Trabzon’da Kılıçdaroğlu ve İmamoğlu fırtınası

Yayın tarihi: 4 Nisan 2023 Salı 12:54 pm - Güncelleme: 4 Nisan 2023 Salı 6:27 pm

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu Trabzon’da vatandaşlarla buluştu.

Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu , İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ile birlikte Trabzon’da bulunan Atatürk Meydanı’nda vatandaşlarla buluştu.

Konuşmaya ilk önce İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu başladı. İmamoğlu konuşurken “Trabzon seninle gurur duyuyor” sloganları atıldı. Kılıçdaroğlu ise “Cumhurbaşkanı Kılıçdaroğlu” sloganlarıyla sahneye çıktı.

İmamoğlu’nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

“Benim için bu güzel meydanın anıları var. Ben ilk Cumhuriyet Bayramı’nı tam burada kutladım. Sonra lise öğrencisi, ortaokul öğrencisi olarak nice bayramları kutladım. Trabzon’un simgesi 35. yıl dönümünde Trabzonspor’un yöneticisi olarak anıta çelenk koyan bir genç oldum. Ve yine bu meydanda hukuksuz bir şekilde seçimleri iptal eden, 2019 yılında demokrasiye hançer saplamak için uğraşan iktidara karşı tarihinin en kalabalık mitingini bu meydanda yaptık. Onun için Trabzon’un bu canım meydanında nice tarihler yazılmıştır, bugün de tarih yazacağız. Bugün buradayım ama yalnız gelmedim. Bugün Türkiye Cumhuriyeti’nin 13. Cumhurbaşkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile geldim.”

“Burada Ekrem ağabeyiniz var, burada Ekrem kardeşiniz var. Burada oğlunuz Ekrem var.”

“Trabzonlu siyasetçi olmak öyle kolay değil. Trabzonlu siyasetçi Trabzonluya layık olacak. Trabzonlu siyasetçi deyince aklıma Adnan Kahveci geliyor, Recep Yazıcı geliyor, Necmettin Karaduman geliyor, Hasan Saka geliyor. Memleketimin çok kıymetli siyasileri var.”

“Bugün tevazu sahibi bir iktidarın inşası için buradayız. Çok değerli genel başkanım bu tevazuyu hayat boyu taşıyan; hukuktan, adaletten milim sapmayan, memleketi için canını ortaya koyan, doğrudan yana olan 13. Cumhurbaşkanımız olacak”

İşte Millet İttifakı olarak bugün verdiğimiz mücadelenin her aşamasında milletimizin her sıkıntılı katmanına çare üretiliyor. Çocuklara ve gençlere özellikle birkaç şey söylemek istiyorum; ben çocukluğumu burada geçirdim. Hem okudum babamın iş yerinde hem çalıştım. Esnaf ahlakı, komşuluk ahlakı, insanı sevme ahlakı, hiç kimseyi ayırt etmeme ahlakı… İşte ben bu ahlakı Trabzon’da aldım. O ahlakın içerisinde beni büyüten sadece ailem değildi, Trabzon’da yaşayan herkes idi. Her esnafa girin esnaf terbiyesini size öğretir. ”

ÇOCUKLARA PARA DAĞITAN ERDOĞAN’A: PARAYI GÖSTERMEK AYIPTIR

“Mesela eline bir tomar para alıp çocuğa para dağıtılmaz. Mesela ben çocuklara diyorum ki; bu şekilde para dağıtandan harçlık alınmaz. Biz milletçe böyle biliyoruz. Öbür türlüsü insanı rencide eder, olmaz. Veren eli alan el görmez. Rahmetli dedem bile parayı göstermeden cebime koyardı. Parayı göstermek ayıptır. Ha hoş milletin cebinde gösterecek para da bırakmadılar”

“Seçimi elimizden almaya kalktılar, milletimiz demokrasi tokadı attı. 13 bin 500 oy, 806 bin oy farka dönüştü. 4 yıldır bu iktidar sabah kalkıyor İmamoğlu, akşam yatıyor İmamoğlu. Buradan sayın genel başkanım Kemal Kılıçdaroğlu’na teşekkür ediyorum. Beni İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olmam konusunda; sağlıklı düşünerek, sağlıklı tartışarak, bir süreci yöneterek İstanbul’a aday yaptığı için teşekkür ediyorum. Ama belki bilmiyorsunuz, İstanbul’un tarihinde ilk kez bir Trabzonlu belediye başkanı var. Ben Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği Trabzon’da doğdum, Fatih Sultan Mehmet’in fethettiği İstanbul’da belediye başkanı oldum. Ben aynı zamanda sonsuz desteğini ortaya koyan İYİ Parti ve sayın Meral Akşener’e de teşekkür ediyorum”

“Sayın gelen başkanım, 13. cumhurbaşkanım sayın Kemal Kılıçdaroğlu bizi layık gördü, 16 milyon İstanbullu oy verdi. Trabzonlu Ekrem İmamoğlu İstanbul’a başkan oldu. Ama bunlar uydurma davayla Trabzonlu Ekrem İmamoğlu’nu oradan indirmeye kalktılar. Ama bilmiyorlar ki burada horonu dik oynayan Ekrem İmamoğlu var.”

“2019 seçiminden sonra ne dediler? İstanbul’u kaybeden Türkiye’yi kaybeder dediler. Vallahi biz demedik. İstanbul’u kazanan Türkiye’yi kazanır dediler. Onu da biz demedik. Kaybedecekler. Artık bir avuç insanın kazanma dönemi bitti. Artık 86 milyon milletin kazanma dönemi başlıyor. Birleşerek kazanacağız. Ayrışmak yok, birliğin gücüyle kazanacağız. Sevgili gençler, sizden tam destek istiyoruz. Sizlerle beraber her şeyin çok güzel olacağı bir dönemi başlatmak istiyoruz.”

“DÜN AFAD’IN BİR MESAJI BANA ULAŞTI…”

“Dün AFAD’ın bir mesajı bana ulaştı. Yahu güzel AFAD, kıymetli AFAD, gel bizimle işbirliğiyle yap. Ya bari milleti Trabzon’da aldatmayın. Şimdi biraz gülümseyelim, size bir mesaj okuyacağım. Meteoroloji’ye göre yarın Trabzon’da kuvvetli fırtına bekleniyor. Burası doğru! Ağaç, direk ve çatı uçması, hatta baca gazı zehirlenmesi olabilir. Yahu biz Temel fıkrası anlatırız ama zekice olur. Böyle olmaz! Ama bir konuda tutturdular. Bugün Trabzon’da, Karadeniz’de fırtına var.”

KILIÇDAROĞLU: SÖZ VERİYORUM, AYRIMCILIĞI BİTİRECEĞİM

Ekrem İmamoğlu’nun ardından söz alan Millet İttifakı’nın Cumhurbaşkanı Adayı Kemal Kılıçdaroğlu’nun konuşmasından ise öne çıkanlar şöyle:

“Önce şunu ifade edeyim; Ekrem başkan İstanbul’u gerçekten de hem Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün hem Fatih Sultan Mehmet’in öngördüğü bir İstanbul yapacak ve ayağa kaldıracak. Aynı zamanda cumhurbaşkanı yardımcısı olarak da görevini yapacak. Önündeki bütün bürokratik engelleri kaldıracak. ‘Hizmetse hizmet ancak böyle olur’ diyecek ve onları yapacak.”

“Bu ülkenin birleşmeye ihtiyacı var, bu ülkenin huzura ihtiyacı var, bu ülkenin beraber olmaya ihtiyacı var, bu ülkenin kucaklaşmaya ihtiyacı var. Bu ülkede kavgadan bıkmadık mı? Sağdır, soldur dedik birbirimizi öldürdük; bundan bıkmadık mı? Başı açık, başı kapalı diye kadınları ayırdık, bu ayrımcılıktan bıkmadık mı? Söz veriyorum; Trabzon’a söz, Türkiye’ye söz bitireceğim ayrımcılığı. 85 milyon bir arada olacağız. Güzel Türkiye’yi yeniden inşa edeceğiz. Hayatın her aşamasında göreceksiniz. Hiçbir çocuğun yatağa aç girmediği bir Türkiye inşa edeceğiz.”

“Allah nasip eder cumhurbaşkanı seçildiğimde emeklilerin hesabına 15 bin lira yatacak. Biliyorum diyecekler ki ‘parayı nereden bulacaksın?’ Söz, Bay Kemal o paraların tamamını bulacak.”

“KİM NE GÖTÜRDÜYSE KURUŞU KURUŞUNA BİLİYORUM”

“Beşli çetelere gelince para var, uyuşturucu baronlarına gelince para var, milyar dolarlar dönüyor. Herkese para var, beş yerden, altı yerden maaş alanlara para var. Saraylarda her şey var; emekliye gelince para yok. Yemezler para var; alacağım ve vereceğim. Kuruşu kuruşuna hesapladım, 418 milyar dolarlık bir hortum var. 418 milyar doları alacağım ve bu milletin cebine koyacağım. Biliyorum bazıları diyorlar ki; ‘Nasıl getirirsin bu parayı, uluslararası mahkemeler var, nasıl kazanacaksın?’ Onlar benim devlet adamı olduğumu bilmiyorlar. Dünyanın hiçbir mahkemesi bir devletin soyulmasına izin vermez. Davaları açacağız, paralar gelecek. Ayrıca mal varlıkları var, onları da biliyorum. Kim ne götürdüyse kuruşu kuruşuna biliyorum.”

“İktidara gelirsek 1 ay içinde esnafın pandemi döneminde çektiği kredilerin faizini sileceğiz. Esnaf rahat nefes alacak. Stopaj vergisini sıfırlayacağız. Zincir mağazalardan en çok esnaf şikayet ediyor. Sana söz o beladan kurtaracağım esnafı.”

“Benim cumhurbaşkanı adayı olmama engel olmak istediler. İsterler de, adamlar bulurlar bir sürü şeyler yaparlar. Bir şeyden emin olmanızı isterim, kimseye kin tutmam. Hiç kimse unutmasın bu ülkeye adaleti ya getireceğim, ya getireceğim”

“Gençler üniversite sınavına giriyorsunuz, üniversiteye gidiyorsunuz, sınavları kazanıyorsunuz ama sözlü sınavda hakkınız yeniliyor, torpili olanlar yukarı; ama sizin hakkınız yeniliyor. Söz verdim bütün gençlere; o torpili kaldıracağım. Kim KPSS’den hangi puanı aldıysa atamasını hemen yapacağız. Torpili bitireceğim”

“İktidar olmanın yolu çalışmaktan geçer, iktidar olmanın yolu beraber olmaktan geçer, iktidar olmanın yolu kul hakkı yememekten geçer. Bütün Trabzonlu kardeşlerime sesleniyorum; biz beraberiz. Altı lider beraberiz. Altı lideri bir araya getiren demokrasidir, altı lideri bir araya getiren kul hakkı yememektir, altı lideri bir araya getiren yolsuzluklarla mücadeledir, altı lideri bir araya getiren esnafın içerisinde bulunduğu durumdur, altı lideri bir araya getiren kişi başı gelirin sürekli düşmüş olmasıdır. Altı lideri bir araya getiren bu ülkede adaletin artık olmamasıdır. Biz bir araya geldik. Beraberiz, bu ülkeye adaleti getireceğiz. Kadın haklarını getireceğiz, gençlerin isteklerini yapacağız. Kendimize değil, Saray’a değil halka çalışacağız.”

“GERÇEK MİLLİYETÇİ ARIYORSANIZ BİZİZ”

“Trabzon’da güçlü milliyetçi damarın olduğunu biliyorum ama kimse unutmasın, gerçek milliyetçi arıyorsanız o da biziz. Allah nasip eder cumhurbaşkanlığına geldiğimizde Süleyman Şah Türbesi’ni alacağım, vatan toprağına getireceğim. Bayrağını indiren adam milliyetçi olmaz. Toprağını terk eden adam milliyetçi olmaz. Kanımızın son damlasına kadar mücadele ederiz.”

“Yandaşlara euro veya dolarla ihale yapıyorlar. Ne yapıyorlarsa yabancı parayla. Hani Türk Lirası vardı? Hani biz milliyetçiydik? Hani Türk Lirası ezilmezdi? Bunların milliyetçiliğini gördünüz mü? Büyük ihalelerin tamamını dolarla, euroyla yaptılar. Bay Kemal’in sözü var; o dolarlı ihalelerin tamamını Türk Lirası’na çevireceğim. Bizim milliyetçiliğimizi Saraydakiler değil, bütün dünya bilecek. Ne diyordu rahmetli Ecevit, ‘Bizim milliyetçiliğimiz Akdeniz sularındadır’ diyordu. Ve yine ‘Ne ezen ne ezilen hakça insanca hakça bir düzen’ diyordu Ecevit. Aynısını yapacağız. Bu düzeni getireceğiz.”

“Umutlarınızı kaybettiğinizi biliyorum. Şunu unutmayın. Sizin hayalleriniz Bay Kemal’in hedefi olacak. O hayallerin tamamını gerçekleştireceğim. Trabzon bir dünya şehri aslında. Görkemli tarihi var. 2800 yıllık tarihi var. Yeşiliyle ve mavisiyle bütün dünyanın ilgisini çeken bir kent. Sporuyla da bir dünya markası. Herkesin saygıyla söz ettiği güzel bir kent. Trabzonlunun yaşadığı dramı da biliyorum. Trabzon’un gelirin 1300 dolar düştü. Bunu çözmemiz lazım. Mustafa Kemal Atatürk’ün demiryolu hayali var. Demiryolu hayali var. 100 yıl önce söyledi. Allah nasip ederse 100 yıl sonra Mustafa Kemal’in o hayalini gerçekleştireceğiz. Demiryolunu Gürcistan’dan geçirerek bu alanı büyüteceğiz. Türkiye’ye söz Trabzon’a söz bunu bitireceğiz. Hafif raylı sistem konusunda sorun var. 10 Trabzonlu var, 4’ü bakan. 10 Trabzonlu hafif raylı sistemi yapamıyor. Ama bir Trabzonlu 10 büyük Metro inşaatını yapıyor Bütün engellemelere rağmen yapıyor. Dedim ‘Ekrem İmamoğlu büyük lokmadır, size yedirmeyiz.”

“Geçmişte hangi partiye oy verdiyseniz başımın üstü. Siyaset geçicidir devlet bakidir. Devletin yeniden ayağa kalkması lazım. Devletin dini adalettir. Adaletin olmadığı yerde haksızlık olur, kargaşa olur. Devleti yeniden inşa edeceğiz. Sandık başına giderken elinizi vicdanınıza koyun. Kul hakkı yiyene asla prim vermeyin. Geleceğiz, bütün dünya görecek. Türkiye nasıl şahlanır tüm dünya görecek.”

“Her tarafımız deniz. Düşünebiliyor musunuz bir yolcu gemisi bile yok. Denizden vapur geldiğinde asfalt mı var? Allah’ın denizi. Gemiyi yapacaksınız. Yolcu gelecek. Turist gelecek. Trabzon, Karadeniz 12 ay turist ağırlayacak. Bu imkan var ama bu siyaset bunu görmüyor.”

“Karadenizli kadının çalışkanlığını tüm Türkiye biliyor. Kırsalda çalışan tüm kadınların gençlerin sosyal güvenlik primini devlet ödeyecek. Kırsalda çalışan kadınlar emeklilik hakkına kavuşacak.”

“Gençleri korumazsanız, kadına yönelik şiddet konusunda sessiz kalırsanız bunu affetmez Bay Kemal. Kadına şiddettin pazarlığı olmaz. Kadın başımızın üstündedir. Sevgili peygamberiniz “Cennet kadının ayakları altındadır” dedi. Biz buna inanıyoruz.

“Biz salı toplantılarını halkla beraber yapalım dedik, çadır olsun orada yapalım dedik. Engel çıkardılar. Sağ olsunlar böyle fırtınanın doğmasına sebep oldular. Rahmetli babam derdi ki ‘oğlum sen doğru dur eğri belasını bulur.”