Translara servis yapmayı reddedip sözlü saldırıda bulunan işkembeciye hapis cezası

Yayın tarihi: 12 Kasım 2021 Cuma 4:03 pm - Güncelleme: 12 Kasım 2021 Cuma 4:03 pm

Üç kişiyi trans oldukları için restorana kabul etmeyen ve sözlü saldırıda bulunan işkembeci ile çalışanına hapis cezası verildi.

Ankara’da Köroğlu İşkembecisi 2017 yılında, yemek yemeye giden üç transın önündeki servisleri toplayarak, “İçeri giremezsiniz, patronun kesin emri var travestilere servis açmıyoruz” diyerek dışarı çıkarmıştı. KAOS GL’de Aslı Pınar imzalı habere göre saldırıya uğrayan Janset Kalan ve arkadaşı E.G.’nin konuya ilişkin açtığı dava dün sonuçlandı.

Transları lokantaya almayıp hakaret eden Köroğlu İşkembecisi’nin işletmecisi O.G.D. ve şef garsonu Türk Ceza Kanunu’nun 122’nci maddesi uyarınca hapis cezası aldı. O.G.D. ve şef garson hükmün açıklanmasının geriye bırakılması nedeniyle tutuklanmadı ancak beş yıl içinde bir başka suç işlemeleri durumunda cezaları infaz edilecek.

İkilinin avukatı Emrah Şahin, ayrımcılık suçunu işleyen lokanta işletmecisinin duruşmalara katılmadığını, hakkında yakalama kararı çıkarmak zorunda kaldıklarını belirterek, şunları söyledi:

“Duruşmalara sanık O.G.D. hiç katılmadı. Hakkında çıkarttığımız yakalama kararından sonra havaalanında gözaltına alındı ve orada alınan ifadesinde olay yaşandığı sırada lokantada olmadığını söyledi. Ancak yapılan incelemeler sonucu orada olduğu kesinleşti. Bugünkü duruşmadaysa Janset Kalan ve E.G. tarafından sanık teşhis edildi ve hakaret edip, restorandan çıkaran kişilerden biri olduğu kanıtlandı.

Röportaj verdi diye kovuldu iddialarına Getir’den yalanlama

“KARARI İSTİNAFA VE TEMYİZE GÖTÜRME HAKLARI YOK”

Savcılığın Türk Ceza Kanunu’nun 122. maddesine göre cezalandırılması talebi mahkeme tarafından kabul edildi. Hem lokanta işletmecisi O.G.D. hem de şef garson bu suçtan bir yıla yakın hapis cezasına çarptırıldı. Ancak daha önce işledikleri bir suç olmadığı için mahkeme hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verdi. Bu şu anlama geliyor failler beş yıl içinde bir başka suç işlemeleri durumunda bu ceza hükümleri açıklanacak. Ayrıca faillerin kararı istinafa veya temyize götürme hakları yok; itiraz hakları var, o da Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülebilir. Bu durumda da cezanın kesinleşmesini bekleriz.”

İçişleri Bakanı Soylu, Danıştay kararını ‘doğru’ buldu