TOKİ’nin kârı kendine

Yayın tarihi: 31 Aralık 2018 Pazartesi 9:29 am - Güncelleme: 31 Aralık 2018 Pazartesi 9:29 am

İşçilerin yaşadığı hak gaspları ve yurttaşların konutlarına kavuşamamasıyla gündemden düşmeyen TOKİ’nin hatalı uygulamaları Sayıştay denetçilerinin dikkatinden kaçmadı. Sayıştay, TOKİ’nin “gereksiz süre uzatımları” yaparak şirketlere avantaj sağladığını tespit etti.

Birgün’den Hüseyin Şimşek’in haberine göre geçen yıl 4 milyar TL kâr eden Toplu Konut İdaresi’nin (TOKİ) birçok hatalı uygulamasının bulunduğunu ifade eden Sayıştay, kurumun giderek artan “taşeron personel çalıştırma” uygulamasının hatalı olduğunu ve işçilerin kadroya alınması gerektiğini vurguladı.

TOKİ 2017 Yılı Sayıştay Denetim Raporu, yandaş şirketlere TOKİ tarafından verilen ayrıcalıkları gözler önüne serdi. Kurumun geçen yılki faaliyetlerini inceleyen Sayıştay denetçileri, yurttaşların konutlarını yapan taşeron firmalara gereksiz süre uzatım avantajı sağladığını ortaya koydu.

Yurttaşların yıllarca evlerini alamamalarına neden olan süre uzatma kararlarını eleştiren Sayıştay, bu durumun 13 ilde yaşandığını ifade etti. Afyonkarahisar, Aksaray, Ağrı, Ankara, Ardahan, Bolu, Çankırı, Elazığ, Hatay, İzmir, Kırıkkale, Konya ve Sivas’ta taşeron firmaya verilen süre uzatım kararının hatalı hesaplandığını bildiren Sayıştay, konuyla ilgili şu öneride bulundu:

Süre uzatımlarına mahal vermemek için ihale öncesi çözümlenebilecek mahiyetteki sorunların ihale ön hazırlık aşamasında giderilmesi hususuna özen gösterilmesi,

İşin bitimine kısa süre kalan veya süresinin bitmesine rağmen imalatları geçici kabule hazır olmayan, ilerleme seviyesi %70-%80 oranındaki işlerde, bitirilemeyen konut imalatları nedeniyle alt yapı imalatlarına için gereğinden fazla süre verilmemesi ve altyapı imalatlarının yapılması için gerekli olan sürelerin hesaplanarak bu doğrultuda süre verilmesi,

İdarenin süre uygulamalarında uygulama birimleri arasında farklıklara yer verilmeyecek şekilde uygulama birliği sağlanması gerekmektedir.

‘Taşeron personel çalıştırmayın’

TOKİ’nin artan iş yükünün ardından taşeron firmalar aracılığıyla personel çalıştırmaya başladığına dikkati çeken Sayıştay, “TOKİ’nin bu şekilde çalıştırdığı personel oranı, normal personel oranının yüzde 19’una ulaşmıştır” tespitine yer verdi.

TOKİ’nin bu konuda yaşanması muhtemel hukuki sorunlarla karşılaşmaması için çeşitli şirketler üzerinden personel çalıştırması uygulamasına son vermesi gerektiğini dile getiren Sayıştay denetçileri, şu öneride bulundu:

“İdare’nin iştiraki şirketler üzerinden gittikçe artan sayıda personel çalıştırmasının hukuki bir takım sorunlara yol açmaması, personel harcamalarının gerçek durumunun ortaya konulabilmesi, personel çalıştırılması uygulamasının şirketler üzerindeki olumsuz etkisi de dikkate alınarak, iştirak edilen şirketler üzerinden personel çalıştırılması uygulamasının yeniden değerlendirilmesi ve personel ihtiyacının giderilmesinde mevzuat çerçevesinde çözümler üretilmesi gerekmektedir.”