bütçe görüşmelerinin yapıldığı genel kurulda tüm siyasi partilerden grup başkanvekilleri söz alarak tren kazasıyla ilgili değerlendirmelerde bulundular.

‘KAZANIN ÖNÜNE GEÇMİŞ OLABİLİRDİK’

İYİ Parti Grup Başkanvekili Lütfü Türkkan, 25 kişinin öldüğü Çorlu tren kazasının araştırılması için verdikleri önergenin AK Parti tarafından reddedildiğini hatırlattı, “Eğer 8 Temmuz tarihindeki bu tren kazasıyla alakalı araştırma önergemiz kabul edilseydi, hızlı trenle ilgili kurumlar, buna bağlı bakanlık bu konuda biraz daha ihtiyatlı, biraz daha dikkatli davranır ve bugün, o ihmal yüzünden meydana gelen kazanın önüne geçmiş olabilirdik. Meselelerin tartışılmasında, meselelerin konuşulmasında fayda var, Meclisin bundan kaçınmaması gerekiyor; muhalefet tarafından gelmiş olması bu meseleyi önemsiz kılmıyor. Bugün, bu yaşadığımız kazada sinyalizasyon hatası olması biraz daha makul bir sebep olabilir ama umarım bir ihmal neticesi olmamıştır” dedi.

MHP Grup Başkanvekili Levent Bülbül, yüksek hızlı trenin Türkiye açısından bir prestij meselesi olduğunu belirterek, “Bir projeyi, onu en prestijli hâle getirecek olan şey insanlara ne kadar iyi hizmet verebildiğidir ve insanların güvenliğini ve hayatını ne kadar koruyarak bu hizmeti gördüğüdür. Bu noktada, arka arkaya gelen hadiseler meselenin çok daha ciddiyetle değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koymaktadır. Bu hususta gereken önem verilmeli” dedi.

‘İSTİFA NE SİYASETTE NE BÜROKRASİDE TEAMÜL DEĞİL’

HDP Grup Başkanvekili Ayhan Bilgen kazanın yaşandığı saatten sonra 3 ayrı açıklama gelmesini eleştirdi, “Ankara’da, buraya beş dakika mesafede bir tren kazasıyla ilgili doğru bilgiye ulaşmayı eğer başaramıyorsak aslında bu güvenlik adına burada yaptığımız tartışmaların da hiçbir anlamı olmadığını ortaya koyuyor. İnsan yaşamının bu kadar değersiz olmaması gerekiyor” dedi.
HDP’nin Çorlu ile ilgili araştırma komisyonu kurulması önergesinin reddedildiğini hatırlatan Bilgen, “İstifa müessesesi ne yazık ki bu ülkede siyasette de bürokraside de bir teamül değil, bir ahlak değil. Bunun Uzak Asya’da ya da Avrupa ülkelerinde örneklerini çokça görüyoruz. Hadi, diyelim ki böyle bir tarzımız yok, hiç olmazsa etkin soruşturma ve sorumluların cezalandırılması galiba tekrarlamamanın biricik teminatıdır” dedi.

‘CAKA SATMAK İÇİN İNSAN HAYATIYLA OYNANMAZ’

CHP Grup Başkanvekili Engin Altay, “Gelişmiş ülkelerde teknolojiye yapılan yatırımlar bir bilimselliğe dayanarak yapılırken Türkiye’de maalesef, üzülerek söylüyorum, bir şova, bir siyasi çıkara dayalı olarak apar topar yapılan ve önü arkası kontrol edilmeden, ‘check balance’ yapılmadan, hızla ‘Bak, biz hızlı tren yaptık’ diye yapılan bu yatırımların bedelini de vatandaşlarımız ödüyor. Hızlı tren sistemine hızlı hareket ederek sahip olunmaz. Hızlı tren sistemine akıllı hareket ederek, bilimsel yaklaşımla sahip olur bir ülke. Caka satmak için, bir an önce ‘Biz hızlı treni yaptık, Avrupa’daki gelişmiş ülkelerde olanı biz de Türkiye’ye getirdik’ diye bir anlayışla insan hayatıyla oynanmasını doğru bulmuyoruz. “Ehliyete ve liyakate dayalı görevlendirme ve atama işi Türkiye’de bittiği için işin ehliyetine, liyakatine bakılmadan, “Bizdendir, bize biat eder, bize itaat eder” mantığıyla devleti, kamuyu böyle kadrolarla doldurursanız bunlarla karşılaşırsınız” dedi.

Altay iyi şeylerle övünen iktidarın Türkiye’de yaşanan her olumsuzluğu Allah’a havale etmesini yanlış bulduklarını belirterek, “İyilik sizden, kötülük Allah’tan; böyle şey olur mu! Bu tamamen kusur kaynaklı, ihmal kaynaklı, adına ‘kaza’ dediğimiz bu faciayı da hükümet Allah’a havale ediyorsa Allah onları bildiği gibi yapsın!” dedi.

ÖZKAN: ALELACELE HAYATA GEÇİRİLMİŞ BİR TREN DEĞİL

AK Parti Grup Başkanvekili Cahit Özkan ise Ankara-Konya seferini yapan hızlı trenin yaklaşık dört buçuk beş yıldır faaliyette olduğunu, çok ileri bir teknolojiyle çalıştığını söyledi, “O günden bugüne alelacele hayata geçirilmiş bir tren değildir” dedi. Bir daha bu tür acıların asla yaşanmaması için ilgili bakanlık ve Hükümetin çalışmalar yapacağını belirten Özkan şunları söyledi:

“Bugüne kadar gerçekleştirilen bu altyapı çalışmaları hava yolundan kara yoluna, oradan raylı sistemlere kadar tamamen bilimsel ve teknolojik veriler ışığında, dünyadaki en ileri faaliyetler, teknoloji ve bilimsel çalışmaları esas almak suretiyle, gerekirse teknoloji transferleri yapılmak suretiyle aziz milletimizin hak ettiği en yüksek standartları hayata geçirmek üzere başlatılmış ve faaliyete geçirilmiş çalışmalardır. İnşallah, bu yapılan inceleme ve araştırmalar neticesinde ortaya çıkan sorunlar doğru şekilde tespit edilerek en yüksek teknolojiyle demir yollarımızı, hava yollarımızı ve kara yollarımızı tahkim etmeye, teknolojilerini geliştirmeye devam edeceğiz ve aziz milletimizin hizmetine sunmaya gayret edeceğiz.”

BAKAN GÜL: KONUNUN TAKİPÇİSİ OLACAĞIZ

Adalet Bakanı Abdulhamit Gül de kazayla ilgili soruşturma başlatıldığını belirtti, “Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız gerekli adli soruşturmaları titizlikle takip edecek ve görevlendirdiği savcılar marifetiyle tüm delileri, bilgileri, bulguları dikkate alarak bu konuda ihmal, kusur, kasıt ya da hangi konuda bir eksiklik varsa olup olmadığını bu soruşturma sonuna kadar takip edecektir. Bu konuyla ilgili de varsa tüm sorumlular, buradaki tüm hukuki yollara başvurulacaktır. Bizler de bu konunun takipçisi olacağız” dedi.

SANCAR: MECLİS’E DE GÖREV DÜŞÜYOR

Meclis Başkanvekili Mithat Sancar da yürütme ve yargının kendi alanlarda gerekli soruşturmaları yapacağını ama Meclise de görev düştüğünü belirterek, “Benim temennim ve isteğim bütçe görüşmeleri tamamlandıktan sonra bütün partilerin ortak önergesiyle bu iki olay temelinde demir yollarında ve bu çalışmalarda bir eksiklik, ihmal, hata, kusur varsa Meclisimizin de görev almasını sağlayacak girişimde bulunmalarıdır. Bu benim temennimdir. Ortak önergeyle bir araştırma komisyonu kurmak meclisin de bu alanda sorumluluğunu yerine getirmesinin yolunu açacaktır” dedi.