Memur ve memur emeklilerinin görüşmelerinde iktidarın ‘sefalet ücreti’ ikinci zam teklifinin Memur-Sen tarafından kabul edilmemesi nedeniyle üçüncü kez bir araya gelinmesi beklenirken toplantı tek konfederasyonla başladı. Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, akşam saatlerinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na gelirken KESK duruma Twitter paylaşımıyla tepki gösterdi.
Yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmelerinde 1 Ağustos’ta başlayan süreç devam ediyor. Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmelerinde müzakereler sürüyor.
HÜKÜMETİN İKİ TEKLİFİ DE KABUL EDİLMEDİ
Hizmet kollarına ait taleplerin tasnifi ve müzakeresi, kamu görevlilerinin geneline ilişkin taleplerin ön müzakeresiyle ilerleyen görüşmelerde, Kamu İşveren Heyetinin 14 Ağustos'ta ilk zam teklifini sunmasıyla pazarlık aşamasına geçilmişti. 2024'ün ilk altı ayında yüzde 14, ikinci altı ayında yüzde 9, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında yüzde 5'ten oluşan zam teklifini yeterli bulmayan sendikalar, Kamu İşveren Heyetine yeni teklif çağrısında bulunmuştu. 17 Ağustos'ta yapılan üçüncü toplantıda hükûmet ilk teklifini revize ederek, memur ve memur emeklisine 2024'ün ilk altı ayında yüzde 15, ikinci altı ayında yüzde 10, 2025'in ilk altı ayında yüzde 6 ve ikinci altı ayında 5 artış teklif etti.
Kabul görmeyen iki teklifin ardından taraflar bugün yeniden toplandı. Memur konfederasyonlarından Türkiye Kamu-Sen daha önce toplantıya katılmayacağını açıklarken KESK'in de bu görüşmede yer almadığı görüldü.
MEMUR-SEN GENEL BAŞKANI YALÇIN BAKANLIKTA
Akşam saatlerinde Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi çerçevesinde görüşmek üzere Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na geldi. Görüşmede Kamu İşveren Heyeti’nin yeni bir teklif sunması bekleniyor."GECENİN KARANLIĞINDA EMEKÇİNİN HAKKINI SARAYIN SOFRASINA SUNUYORLAR"
KESK ise görüşmeye dair bir Twitter paylaşımında bulundu. Paylaşımda, "Çalışma Bakanlığı'nın bugün Memur Sen, Kamu Sen ve KESK'in de katılması gereken toplantıyı gerçekleştirmemiş olması Çalışma Bakanlığı'nın TİS kanununa uymadığını, bu masanın yok hükmünde olduğunu bir kez daha gözler önüne sermiştir. Yandaş sendika ile kapalı kapılar ardında görüşülen TİS sürecinde gündüzün aydınlığında söz kuramayanlar, gecenin karanlığında kamu emekçilerinin haklarını sarayın sofrasına sunuyorlar" denildi. https://twitter.com/KESK1995/status/1694047268112883989ANLAŞMA SAĞLANAMAZSA HAKEM KURULU SÜRECİ BAŞLAYACAK
Belirlenen takvim gereği müzakere sürecinin bugün sona ereceği toplu sözleşmesi görüşmelerinde, gözler Kamu İşveren Heyetinin yapacağı yeni tekliflere çevrildi.
Bu tarihe kadar taraflar arasında uzlaşma sağlanamaması halinde görüşmelerde Kamu Görevlileri Hakem Kurulu süreci başlayacak.
Yüksek yargı mensubu, bürokrat, sendikacı ve akademisyenlerden oluşan 11 kişilik Kurul, toplu sözleşmeye dair nihai kararını 31 Ağustos'a kadar verecek.
MEMUR SEN’DEN YÜZDE 70 ZAM TALEBİ
Toplu sözleşme masasında yetkili konfederasyon olarak yer alan Memur-Sen, 2024 için üçer aylık dönemler halinde, refah payı dahil birinci 3 ayda yüzde 35, ikinci 3 ayda yüzde 10, üçüncü 3 ayda yüzde 15, dördüncü 3 ayda yüzde 10 artış istemişti.
Konfederasyon, 2025 için ise 6'şar aylık dönemler halinde, refah payı dahil birinci 6 ayda yüzde 25 ve ikinci 6 ayda yüzde 15 zam talep etmişti.
MEMUR SEN: İMZA ATTIRACAK TEKLİF BEKLİYORUZ
Dün konuya ilişkin açıklamalarda bulunan Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, “Refah payı isteğimiz, enflasyonist ortamda konformist bir beklenti değil, alım gücümüzü koruyacak güçlü bir enstrümandır. Kamu İşvereni ve hükümetten yarın, aileleriyle birlikte 25 milyon kamu görevlisi ve emeklisini mutlu edecek ve Memur-Sen’e imza attıracak teklifi bekliyoruz.” ifadelerini kullandı.
https://tele1.com.tr/toplu-sozlesmede-son-gun-yarin-memur-sen-zam-talebini-acikladi-900323/