Tokatköy’de mahalleli yıkıma karşı ayağa kalktı

Yayın tarihi: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 8:11 am - Güncelleme: 22 Ağustos 2022 Pazartesi 5:20 pm

Kentsel dönüşüm projesi kapsamında yıkımına devam edilen Tokatköy’de vatandaşlar sabah saatlerinde barikat kurdu. Direnen mahalleliye polis müdahale etti. TOMA’ların girdiği mahallede çatıya çıkan bir vatandaş fenalaşarak baygınlık geçirdi.

İstanbul’un Beykoz ilçesine bağlı Tokatköy Mahallesi’nde kentsel dönüşüm kapsamında yıkımı planlanan yapıların elektrik, su ve doğalgazı kesilmeye devam ediliyor. AKP’li belediye sabah saatlerinde mahalleye gelerek bazı evleri yıkmak istedi. Mahalleli ise belediye ekiplerine karşı slogan atarak barikat kurdu. Direnen mahalleliye polis müdahale etti.

Tokatköy’de isyan: Torunum elektrikli cihazla yaşıyor, önce beni vuracaksın

 

İKİ HASTA ÇOCUK DİRENİYOR

Hacer Foggo, paylaştığı videoda yıkılmak istenen evde 2 hasta çocuğun yıkım ekibi ve polislere karşı direndiğini söyledi.

POLİSİN DÖVDÜĞÜ 15 YAŞINDAKİ ÇOCUK: BEN BU YAŞIMA KADAR DAYAK YEMEDİM

Bölgede polislerin darp ettiği 15 yaşındaki çocuk, TELE1’e yaptığı açıklamada “Ben bu yaşıma kadar dayak yemedim burada polisten dayak yiyorum. Hepsi üstüme çullandılar. Yere düşürdüler, yerde vuruyorlar bana. Yumruk attılar tekme attılar” diye konuştu.

BEYKOZ BELEDİYESİ ŞİDDETİ GÖRMEDİ

Yaşananların ardından sosyal medya platformu Twitter üzerinden açıklama yapan Beykoz Belediyesi, Tokatköylülerin maruz kaldığı şiddeti görmezden geldi. Söz konusu açıklamada Tokatköylüleri mağdur etmemek için her türlü bildirimi yaptıklarını iddia eden Beykoz Belediyesi insanların evlerinden çıkmak istememesini de yalan olduğunu söyledi. Belediye açıklamasında ayrıca, “Proje bölgesindeki evlerin neredeyse tamamına yakını hak sahipleri tarafından gönüllü olarak boşaltılmıştır. Aylar önce taşınan bu hemşehrilerimiz yeni evlerinin yapılmasını beklemektedir” ifadelerine yer verdi

Belediyeden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“TOKATKÖY KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ İLE İLGİLİ KAMUOYUNA DUYURU

Tokatköy kentsel dönüşüm projemiz çeşitli odaklar tarafından kışkırtılmaktadır. Hemşehrilerimizin güvenli evlerde yaşama talebi bu odaklarca hiçe sayılmaktadır.

Projemiz, vatandaşlarımızın zarara uğraması pahasına engellenmeye çalışılmaktadır. Sosyal medya ve çeşitli basın organlarında yalan iddialar ortaya atılmaktadır.

İŞTE O YALANLAR VE GERÇEKLER:

YALAN 1: İnsanlar evlerinden çıkmak istemiyor.

DOĞRU 1: Proje bölgesindeki evlerin neredeyse tamamına yakını hak sahipleri tarafından gönüllü olarak boşaltılmıştır. Aylar önce taşınan bu hemşehrilerimiz yeni evlerinin yapılmasını beklemektedir.

YALAN 2: İnsanların evleri habersizce yıkılıyor.

DOĞRU 2: Tahliye ile ilgili tüm tebligatlar yapılmıştır. Hiçbir hak sahibi hemşehrimiz sürprizle karşılaşmamıştır.

YALAN 3: Proje zorla dayatılıyor.

DOĞRU 3: Proje hak sahibi hemşehrilerimizin rızasıyla onaylanmıştır. Projenin her süreci hak sahipleri ile istişare içinde yürütülmüştür.

YALAN 4: İnsanların arazileri gasp ediliyor.

DOĞRU 4: Proje bölgesindeki arazi hazineye aittir. Proje bitiminde hak sahipleri evleriyle birlikte tapularına da kavuşacaktır.

YALAN 5: Proje hukuka aykırı.

DOĞRU 5: Projede hukuka aykırı hiçbir uygulama yoktur. Uygulamaya geçilen bölgelerin hiçbirinde yürütme durdurma veya benzeri kararlar bulunmamaktadır.

YALAN 6: Proje ile devlet kâr edecek.

DOĞRU 6: Projenin büyük kısmı devlet destekli olarak hayata geçirilecektir. Hak sahibi vatandaşlarımızın yapacağı cüzi geri ödemeler proje maliyetinin yaklaşık %20’sini karşılayacaktır.”

NE OLMUŞTU?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Beykoz Belediyesi’nin, Beykoz Tokatköy Mahallesi’nde yürüttüğü kentsel dönüşüm projesinde kentsel dönüşüm zorlamasını kabul etmeyen 300’e yakın vatandaş, nöbet tutmaya başlamış, belediye yetkilileriyle görüşmek istediklerini duyurmuşlardı. Bunun yanı sıra tahliye edilmek istenen vatandaşların mahkemeye yaptıkları başvuru sonucu yürütmeyi durdurma kararı da çıkmıştı. Mahalle de 200’ün üzerinde binanın yıkılması planlanıyor.