“Tosuncuk, cezasının yarısından kurtulacağı için Türkiye’ye teslim olmak istiyor”

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2021 Perşembe 5:40 pm - Güncelleme: 1 Temmuz 2021 Perşembe 5:40 pm

Çiftlikbank vurgunuyla binlerce kişiyi dolandırdığı için yurt dışına kaçan Mehmet Aydın, Türkiye’ye teslim olmak istediğini söyledi. Aydın’ın bu isteğini deneyimli Avukat Celal Ülgen “Bulunmaz bir nimet” olarak değerlendirdi.

Avukat Celal Ülgen, ‘Tosuncuk’ lakabıyla bilinen Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye teslim olma talebinin arkasında ‘infaz yasası’nın olduğunu belirtti. Ülgen’e göre, Aydın’ın Türkiye’ye iadesi onun için bulunmaz bir nimet. Diken’den Ayşegül Kasap’a konuşan Ülgen, “Türkiye’de infaz yasası bulunmaz bir nimet. Tosuncuk cezasının yarısından kurtulacağı ve bir kez daha infaz indirimi bekleyeceği düşünüldüğü için Türkiye gelmek ve teslim olmak istiyor” dedi.

Çiftlikbank’la binlerce kişiyi dolandırıp 1.5 milyar lirayla yurt dışına kaçan Aydın, yayınladığı bir videoyla Türkiye’ye teslim olmak istediğini söylemişti. Bunun üzerine bugün Brezilya’nın Sao Paulo kentinde teslim olan Aydın’ın avukatları da iade için resmi işlemlere başladıklarını duyurmuştu.

“CEZASININ YARISINDAN KURTULACAK”

Avukat Ülgen, Aydın’ıın Türkiye’ye iade arzusunun arkasında yatan gerçeği şu ifadelerle anlattı:

“TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilen ve Resmi Gazete’de yayımlanan İnfaz İndirimi Yasası’na göre, terör, cinayet, uyuşturucu, kadına şiddet ve cinsel suçlar haricindeki tüm sularda cezanın yarısı oranında infaz indirimi uygulanacak. Bu açıdan ‘Tosuncuk’un da cezasının yarısından kurtulacağı ve bir kez daha infaz indirimi bekleyeceği düşünüldüğü için Türkiye gelmek ve teslim olmak istiyor”

“BULUNMAZ BİR NİMET”

Aydın’ın henüz yargı karşısında çıkmadığını ve bu nedenle sadece iddianamede istenilen cezanın bilindiğini belirten Ülgen şöyle devam etti:

“Önce mahkumiyet kararı verilecek ki ne kadar infaz indirimi alacağını da hesap edelim. Ancak şunu söyleyebiliriz böyle suçlar için Türkiye’de infaz yasası bulunmaz bir nimet olarak görünüyor. Burada kamuoyu şuna dikkat etmeli bence; ‘Tosuncuk’ ne kadar parayı Türkiye’ye dolandırdığı kişilere ödemek için iade edecek?”

Kara para aklama ve dolandırıcılıkla suçlanan işadamı Sezgin Baran Korkmaz da Türkiye’ye iade olmak istemişti.

Avustralya’da tutuklanan Korkmaz’ın ABD’ye iade edilme ihtimali var. Ki bu konuda ABD Adalet Bakanlığı, Utah’da Korkmaz’ın da içinde olduğu bir dava sürecinin olduğunu, bu nedenle iadesinin ABD’ye yapılması gerektiğini belirtmiş, bu konuda çalışmaları hızlandıracaklarını kaydetmişti.

Avukat Ülgen, Korkmaz ile Aydın arasındaki farklılığı ve benzerliği şöyle özetledi:

“Tosuncuk’un Türkiye’ye iade istemi ile SBK’nın iade isteği arasında benzerlik de var farklılık da. İnfaz yasası açasından bir cennet Türkiye, bu benzerlik. Fark ise SBK’nın Türkiye’de ayrıca korunup kollanacağı, Amerika da ise para iade etmek zorunda kalacağı dikkate alınmalı”

Çiftlik Bank’ın kurucusu ‘Tosuncuk’ lakaplı Mehmet Aydın teslim oldu