“Toplumda çok ciddi hastalık görüldüğünü göstermesi bakımından dramatik bir veri”

Yayın tarihi: 1 Eylül 2020 Salı 6:18 pm - Güncelleme: 1 Eylül 2020 Salı 6:18 pm

Evren Özalkuş’un sunduğu Habere Doğru’nun bugünkü konuğu, Halk Sağlığı Uzmanı Prof. Dr. Kayıhan Pala oldu.

Pala, Türkiye’deki son koronavirüs verilerini yorumladı.

1 Temmuz’dan itibaren Sağlık Bakanlığı günlük ve haftalık durum raporları yayımlamaya başlamıştı. Biz de bunu memnuniyetle karşılamıştık. Eksikti çünkü yalnızca bölgelere göre veri sunuyordu, illere göre bir veri sunulması söz konusu değildi. Bir saat önce kontrol ettim; 26 Ağustos’tan beri günlük durum raporu yayımlanmıyor. Son 5 günde ne olduğunu bilmiyoruz. Bugün yayımlanması gereken son haftalık durum raporu daha yayımlanmadı, ne olduğunu bilmiyoruz. Sağlık Bakanlığı’nın önemli kısıtlar içeren kendi verilerini toplumla buluşturması bile son günlerde aksamış durumda” ifadelerini kullanan Pala, “Sağlık Bakanlığı’nın açıkladığı verilerle, Tabip Odası’ndan elde edilen, bazı valilerin açıkladığı veriler, bazı sağlık müdürlerinin açıkladığı veriler, bazı belediye başkanlarının açıkladığı verilere bakacak olursanız arada açıklanmaya muhtaç olan çok ciddi farklılıklar var. Bu farklılıkları açıklayın” dedi.

Sağlık Bakanlığı’nın yaptığı testlerin 500 bininin askere alım esnasında yapıldığını hatırlatan Pala, “Burada ilginç bir bulgu var. Özellikle Haziran ve Ağustos celplerindeki testlerin pozitif oranına bakarsanız binde 6 ve binde 4. Bu Sağlık Bakanlığı’nın Haziran ayında ilan ettiği toplumdaki binde 2 rakamının 3 katı neredeyse. Dolayısıyla toplumda çok ciddi hastalık görüldüğünün göstermesi bakımından dramatik bir veri” ifadelerini kullandı.

Bilim Kurulu üyelerinin ivedilikle akademik sorumluluklarını yerine getirip 3 soruya yanıt vermesi lazım” diyen Pala, “Bakanlık neyden çekiniyor” diye sordu.