Tokat’ın Sulusaray ilçesinde Kandilli Rasathanesi’nin ölçümlerine göre 5.7 büyüklüğünde deprem meydana geldi. AFAD, depremin büyüklüğünü 5.6 olarak açıkladı. Depremde can kaybı yaşanmazken merkez üssü Sulusaray ilçesinde bir ev ve bir cami minaresi, Artova ilçesinde bir cami minaresi, Gümüşsuyu Köyünde bir ev, Yelken Köyünde bir ev, Elmalıçiftliği Köyünde bir ev yıkıldı. 200’ün üzerinde ev ve ahırda da hasar meydana geldiği bildirildi. İl genelinde eğitime bir gün ara verildi. Sulusaray’da en büyüğü 4.4 olmak üzere birçok artçı deprem meydana geldi.

Kandilli Rasathanesi merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesi olan 5.7 büyüklüğünde bir deprem meydana geldiğini açıkladı. Sarsıntı, saat 18.11 sularında yerin 5 kilometre derinliğinde kaydedildi.

AFAD DEPREMİN BÜYÜKLÜĞÜNÜ 5.6 OLARAK AÇIKLADI

Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) ise depremin büyüklüğünü 5.6 olarak açıkladı. Sarsıntı, yerin 5.99 kilometre derinliğinde gerçekleşti.

5 YARALI

Edinilen bilgiye göre depremin merkez üssü Tokat’ın Sulusaray ilçesinde depremin etkisiyle panik yaşayarak kaçmaya çalışan 5 kişi çeşitli şekillerde yaralandı. Yaralılar ilçe devlet hastanesinde tedavi altına alındı.

ÇEVRE İLLERDE DE HİSSEDİLDİ

Öte yandan depremim Tokat’ın yanı sıra çevre il ve ilçelerde de hissedildiği öğrenildi.

AFAD: 2 KATLI EV VE 5 AHIR ETKİLENDİ

AFAD, depremin ardından bölgedeki son durumu paylaştı.

Açıklamada şu ifadeler kullanıldı;

“Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde saat 18.11’de meydana gelen 5.6 büyüklüğündeki deprem Tokat, Samsun, Yozgat, Çankırı ve Çorum illerimizde yoğun bir şekilde hissedilmiştir.

An itibarıyla; Yozgat ilimizde 2 katlı bir ev ile Tokat ilimizin Sulusaray ilçesinde 5 ahırın etkilendiğine dair ihbarlar alınmış olup; ekiplerimizin saha tarama çalışmaları devam etmektedir.

Etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimizi sunarız. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

“TOKAT’TA HERHANGİ BİR SIKINTI SÖZ KONUSU DEĞİL”

Tokat Belediye Başkanı Mehmet Kemal Yazıcoğlu ise kent merkezinde herhangi bir olumsuzluk olmadığını belirtti.

Yazıcıoğlu’nun açıklaması şöyle:

“Tokat merkezde de hissedildi ancak herhangi bir sıkıntı söz konusu değil. Dün de 4.7 büyüklüğünde deprem yaşanmıştı. Vatandaş da panik havasındaydı. Ama herhangi bir sıkıntı görünmüyor. Depremde bazı konut ve ahırların zarar gördüğü ve yıkıldığı ilk gelen bilgiler arasında. Ama şu an bir can kaybı söz konusu değil. Net bilgilere ulaştıkça sağlıklı bilgileri ileteceğiz.”

“BUĞDAYLI KÖYÜNDE BAZI EVLER YIKILDI”

Depremin merkez üssü olan Sulusaray ilçesinin Belediye Başkanı Davut Kılıç, NTV’ye yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çok daha şiddetliydi. Gündüz olduğu için ucuz atlattık. Yaralı veya can kaybı yok ama iki tane minare yıkıldı. Buğdaylı köyümüzde bazı evlerin yıkıldığına dair haber var. Bütün personelimizi oraya sevk ettik. Hızlı bir şekilde çalışıyoruz. Deprem çok şiddetliydi. İlçe merkezimizde olumsuz bir ihbar yok.”

BAKAN YERLİKAYA’DAN AÇIKLAMA

İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya, sarsıntının ardından sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Yerlikaya, şunları söyledi:

“Tokat ili Sulusaray ilçesinde meydana gelen depremde Tokat Valimiz, AFAD ve ilgili kurumlarımızın tüm ekipleri saha taramalarına başlamıştır. Gelişmeleri takip ediyoruz. Depremden etkilenen vatandaşlarımıza geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. Allah ülkemizi ve milletimizi afetlerden korusun.”

 

TOKAT VALİSİNDEN AÇIKLAMA

Tokat Valisi Numan Hatipoğlu, kentte meydana gelen depremin ardından açıklama yaptı.

Hatipoğlu şöyle konuştu:

“18.30 Sulusaray ilçemizde 5.6 şiddetinde bir deprem yaşandı. Ekiplerimiz zaten bölgede hızlı şekilde gerekli çalışmaları yapıyor. Gelişmeleri takip ediyoruz. Tüm hemşerilerimize geçmiş olsun.”

FAHRETTİN KOCA: BİR KİŞİ ETKİLENMİŞTİR

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, depremde Yeşilyurt ilçesinde bir kişinin etkilendiğini duyurdu. Sosyal medya hesabından açıklama yapan Koca şu ifadeleri kullandı:

“Tokat Sulusaray İlçesinde 5.6 büyüklüğünde meydana gelen depremde; Tokat Yeşilyurt ilçesinde 1 kişi etkilenmiştir. Tokat’ın Sulusaray İlçesinde bir ev ve bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat’ın Artova ilçesinde bir cami minaresi yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Yozgat İli Gümüşsuyu Köyünde bir ev, Yelken Köyünde bir ev, Elmalıçiftliği Köyünde bir ev yıkılmış olup etkilenen olmamıştır. Tokat ilinden 15 ambulans, 3 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Yozgat İlinden 5 ambulans, 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı, Sivas İlinden 1 UMKE ve 1 UMKE Acil Müdahale Aracı bölgeye görevlendirilmiştir. Depremi hisseden vatandaşlarımıza çok geçmiş olsun. Allah ülkemizi felaketlerden korusun”

EĞİTİME BİR GÜN ARA VERİLDİ

Tokat Valiliği, depremin ardından yaptığı açıklamada, eğitim öğretime bir gün ara verildiğini duyurdu.

Valilik, açıklamasında, “Tokat il genelinde eğitim ve öğretime bir (1) gün ara verildi. Evlerinde kalmak istemeyen vatandaşlarımız için gerekli hazırlıklar yapıldı. Yurtlarda, spor salonları ve misafirhanelerimizde vatandaşlarımız misafir edilecek” denildi.

AFAD: TOPLAM 231 İHBAR GELMİŞTİR

AFAD, bölgede meydana gelen hasar ve ihbarlara ilişkin açıklama yaptı. AFAD’ın X hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Bugün, saat 18.11’de Tokat ili Sulusaray ilçesinde 5.6 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmiştir. Tokat ve Yozgat il AFAD, Jandarma, Emniyet ekipleri ve diğer görevli personelle saha taramaları yapılmaktadır. Yozgat ve Tokat illerindeki 112 Acil Çağrı Merkezlerine toplam 231 ihbar gelmiştir. Can kaybı bulunmamaktadır. 

Tokat ilimizde; 2 konut, 5 ahır ve 2 minare hasar almıştır. Sivas, Samsun, Erzurum, Çorum ve Amasya AFAD ekipleri sevk edilmiştir. Yozgat ilimizde; 2 katlı bir bina yıkılmış, 8 köyde küçük çaplı hasarlar meydana gelmiştir. Ankara, Çankırı, Kayseri, Amasya, Nevşehir ve Kırıkkale AFAD ekipleri sevk edilmiştir.

Yozgat ve Tokat illerimize Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 1 helikopter, Jandarma Genel Komutanlığı’ndan 1 İHA sevk edilmiştir. Gelişmeleri takip ediyoruz.”

ÜST ÜSTE ARTÇILAR

Artçıların sürekli devam ettiği Sulusaray’da saat 21.48’de 4.0, 22.31’de 4.4 ve saat 00.09’da da 4.1 büyüklüğünde depremler meydana geldi.

İÇİŞLERİ BAKAN YARDIMCISI KARALOĞLU’NDAN HASARLI YAPILARA İLİŞKİN AÇIKLAMA

İçişleri Bakan Yardımcısı Münir Karaloğlu, deprem nedeniyle hasar gören yapılarla ilgili bilgi vererek, “Tokat ilimizde 3 ilçe, 30 köyde, 191 konutta, 84 ahırda, 7 camide ve bir fırında hasar var. Bunlar yıkık değil, hasar var. Yozgat ilimizde ise bir ilçe, 7 köyde 94 konutta, 4 camide ve 3 ahırda ön hasar tespitlerimiz var.” dedi.