Tozkoparan’da halk kazandı: Danıştay’dan yürütmeyi durdurma kararı

Yayın tarihi: 9 Temmuz 2021 Cuma 2:27 pm - Güncelleme: 9 Temmuz 2021 Cuma 4:00 pm

Danıştay, Güngören Belediyesi ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı eliyle ‘riskli alan’ ilan edilen ve 17 gündür elektrik, su, doğalgazları kesilen Tozkoparan için ‘yürütmeyi durdurma kararı’ verdi. Mahalleliler, kararı ‘Çav Bella’ eşliğinde kutladı.

İstanbul’un Güngören ilçesine bağlı Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen mahallelerine yönelik verilen risk alan kararını dayanak alan ilçe belediyesi 208 konuttan oluşan 20 binayı yıktı. Geçen hafta elektrik, su ve doğalgazı da kesilen mahallelilerin Danıştay’da devam eden davası sonuçlandı.

Dokuz8 Haber’in haberine göre, Danıştay 6’nci Dairesi, keşif ve bilirkişi incelemesi raporunu alana kadar ve bu konuda yeniden inceleme yapılana kadar projeye dair yürütmeyi durdurma kararı verdi. Kararın ardından mahalle sakinleri Barış Parkı’nda ‘Çav Bella’ eşliğinde toplandı. Tozkoparan halkı, kararı daha sonra Güngören Belediye binası önünde şarkılarla kutladı.

VİDEO: BİRGÜN 

NE OLMUŞTU?

İstanbul’un Güngören ilçesinde bulunan Tozkoparan ve Mehmet Nesih Özmen mahalleleri 21 Nisan 2020’de Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi’yle bir anda afet bölgesi ilan edildi. 7 ay önce yıkım çalışmalarına başlanacağı gerekçesiyle mahalleliye ‘evlerinizi terk edin’ tebligatı geldi.

Konu yargıya taşındı, İstanbul 10. İdare Mahkemesi tahliye ve yıkım işlemlerine yönelik yürütmeyi durdurma kararı verdi. Ancak Haziran ayı başında yürütmeyi durdurma kararı kaldırıldı, ardından 23 Haziran’da Mehmet Nesih Özmen ve Tozkoparan Mahallesi’nde elektrik, su ve doğal gazlar kesildi. Günlerdir elektriksiz, susuz bırakılan Tozkoparanlılar, Barış Parkı’nda nöbet tutuyordu.

Tozkoparan’da polis müdahalesi