Toraman Bey III

Yayın tarihi: 17 Ağustos 2021 Salı 10:19 pm - Güncelleme: 17 Ağustos 2021 Salı 10:19 pm

Sayıl Cengiz Gündoğdu

Toraman Bey gönderildiği ülkede iktidara geldi ama mutlak iktidarı kuramadı. Muhalefet özellikle sol muhalefet, mutlak iktidara izin vermiyor. Toraman Bey’i rahatsız ediyordu.

Toraman Bey, bunun üzerine kendisini o ülkeye gönderen Amerika’daki kuruma gitti. Durumu anlattı. muhalefetin, özellikle sol muhalefetin azgınlığı- bu deyim Toraman’ın beyindir- şöyle dedi;

*Ben nasıl olsa kendimi kurtarırım ama sol iktidara gelirse, siz dostlarım için her şey çok kötü olur. Toraman Bey, bu sözleriyle tam hedefi vurdu. Amerikalı dostlar telaşlandılar.

-O zaman gerekli olanı yapalım

*Sizin tavsiyeniz nedir?

-Tarihten nasıl ders almak gerekir?

Toraman Bey, tarihten nasıl ders çıkarılır bilmiyordu.

*Nasıl ders alınır, diye sordu.

Kurum yetkilisi, önündeki kataloğu karıştırdı.

-Bakın dedi Louis Napolyon darbe önerisi öncesi Fransız Bankası’ndan 25 milyon çaldı. Daha sonra suç ortaklarına adam başı 15 Frank dağıttı. Siz de böyle yapacaksınız Toraman Bey. Devlet bankasını dolandıracaksınız.

*Burasını anladım, suç ortakları ne demek?

-Her darbede ortalığı karıştırmak gerekir. Sonra bunların bir kısmı feda edilir. Anladın mı?

*Anladım efendim.

Kurum yetkilisi şöyle sürdürdü:

-Bundan sonra ortalığı karıştırmak gerekir… Hitler ne yaptı?

*Meclis binasında yangın çıkardı.

-Siz de böyle yapacaksınız Toraman Bey… Meclis’i kundakladı komünistler diye nutuk atacaksınız… Hemen sıkı yönetim ilan edeceksiniz. Muhalifleri sağ sol demeden toparlayacaksınız. Ayrıca sizi destekleyen basını fonlayacaksınız.

*Anladım efendim.B

-İşimiz bitmedi Toraman Bey. Nerede olursan olun konusu ne olursa olsun zırt pırt kürsüye fırlayıp konuşacaksınız. Şunu unutmayın. Siz demokrasi uğruna elbisenizi kefen yaptınız. Darbeye karşı direndiniz.

*Böyle mi söyleyeceğim

-Evet… Sık sık… Kalkındık… Bütün dünya bizi kıskanıyor demeyi unutmayın.

*Yalnız efendim çözemediğim bir sorun var?

-Nedir?

*Louis Napolyon, Mussolini, Hitler, Saddam, İdi Amin, bütün uğraşlara karşın devrilip gittiler. Bunu önlemek mümkün değil mi?

-Bu tarihi mantığı Toraman Bey tarihin mantığını durdurmak mümkün değil.

Toraman bey, Amerika’daki kurumun dediklerini tıpa tıp yaptı. Tam ve mutlak iktidar oldu. Tarihin mantığı işlemeye başladı.