TOKİ için zeytin ağacı ‘kesildi’: AKP’li Altıntaş, ‘Başka yere dikiyoruz’ dedi

Yayın tarihi: 12 Nisan 2021 Pazartesi 9:29 pm - Güncelleme: 12 Nisan 2021 Pazartesi 9:29 pm

Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Yenice Mahallesi’nde bulunan 200’e yakın zeytin ağacı, toplu konut yapacak olan TOKİ için kesildi. Konu üzerine açıklama yapan AKP’li Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş, “İlçemiz Yenice mevkiinde TOKİ projemiz var. Belediye olarak kurumlardan gerekli izinlerimizi aldık. Zeytin ağaçlarını kesmiyoruz. Oradan söktüğümüz ağaçları belediyemizin başka bir arsasına dikim yapıyoruz. Başka ne amacımız olabilir ki biz ağaçları keselim” dedi.

Hafta sonu uygulanan sokağa çıkma yasakları sırasında, Aydın’ın Bozdoğan ilçesinde toplu konut yapacak olan TOKİ için 200’e yakın zeytin ağacını sökmesi yurttaşları isyan ettirdi. Aydın’ın Bozdoğan ilçesine bağlı Yenice Mahallesi’nde Bozdoğan Belediyesi’ne ait arazide bulunan yaklaşık 200 zeytin ağacı önce budandı, daha sonra iş makinaları ile köklerinden söküldü.

Zeytin ağaçlarının kesilmesine tepki gösteren yurttaşlar; “Burada hazır yetişmiş 25-30 senelik zeytin ağaçlarını kestiler. Hiç mi vicdanları sızlamadı. Bir zeytin ağacı kaç senede yetişiyor? Zeytin ağaçları kanunen korunuyor. Vatandaş bir zeytin ağacını kesemiyorken, belediye bir günde 200’e yakın ağacı önce kesti sonra yerinden söktü” ifadelerini kullandı.

“O BÖLGEDE TOKİ YAPACAĞIZ”

Bozdoğan’ın AKP’li Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş yaptığı açıklamada, bölgede TOKİ konutlarının yapılacağını söyledi. Altıntaş; “İlçemiz Yenice mevkiinde TOKİ projemiz var. Belediye olarak kurumlardan gerekli izinlerimizi aldık. Zeytin ağaçlarını kesmiyoruz. Oradan söktüğümüz ağaçları belediyemizin başka bir arsasına dikim yapıyoruz. Başka ne amacımız olabilir ki biz ağaçları keselim” dedi.

3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanun’un 20’nci maddesi gereği “Zeytincilik sahaları daraltılamaz. Ancak, belediye sınırları içinde bulunan zeytinlik sahalarının imar hudutları kapsamı içine alınması halinde altyapı ve sosyal tesisler dâhil toplam yapılaşma, zeytinlik alanının % 10’unu geçemez. Bu sahalardaki zeytin ağaçlarının sökülmesi Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’nın fenni gerekçeye dayalı iznine tabidir. Bu iznin verilmesinde, Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı’na bağlı araştırma enstitülerinin ve mahallinde varsa ziraat odasının uygun görüşü alınır. Bu halde dahi kesin zaruret görülmeyen zeytin ağacı kesilemez ve sökülemez. İzinsiz kesenler veya sökenler den ağaç başına iki milyon liradan beş milyon liraya kadar hafif para cezası alınır.”