Transfer Bandı Nasıl Kullanılır? 

Yayın tarihi: 28 Şubat 2022 Pazartesi 8:53 am - Güncelleme: 28 Şubat 2022 Pazartesi 8:53 am

Transfer bandı, çoğunlukla reklam sektöründe kullanılan bant türüdür. Sticker olarakta bilinir. Baskısı yapılacak içeriklerin ya da daha doğru tabir ile görsel veya yazılı içeriklerin bir yüzeye taşıması için kullanılır. Bir aracın yüzeyine yapılacak reklam işleminin, bir afişin yüzeye aktarılması ya da diğer alanlarda kullanımı ile sıklıkla karşılaşmak mümkün.

Transfer bantlarının farklı türleri bulunuyor. Yüzeye taşıma ya da maskeleme gibi işlemlerin yapılacağı yüzeyin boyutuna göre farklı boyutları bulmak mümkün. Ayrıca transfer bantları üretildiği malzemenin çeşitlerine göre de farklılık gösterir. Bu yüzden transfer bandı almadan önce yapılacak işlem ve işlemin yapılacağı yüzeye uygun malzemeye göre doğru tercih yapılmalıdır. Aksi takdirde yapılan işlemden istenilen sonuç elde edilemez.

Transfer Bandı Hangi Malzemeden Üretilir?

Transfer bantları farklı materyallerden üretilmektedir. Bunun nedeni her malzemenin tüm yüzeylere ya da tüm işlemlere uygun olmamasından kaynaklanır. Peki, transfer bandı hangi malzemeden üretilir?

Transfer bandı şeffaf ya da yarı saydam olarak piyasaya sunulan doğal kauçuktan elde edilen yüzeylerden tekrar çıkarılabilmesi mümkün olan bantlardır. Aynı zamanda akrilik yapıştırıcılar da kullanılır. Reklam sektörü ilk sırada olmak üzere birçok alanda kullanılmaktadır. Genel olarak folyodan elde edile transfer bantları oldukça fazladır. Bazı alanlarda folyo yerine kâğıt stickerler da kullanılabilir. Folyo stickerlar, PVC’den elde edilirler.

Transfer bantlarının üretildiği malzeme kadar üzerinde kullanılan mürekkepte önemlidir. Kullanılan mürekkepler kolay aşınmaya ve silinmeye karşı dirençli olmalıdır. Solvent bazlı mürekkepler transfer işlemi için oldukça önemlidir. Çünkü solvent bazlı mürekkepler diğer mürekkeplere oranla solmaya karşı daha dayanıklıdır.

Transfer Bandı Hangi Alanlarda Kullanılır?

Transfer bantlarının kullanım alanları oldukça fazladır. Reklam sektöründe oldukça sık kullanılsa da sadece bu alanla sınırlı değildir. Transfer bantları maskeleme amaçlı farklı sektörlerde de kullanılmaktadır. Malzeme çeşitliliğinden dolayı birçok yüzey için kullanılabilir.

Kumaş yüzeylere, köpük malzemelere, metallere, ahşap yüzeylere ve plastik yüzeylere yapıştırmak için uygunlukta bantlar mevcuttur. Aynı zamanda UV ışınlarına karşı korumalı transfer bantları tercih edilirse maskeleme ve transfer işlemlerinde daha iyi sonuç elde edilir.
Transfer Bandı Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
Transfer bandı kullanırken dikkat edilmesi gereken birçok nokta bulunuyor. Bu hususlara dikkat edildiğinde transfer bandından en iyi şekilde sonuç almak mümkün. Peki, transfer bantlarını kullanırken dikkat edilmesi gereken noktalar nedir?
1. Baskı yapılan yüzeye kesinlikle elle dokunulmamalıdır. Temas edilen yüzeylere baskı tutmayacaktır.
2. Transfer işlemi sırasında bandın yüzeyindeki baskının kuruması beklenmeden laminasyon işlemi yapılmamalıdır. Aksi takdirde laminasyon işleminden verim alamazsınız. Daha iyi sonuç için baskı kuruduktan sonra laminasyon yapılmalıdır.
3. Transfer bandının kenarlarında ya da yüzeyinde herhangi bir pürüz olmamalıdır. Pürüzler baskıda hataya yol açabilir.
4. Baskı yapılacak yüzeyin temiz olmasına dikkat edilmelidir. Yüzeyde yer alan yağ ya da herhangi bir madde baskıdan kötü sonuç almanıza sebep olur.

Baskının ve bandın sorunlu olmaması için baskıdan önce ve transfer işleminden önce yüzeyleri mutlaka kontrol edilmemelidir. Bu hususlar dikkat edildiğinde transfer işleminden en iyi ve uzun ömürlü sonuç alınabilir.