TOKİ’nin projesine tepki yağdı: Önce söndürseydiniz, bu ne hız?

Yayın tarihi: 2 Ağustos 2021 Pazartesi 5:31 pm - Güncelleme: 2 Ağustos 2021 Pazartesi 6:08 pm

Türkiye’nin birçok noktasındaki yangınlar devam ederken TOKİ’nin yanan bölgelerle ilgili “Yöresel mimariye uygun yapacağımız köy evlerinin projelerini hazırladık” paylaşımı tepkiye neden oldu.

Türkiye günlerdir devam eden orman yangınları ile mücadele ederken TOKİ’nin sosyal medya hesabı üzerinden yapılan paylaşım tepki çekti. TOKİ resmi hesabında yapılan paylaşımda “Yangının etkilerini silmek için seferber olduk. Yöresel mimariye uygun yapacağımız köy evlerinin projelerini hazırladık. Köy evlerimizin; ahırı, deposu ve bahçesi olacak. 1 yıl içerisinde evlerimizi tamamlayarak vatandaşlarımızı yeni yuvalarına kavuşturacağız” denilerek proje fotoğrafları yayınladı.

28 Temmuz tarihli Resmi Gazete‘de AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan imzasıyla yayınlanarak yürürlüğe giren bir kanunla, kıyılar başta olma üzere orman alanlarındaki yapılaşma tasarrufu Kültür ve Turizm Bakanlığı yetkisine verilmişti. TOKİ’nin Resmi Gazete’deki karar sonrası ve yangınlar devam ederken yaptığı bu paylaşım akıllara “Proje ne zaman yapıldı?” ve “Bu evler vatandaşlara ücretsiz mi verilecek yoksa rant mı devşirilecek?” sorularını getirdi.

“TOKİ KREDİ VERMEK İÇİN ARADI”

Evrensel’de yer alan habere göre, Manavgat Kalemler Mahallesi’ndeki evi küle dönen Ressam Burhan Kum da yangının külleri soğumadan TOKİ tarafından kredi için arandığını söyledi. Kum “Yangın daha sönmeden, evlerin dumanı üstünde, TOKİ’den aradılar. ‘Size kredi verelim, 3 yıl ödemesiz’ teklifini sundular. Önce bir yangını söndürün! TOKİ ev yapacakmış, nereye ne yapacak belli değil. Çadır verse hadi derim ki ‘en azından bir çadır verdiler’, kredi teklif ederek beni borçlandırma derdine düştüler çok sinirlendim” sözleriyle öfkesini dile getirdi.

Yangının telafisi mümkün olmayan hasarlar meydana getirdiğini belirten Kum, “Ahşap oyma tavanlar, el oyması kapı, pencereler, müze gibi evler yandı. Evlerimiz değil müzeler yandı! TOKİ ev yapacakmış. Pencereyi oval yapınca o ev aynı ev olmuyor! Yüzyıllık zeytin ağaçları, 200 yıllık meşe ağaçları yandı. Onları nasıl yerine koyacaksın? Sigorta şirketi ya da kimse o ağaçların odun değerini verecek. 200 yıllık ağacın değerini karşılayabilir mi?” ifadelerini kullandı.

Orman yangınlarında son durum: Bir ilçe komple tahliye ediliyor

SOSYAL MEDYADA TEPKİ YAĞDI: HELE BİR DUR TOKİ!

Paylaşıma sosyal medyadan da çok sayıda tepki geldi. Prof. Dr. Mehmet Köksal sosyal medya üzerinden paylaşıma tepki göstererek, “Hele bir dur TOKi! Yangının izlerini hemen silme. Daha orada yangının nasıl çıktığı, bir sabotaj olup olmadığı araştırılacak! Neyin üstünü örtmeye çalışıyorsun!? Enerjini önce yangını söndürmeye harca” mesajını paylaştı. Cem Seymen, “Hıza bakar mısınız! Daha yangınlar sönmeden. İnsanın aklı, vicdanı, mantığı almıyor. Ne ara çizdiniz?” tepkisini gösterdi.

“ÖNCE ATEŞE MÜDAHALE ETSEYDİNİZ?”

Koza Yardımcı isimli bir kullanıcı, “Yangın hala devam ediyor, Siz ne ara yaptınız bu projeyi? Bu evler, evi yanan vatandaşa ücretsiz mi yapılacak yoksa bu durumdan bir rant devşirme mi peşindesiniz?” sorularını sorarken, başka bir kullanıcı “Bu ne hız? Önce bir ateşe müdahale etseydiniz” diye yazdı.

İşte sosyal medyadan tepkiler: