72 yaşındaki Mücella Yapıcı’nın arkadaşları Adalet Nöbeti’nde

Yayın tarihi: 26 Nisan 2022 Salı 4:16 pm - Güncelleme: 26 Nisan 2022 Salı 4:17 pm

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB), Gezi davasında verilen kararı  ortak yaptıkları açıklamada “hukuksuz” kabul ederek, tutuklanan isimler serbest bırakılana kadar ‘Adalet Nöbeti’ kararı aldı.

Gezi davasında verilen karara karşı çıkan TMMOB ve bağlı odalar, davada “hukukun katledildiğini” ifade ederek ‘Adalet Nöbeti’ başlattı. Gezi davasının karar duruşmasında TMMOB Yönetim Kurulu Üyesi Yüksek Mimar Mücella Yapıcı, Mimarlar Odası Avukatı Can Atalay ve Şehir Plancıları Odası İstanbul Şubesi önceki dönem başkanı Tayfun Kahraman hakkında 18’er yıl hapis cezası verilerek tutuklanmalarını protesto eden meslek örgütü temsilcileri tutuklananlar serbest bırakılana kadar her gün 17.00 ile 20.00 arasında ‘Adalet Nöbeti’ tutacaklarını duyurdu.

“GEZİ BU ÜLKENİN BAŞINA GELMİŞ EN GÜZEL ŞEYDİR”

TMMOB Başkanı Emin Koramaz, Mimarlar Odası Ankara Şubesi önünde yaptığı açıklamada “Arkadaşlarımız Fetullahçı bir savcının hazırladığı bir iddianame ile şu anda FETÖ davasında içerde bulunana emniyet mensuplarının hazırladığı düzmece delilerle defalarca yargılandılar defalarca beraat ettiler. Arkadaşlarımız her seferinde kendilerini mahkemenin karşısında buldular. Buradan bir kez daha haykırıyoruz, Gezi bu ülkenin başına gelmiş en güzel şeydir. Gezi onurlu geçmiş ve umutlu gelecektir. Biz Gezi’de kaybettiğimiz gencecik fidanlarımıza sahip çıkacağız. Gezi’de yargılanması gereken birileri varsa TMMOB yöneticileri değildir” dedi.

“YARGILANMASI GEREKEN ‘EMRİ BEN VERDİM’ DİYENDİR”

“Gezide yargılanması gereken birileri varsa gece yarısı çadırları ateşe verenlerdir, ’emri ben verdim’ diyenlerdir. Gaz bombalarıyla plastik mermilerle binlerce insanın gözlerini kör edenler yaralayanlardır, sakatlayanlardır” diyen Koramaz, açıklamasına şöyle sürdürdü:

“Zannediyorlar ki bu davalarla bu suçlamalarla bizleri susturacaklar bizlerin sesini kesecekler. Bilsinler ki bu ülkenin en güzel kuruluşlarından biri olan hakka adalete kamusal varlıklara sahip çıkan TMMOB yılmaz, TMMOB yöneticilerini susturamazsınız. Arkadaşlarımızı asla yalnız bırakmayacağız dayanışmamızı sürdüreceğiz. Türkiye’nin her tarafını nasıl gezi yaptıysak bundan sonra da yapacağız. Her yer Gezi olacak her yer direniş olacak. Gezide yarattığımız tüm değerlere, dayanışmaya ve paylaşıma sahip çıkacağız. Toplumun tüm kesimleri omuz omuza yan yana durduysa nasıl yaratıcılığının en güzelini gösterdiyse bundan sonra da hep beraber omuz omuza yan yana gezide yarattığımız kolektif değerleri büyütmeye devam edeceğiz. Sevgili dostlar bugün buradan başlattığımız Adalet Nöbetini Türkiye’nin dört bir yanına yayacağız, mücadeleyi bırakmayacağız korkmayacağız susmayacağız, sinmeyeceğiz karanlık gidecek Gezi kalacak.”

“ARKDAŞLARIMIZ SERBEST KALINCAYA KADAR ‘ADALET NÖBETİ’NDE OLACAĞIZ”

TMMOB Mimarlar Odası Başkanı Eyüp Muhçu açıklamasında, “Gezi’nin bütün değerlerini ve arkadaşlarımızı savunmaya devam edeceğiz. Bizler inanıyoruz ki, bu ülkeye bir gün demokrasi gelecekse Gücünü Gezi’nin ‘eşitlikçi, özgürlükçü ve barışçıl’ birlikteliğinden alacaktır. Bu duygu ve düşüncelerle arkadaşlarımız serbest bırakılıncaya kadar ‘Adalet Nöbeti’nde olacağımızı kamuoyuna duyuyoruz” ifadelerini kullandı.

“BU KARAR HEPİMİZE SALLANMIŞ BİR PARMAKTIR”

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan ise şunları kaydetti:

“Dün hukuksuz bir kararla arkadaşlarımızı aramızdan aldılar. Bu karar Kaçak Saray’ın yargısı ile kamusal alanlarımıza doğamıza ve kamusal mücadele yürütenlere, tüm toplumsal muhalefete karşı, hepimize sallanmış bir parmaktır. Muhalefeti ve bizi susturmaya yöneliktir, arkadaşlarımızın yalnız olmadığını biliyoruz. Onlar hukuksuzluk yapmadılar, çalmadılar, çırpmadılar. Emsal artışı vermediler. Atatürk Orman Çiftliği’nde Kaçak Saray yapmadılar. Kazdağları’nda maden ocaklarındaki maden işletmelerinin sahibi olmadılar. Onlar bu ülkenin gururu, umudu ve geleceği olan Gezi’nin ve Taksim Gezi Parkı’nın hepimiz gibi savunucusu oldular. Dün zorbalar bir karar verdi bugün vicdan zorbalığa karşı direnecek, direnişimiz başlıyor.”

İzmir Barosu önünde Gezi Davası açıklaması: Özgürlükler adına utanç günü