TKH’dan Gezi Parkı kararına itiraz

Yayın tarihi: 24 Mart 2021 Çarşamba 7:08 pm - Güncelleme: 24 Mart 2021 Çarşamba 7:08 pm

Türkiye Komünist Hareketi, Gezi Parkı’nın mülkiyetinin Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesine itiraz etti.

Taksim Gezi Parkı’nın mülkiyetinin İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nden (İBB) alınarak Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfı’na devredilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Son olarak Türkiye Komünist Hareketi (TKH), karara itiraz ettiğini duyurdu.

TKH İstanbul İl Örgütü tarafından İstanbul 1. Bölge Vakıflar Müdürlüğü’ne iletilen dilekçede ise şu ifadeler yer aldı:

“12.03.2021 tarihinde kurumunuz tarafından İnönü Meydanı 751 ada 1, 2 ve 3 parsel, Cumhuriyet mevkii 751 ada 4 parselin mülkiyeti, Sultan Beyazıt Hanı Veli Hazretleri Vakfına devredildiğini kamuoyundan öğrenmiş bulunmaktayım.

İstanbul’da ikamet eden bir yurttaş olarak, Taksim civarında neredeyse tek kamusal alan olan, Gezi Parkı’nın da dahil olduğu bu devir işleminin kültürel ve sosyal yaşam hakkımı engelleyeceğini ve olumsuz etkileyeceğini düşünmekteyim.

Vakıflar Kanunu 30. Maddesine dayanılarak yapılan bu işlemin hukuki bir yanı bulunmadığı gibi, bu kararın kamu yararı gözetilmeden, yetki aşımı da içerecek şekilde uygulanmıştır.

Bu hukuksuz karardan geri dönülmesini talep ediyor, dilekçemin akıbetinin tarafıma bildirmesini rica ederim.”

NE OLMUŞTU?

TKH tarafından konuya ilişkin yapılan açıklamada “İstanbul Taksim Gezi Parkı’nın alelacele bir kararla belediye mülkünden alınarak vakıf mülküne geçirilmesini kabul etmiyoruz. Vakıflar Kanunu’nun 30. maddesine dayanarak yapılan bu işlemin kamu yararı gözetmediği görülmekle birlikte siyasi bir tercihin ürünü olduğu da açıktır. Kararın alınma biçiminden tutun jet hızıyla tapu tescilinin yapılması da bunun bir göstergesidir.” ifadeleri kullanılmıştı.