Titanik’in enkazında kaybolan denizaltını kurtarma çalışmalarında duvara vurma sesi duyuldu

Yayın tarihi: 21 Haziran 2023 Çarşamba 8:36 am - Güncelleme: 21 Haziran 2023 Çarşamba 1:11 pm

15 Nisan 1912’de ilk seferinde bir buz dağına çarparak batan Titanik’in enkazını gezmek isteyen turistleri taşıyan bir deniz aracını bulmak için aramalar sürerken sonar, salı günü suyun altında duvara vurma sesleri yakaladı.

CNN International’a verilen bir ABD bilgi notuna göre duvara vurma sesinin ne zaman ve ne kadarlığına sürdüğü bilinmiyor. İlerleyen saatlerde daha fazla ses de duyulduğu belirtilirken, bunlar “duvara vurma sesleri” olarak nitelendirilmedi.

Notta, “akustik geri bildirimin” arama kurtarma çalışmalarında çok faydası olacağı ve deniz aracındakilerin hayatta olduğuna dair umut verdiği belirtildi.

ZAMAN DARALIYOR

OceanGate Expeditions tarafından işletilen deniz taşıtının, pazar sabahı denize indirildiği Kanada araştırma gemisine geri dönememesi ve kaptanla iletişimi kaybetmesi nedeniyle kayıp olduğu bildirildi. Enkazı görmeye giden ve perşembe gününe kadar oksijenleri kaldığı bildirilen ekip için arama çalışmaları devam ederken uzman isimler de olayı yorumlayarak sır perdesine ışık tutmaya çalışıyor.

Bir uzmana göre, deniz altında kaybolan beş kişi muhtemelen yalnızca korkutucu bir deneyimle değil, aynı zamanda rahatsız edici bir deneyimle de uğraşıyor. Emekli ABD Sahil Güvenlik Komutanı John Mixson, Fox News’e “Anladığım kadarıyla, gemiler uzun menzilli, çok günlük geziler için tasarlanmadı. Yani çok, çok rahatsız edici, çok fazla umut ve dua içeren karanlık bir deneyim olmalı” dedi.

Titanik’in enkazına turist taşıyan denizaltı kayboldu

UZMANLAR ENDİŞELİ

Fox News’e konuşan Mixson, “Böyle bir durumda tüm iletişimi kaybettiğinizde, gemiyi bulana kadar gerçekte ne olduğunu söylemek zor. Bu hiç de sık yaşanan bir durum değil” dedi.

Oksijenin bitmesine de dikkat çeken Mixson, “Son derece ciddi olduğunu söyleyebilirim. Bu korkunç bir durum” dedi.

Ancak diğer yandan, gemideki kişilerin aile üyeleri ve arkadaşları da dahil olmak üzere herkese umut vermesi gereken bir arama kurtarma görevi olarak sınıflandırıldığı düşünülüyor” dedi.

ABD Sahil Güvenliği, bir araştırma ve turist gezisinin parçası olarak ünlü Titanik enkazına giden aracın aranmasına öncülük ediyor. Gemiyi denize indiren özel şirket OceanGate Expeditions, bu turları kişi başı 250 bin dolar karşılığında gerçekleştiriyor.

SIKIŞMIŞ YA DA PATLAMIŞ OLABİLİR

Dünya basınının odağı olan olayla ilgili arama çalışmaları devam ederken, bazı uzmanlar pek de umutlu konuşmuyor.

Uzmanlar, hafta sonu Titanik’e yapılan bir keşif gezisinde kaybolan turist denizaltısının, batık geminin enkazına takılıp kalmış olabileceğini ve hatta daha kötüsü patlamış olabileceğini düşünüyor.

Titanik seferi lideri G. Michael Harris, kayıp denizaltının başına bir trajedinin gelmesinden korktuğunu ve yolcuları kurtarmak için yapabilecek bir şey olmayabileceğini belirtiyor:

“En kötü durum, gövdeye bir şey olması. Korkumuz, yaklaşık 3.200 metrede patlamış olması. Bu noktada yapılabilecek bir şey görmüyorum. Biraz temkinli olmaya çalışıyorum.”

Harris, çok az insanın Titanik’in enkazının bulunduğu derinliğe kadar inmiş olduğuna dikkat çekiyor ve okyanusun bu derinliğindense uzaya giden daha fazla olabileceğini söylüyor: “Bu durumlarda dalış yaparken, her şeyi kesinlikle mükemmel ve kitabına göre yapmalısınız.”