TİP ve CHP vekilliği düşürülen Can Atalay için AYM’ye gitti

Yayın tarihi: 2 Şubat 2024 Cuma 11:10 am - Güncelleme: 2 Şubat 2024 Cuma 5:22 pm

CHP ve TİP tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay‘ın milletvekilliğinin düşürülmesi kararını Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) taşıdı. Başvurularda yürütmenin durdurulması istendi.

CHP, tutuklu TİP Hatay Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin ‘yok hükmünde’ olduğunun tespiti ve iptali istemiyle AYM’ye başvurdu.

CHP’nin başvurusunu AYM’ye Grup Başkanvekili Gökhan Günaydın iletti. Basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Günaydın, “Can Atalay’ın vekilliğinin düşürülmesi yok hükmündedir. 15 gün içinde karar Meclis’e gönderilmeli. Kurtulmuş bugüne kadar neden bu kararı okumadı?” dedi.

CHP'den 'Can Atalay' için AYM'ye başvuru

CHP’li Günaydın, AYM önünde yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

“TBMM’de okundu ve Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürüldüğü iddia edildi. Hepimiz biliyoruz ki anayasanın 84. Maddesinin 2. Fıkrası uyarınca bir milletvekilliğinin düşürülebilmesi için bir kesin hüküm gereklidir. Oysa Atalay hakkında verilmiş kesin hüküm yoktur. AYM kendisine yapılan başvurular doğrultusunda Atalay’ın seçilme ve siyaset yapma hakkıyla ilgili haklarının ihlal edildiği kararını verdi.

Tek hakimli bir üst yazı ile üst derece kararı temyiz merciine yollamış ve Yargıtay 3. Dairesinin başkanı bir yazı ile kararı TBMM’ye iletmiş bu karar da okunmuştur. Bu durum açıkça Anayasa’nın başlangıç hükümleri ila 2. 6. ve 153. Maddesine aykırıdır.

Bunun yanında Meclis Başkanvekilliği yapan Bekir Bozdağ’ın tarafsızlığını yitirdiği ortaya çıkmıştır. Danışma Kurulu’nda parti Grup Başkanvekillerine saat 14.55’te kararın okutulacağı ifade edilirken, AKP’nin Grup Başkanvekili öğleden önce bir televizyon kanalında kararı okutacaklarını ifade etmiştir.

Dolayısıyla Meclis, AKP tarafından mı yoksa tarafsız olması gereken Meclis Başkanvekiliyle yönetilmektedir? Anayasanın 2, 6, 153. Maddeleri uyarınca milletvekilliğinin düşürülmesi için tezkere okutması hükmünün yok sayılmasını AYM’den talep ediyoruz.”

TİP DE BAŞVURDU

Atalay’ın partisi TİP, Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesinin Anayasa’nın 84. maddesine aykırı olması sebebiyle bu işlemin yokluğunun tespiti ve iptali istemiyle TİP Genel Başkanı Erkan Baş adına avukatı AYM’ye başvuru yaptı.

CHP vekilliği düşürülen Can Atalay için AYM’ye gitti

NE OLMUŞTU?

Gezi davasından tutuklu bulunan Avukat Can Atalay, 14 Mayıs seçimlerinde TİP Hatay Milletvekili seçilmişti. Anayasa Mahkemesi (AYM), mazbatası verilmesine rağmen tahliye edilmeyen Atalay hakkında iki kez hak ihlali kararı verdi ancak hem İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi hem de Yargıtay 3. Ceza Dairesi, AYM’nin kararını tanımamıştı, Anayasanın açık hükmünü uygulamamıştı.

Ortaya çıkan krizi muhalefet “yargı darbesi” olarak nitelendirirken, TBMM Başkanvekili AKP’li Bekir Bozdağ, Yargıtay’ın kararını Genel Kurul’da okudu ve Can Atalay’ın milletvekilliği düşürülmüştü.

Vekilliğin düşürülmesine tepki yağıyor: Ferman Saray’ın, Can Atalay halkındır!

Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’tan Can Atalay eleştirilerine yanıt

Kaynak: TELE1