Tolga Şardan yazdı: Soylu’nun ‘siyasi mesaj taşıyan’ emniyet kararnamesi

Yayın tarihi: 10 Temmuz 2021 Cumartesi 9:57 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2021 Cumartesi 10:05 am

Gazeteci Tolga Şardan, İçişler Bakanı Süleyman Soylu’nun ‘İl Emniyet Müdürleri Kararnamesi‘yle AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ankara bürokrasisi ve kamuoyuna “Güçlüyüm, kalıcıyım, vazgeçilmezim” mesajı verdiğini yazdı.

Suç örgütü lideri Sedat Peker’in iddialarının odağındaki İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, ‘siyasi konumunun tartışmalı olduğu’ bir dönemde 33 kentin emniyet müdürünün değişmesini sağlayan kararnameyi Cumhurbaşkanlığı’ndan çıkarmayı başardı.

T24 yazarı Tolga Şardan, Soylu’nun bu kararnameyle “Güçlüyüm, kalıcıyım, vazgeçilmezim” mesajı verdiğini yazdı.

Süreci, “Salı öğleden sonra emniyetteki ‘çekirdek’ ekibindeki Teftiş Kurulu Başkanı Fenni Gürsel, Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Resul Holoğlu ve Ankara Emniyet Müdürü Servet Yılmaz ile bir araya gelen Soylu, taslak bir kararname listesi hazırladı. Yakın ekibi ile siyasi ve emniyet teşkilatı dengelerine göre hazırlanan liste, gece saat 23.00 sıralarında bizzat Soylu tarafından Cumhurbaşkanlığı’na götürülüp teslim edildi. Kararname, saat 01.30 dolayında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın imzasından geçti, saat 03.00’ü biraz geçe Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Böylece, birden fazla anlamı ve sonucu olan kararname, hiç beklenmeyen bir şekilde çarşamba sabahı Türkiye gündemine girdi” diye anlatan Şardan, yazısına şöyle devam etti:

“Basit gibi görülmemesi gereken emniyet müdürleri kararnamesinin sonuçlarına bakacak olursak;

*Bu kararname net olarak Bakan Soylu’nun kararnamesi. Soylu, ‘sıkıntıda olduğum dönemde Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkardım” görüntüsüyle hem Cumhurbaşkanı Erdoğan, hem AKP tabanı, hem Ankara bürokrasisi, hem kamuoyu, hem de kendisine bağlı destekçilerine “güçlüyüm, kalıcıyım, vazgeçilmezim” mesaj verdi.

*Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “yalnızlaştırma” girişime karşın “arkamda küçük ortak var” derken, MHP ise, Erdoğan’ın önümüzdeki süreçte yapabileceği siyasi manevralarda kendisini dışarıda bırakılma olasılığını ortadan kaldırmakta bir adım daha atmayı başardı.

*Soylu kararname manevrasıyla kendisiyle ilgili sürecin bireysellikten çıkıp Cumhur İttifakı’nın konusu olduğunu ortaya koydu.

*Suç örgütü liderinin itham ve iddialarına yanıt olarak, arkasında MHP Genel Merkezi’nin desteğini gösterdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI VE MİT DEVRE DIŞI

*Bu kararnamede, sadece Cumhurbaşkanlığı’ndan referansı olan emniyet müdürü yok dense yanlış olmaz. Cumhurbaşkanı Erdoğan, gelen listeyi hiç bozmadan olduğu gibi onayladı.

*Daha önce özellikle emniyette yapılan görevlendirmelerde MİT’in referansları da dikkate alınıyordu. Bu kapsamda kimi zaman MİT’in değerlendirmeleri Cumhurbaşkanlığı üzerinden İçişleri Bakanlığı’na iletiliyordu. Kararnamede yer alan isimler MİT’in incelemesinden geçen olumlu isimlerden olsalar bile “personel havuzu içinden” tercih edilmeleri sadece Soylu ekibinin tasarrufları olarak kayda geçti.

*Mevcut emniyet kadrolarında AKP’nin asıl tabanı olan Milli Görüş çizgisinden gelen iki elin on parmağını geçmeyen sayıda üst düzey yönetici vardı. Bunlar içinde öne çıkan isimler yurt dışı göreve atanarak merkezdeki yönetim ve karar verme sisteminden çıkarıldı.

*Soylu, zaman zaman yanında olan Eski Başbakan Binali Yıldırım ricasını da kırmadı. Yıldırım kontenjanından iki isme il emniyet müdürü olarak görev verdi. Menzilciler yerini korudu

*Epey zamandır çıkması beklenen kararnameye göre, Menzil cemaatiyle temasları olduğu haklarındaki müfettiş raporlarıyla ortaya çıkan emniyet müdürlerinin yerlerini korumaları dikkati çekti.

*Emniyet kararnamesini istediği gibi onaydan geçiren Soylu, önümüzdeki günlerde emniyet merkez teşkilatında boşalan makamlara ve polis okullarına yapacağı atamaların yanı sıra birinci sınıfa terfi edecek emniyet müdürleri ile mülki idaredeki valiler ve kaymakamlar kararnamesinde de istediği biçimde görevlendirme yapabileceğinin işaretini verdi. Bu çerçevede, şu anda görevde olan önemli daire başkanlarından bazılarını değiştirmesi bekleniyor. Özellikle kendi inisiyatifi dışında göreve gelenler ilk sıralarda yer alacak.

YENİ HEDEF ÇALIŞKAN MI?

*Atamalarda Emniyet Personel Dairesi ile Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş’ın bypass edilmesi dikkat çekti. Aktaş’ın, 60 dolayındaki görevlendirmeden sadece bir elin beş parmağını geçmeyecek sayıda talebi değerlendirmeye alındı.

*Siyaseten güçlendiği telaffuz edilen Soylu’nun sonraki adımlarından birisi Emniyet Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Çalışkan’ı görevden almak olacaktır. İstanbul’daki görevi sırasında Soylu’yla yıldızı barışmayan Çalışkan’ın geçtiğimiz günlerde bakan aleyhine yaptığı çıkış, hem Soylu’yu hem de ekibinin şimşeklerini çekti. Soylu’nun, Erdoğan’ın destek verdiği Çalışkan’ın görevden alınmasıyla ilgili kararnameyi yakın zamanda Cumhurbaşkanı’nın onayına sunması büyük olasılık.”

YAZININ TAMAMI 

33 ile yeni emniyet müdürü atandı!