Trans kadın atletler yüzmede kadınlar kategorisinde yarışamayacak

Yayın tarihi: 20 Haziran 2022 Pazartesi 1:08 pm - Güncelleme: 20 Haziran 2022 Pazartesi 1:08 pm

Su sporları alanında uluslararası rekabeti yöneten FINA, ergenlik dönemini erkek olarak geçirmiş trans kadınların, kadınlar kategorisinde yarışmasını yasakladı.

BBC’de yer alan habere göre, FINA cinsiyet kimliği doğdukları cinsiyetten farklı olan yüzücüler için yarışmalarda “açık kategori” açılacağını duyurdu. 152 FINA üyesi arasında yüzde 71 destek gören yeni düzenleme, trans atletler için “tam kapsayıcılığa ilk adım” olarak nitelendirildi.

34 sayfalık düzenleme belgesinde, ergenlik sürecini erkek olarak geçirmiş, fiziksel gelişimi bu şekilde ilerlemiş trans atletlerin kadınlar kategorisinde yarışamayacağı, ancak ergenlik sürecini erkek olarak geçirmeyen trans atletlerin kadınlar kategorisinde yarışabileceği belirtildi.

Fatih Erbakan LGBTİ+’ları hedef aldı: Ahlaksızlıktır

Fina Başkanı Husain al-Musallam, “Sporcularımızın yarışma haklarını korumalıyız, ancak yarışmalarımızda, özellikle Fina yarışmalarında kadınlar kategorisi başta olmak üzere, rekabetçi adaleti de korumalıyız” dedi.

LIA THOMAS DA O İSİMLERDEN

Yeni düzenleme kapsamında Amerikalı yüzücü Lia Thomas, Olimpiyatlar’da kadınlar kategorisinde yarışamayacak. Thomas’ın ABD’de NCAA yarışmasını kazanmasının ardından tartışmalar başlamıştı.

TFF’den ‘transfer harcama limiti’ açıklaması