Adana'da yaşayan Murat ve Seda Çakmak çiftinin, 2 buçuk ay önce özel bir hastanede M.T. adını verdikleri çocukları dünyaya geldi. Aile çocuklarından topuk kanı aldırmadı ve aşı olmasını istemeyerek evrakları imzalayıp taburcu olup evlerine gitti.
Ailenin topuk kanı aldırmayıp, aşı yaptırmadığı için özel hastane durumu çiftin ikamet ettiği mahallenin sağlık ocağına, onlar da Sağlık Bakanlığı'na bildirdi. Aile hakkında Sağlık Bakanlığı şikayetçi oldu ve Adana 6. Sulh Hukuk Mahkemesi'nde dava açıldı.
KAYYIM ATANDI
Açılan davada mahkeme, 2 buçuk aylık M.T. için kayyım atanmasına karar verdi. Aile, mahkeme sürecinde Murat Çakmak'ın kardeşi F.Ç.'yi evlatlarının vasisi olarak mahkemeye bildirdi.
Davanın ilk duruşmasının önümüzdeki günlerde görülmesi bekleniyor.
TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ'Nİ SUÇLADI
Baba Murat Çakmak, 2 buçuk aylık M.T.'ye kayyım atanmasından Türk Tabipler Birliği'ni sorumlu tutarak, "Benim bir evladım daha var. 4 sene önce o dünyaya geldiğinde de topuk kanı aldırmadım ama hiçbir sorun yaşamadım. Ben araştırdım ve topuk kanının alınmasının hiçbir mantığını bulamadım. Kars'ta da böyle bir durum bir ailenin başına gelmişti ve Türk Tabipler Birliği ortalığı karıştırmıştı. Mahkemeler üzerinde baskı kurmaya çalışıyorlar ve bizim gibi aileleri mağdur ediyorlar. Türk Tabipler Birliği kapatılsın. Topuktan kan alınması için topuğu deldiğiniz zaman enfeksiyon kapabilir ve bizler bundan endişe duyuyoruz. Aynı testleri tükürük ve idrar ile yapabilirler, öyle yapsınlar. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) ve Türk Tabipler Birliği bir anlaşma halinde gibi insanlara saldırmaya başlamışlar. Ben topuk kanı aldırmadım diye bana terörist muamelesi yapıyorlar." dedi.
"EVLADIM BELEDİYE Mİ?"
Çakmak kayyım atamasına da tepki göstererek, “Benim evladım belediye mi ki kayyım atanıyor. Biz belediyelere kayyım atanır diye biliyoruz. Benim baktığım, hastaneye götürdüğüm, ilgilendiğim evladımın hakkını mahkemede amcası savunacak. Bir an önce bu yanlıştan dönülmesini istiyoruz. Ben tıbba asla karşı bir insan değilim. Benim 4 yaşındaki kızım doktor olmak istiyor ve ben onu destekliyorum.” ifadelerini kullandı.
TOPUK KANI TESTİNİN ÖNEMİ
Topuk kanı testi, genetik ve metabolik hastalıkları yenidoğan döneminde tespit edilerek erken tedavi ile çocuğun sağlıklı bir yaşam sürmesini sağlayan hayati önemi olan test.
Sağlık Bakanlığı tarafından zorunlu kılınan bu topuk kanı testi ile ülkemizdeki yeni doğan bebeklerin yüzde 99'una ulaşıldı, her yıl 5 binin üzerinde bebek hastalık belirtileri ortaya çıkmadan tespit edilebiliyor.