TİP, ‘özgürlük’ için yürüyüş başlattı! “Üzerine ölü toprağı serpilmiş muhalefete can suyu vereceğiz”

Yayın tarihi: 1 Ekim 2023 Pazar 10:37 am - Güncelleme: 1 Ekim 2023 Pazar 7:22 pm

Türkiye İşçi Partisi (TİP), Yargıtay tarafından Gezi Davası’nda aldığı hapis cezası onanan isimlerden TİP Hatay Milletvekili Can Atalay için adalet yürüyüşü başlattı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP), aralarında TİP Milletvekili Can Atalay’ın da bulunduğu Gezi tutuklularının tahliye edilmemesine karşı Hatay’dan Ankara’ya yürüyüşünü bugün başlattı. Mustafa Atalay, oğlu Can Atalay’ın mesajını okudu. Yürüyüş esnasında konuşan, TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık, “Son kritik seçimden sonra bir moralsizlik, umutsuzluk hali belirdi muhalefette. En azından bu ülkede düzen içi muhalefet olanlardan bir umut olmadığını bu yürüyüşte görsünler istiyoruz. Bizim derdimiz biraz da üzerine ölü toprağı serpilmiş muhalefete can suyu verebilmek, bütün istediğimiz bu. Adalet, özgürlük dediğimiz şey bugün herkes için elzem” dedi.

Yargıtay 3. Ceza Dairesi, dün Gezi Davası kapsamında hapis cezasına mahkum edilen Can Atalay, Osman Kavala, Çiğdem Mater, Tayfun Kahraman ve Mine Özerden’in mahkumiyetlerini onadı.

Türkiye İşçi Partisi TİP Milletvekili Can Atalay’ın da bulunduğu Gezi tutuklularının tahliye edilmemesine karşı Hatay’dan Ankara’ya bugün yürüyüş başlattı. Yürüyüş esnasında, “Hatay halkı vekilini istiyor”, “Gezi tutsakları onurumuzdur” sloganları atıldı.

“ADALET ÖZGÜRLÜK DEDİĞİMİZ ŞEY BUGÜN HERKES İÇİN ELZEM”

TİP İstanbul Milletvekili Ahmet Şık yürüyüş esnasında şöyle konuştu:

“Son kritik seçimden sonra bir moralsizlik, umutsuzluk hali belirdi muhalefette. En azından bu ülkede düzen içi muhalefet olanlardan bir umut olmadığını bu yürüyüşte görsünler istiyoruz. Birileriyle rekabet üzerinden eleştiri yapmak için değil, tam aksine bu umutsuzlukta insanların tutunacağı bir dal, gidecekleri bir adres olduğunu söylemek için bu ülkenin solcularının var olduğunu söylemek için. Buradaki mevzu Can Atalay’ın yasal haklarını kullandırılmamasından doğru çıkmış olabilir ama bugün Gezi Davası’yla benzer bir komployla Kürt siyasetçilerinin yargılandığı Kobane Davası arasında bi fark yok. Akbelen’de ormanların katledilmesinin, derelerin kurutulmasının da bundan bir farkı yok. Hepsi birbiriyle ilişkili. Bütün mevzu buna itirazını kuvvetli bir şekilde yükseltebilecek bir güç odağı yaratabilmek. Bizim derdimiz biraz da üzerine ölü toprağı serpilmiş muhalefete can suyu verebilmek, bütün istediğimiz bu. Adalet, özgürlük dediğimiz şey bugün herkes için elzem.”

“HERKES İÇİN YAPIYORUZ BU YÜRÜYÜŞÜ”

TİP İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil ise  şunları söyledi:

“Bir çözüme ulaşacağını düşünsek de düşünmesek de biz bunu yapacağız. Çünkü biz bu sarayın yargısı eliyle insanların özgürlüklerine çökülmesine ülkenin Anayasası’nın, kanunlarının bir hukuk devleti olmaktan tamamen çıkartılmasına karşı yürüyüyoruz. Can’ı orada tutmalarının en küçük hukuki bir gerekçesi yok Mine’nin, Çiğdem’in, Osman’ın ve onlar gibi sadece Gezi bağlantılı değil, tamamen siyasi sebeplerle padişaha karşı çıktığı için saray yargısı tarafından esir tutulan, özgürlükleri ellerinden alınan herkes için yapıyoruz bu yürüyüşü.”

Yürüyüşe ilk günde destek veren kişiler ve kurumlar:

  • Emek ve Özgürlük İttifakı bileşenleri,
  • Yeşil Sol Parti Milletvekilleri Tülay Hatimoğulları ve Ali Bozan, Yeşil Sol Parti Hatay İl Örgütü
  • EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk ve EHP heyeti
  • Toplumsal Özgürlük Partisi Hatay İl Örgütü
  • EMEP Genel Başkan Yardımcıları İskender Bayhan ve Sedat Başkavak, EMEP Hatay ve Adana İl Örgütleri
  • CHP Milletvekilleri Mehmet Güzelmansur, Okan Konuralp, Servet Mollaoğlu ve CHP Hatay İl Örgütü
  • SYKP Eş Başkanı Canan Yüce ve SYKP İl Örgütü
  • Devrimci İşçi Partisi’nden Şiyar Rişvanoğlu
  • Ahmet Atakan’ın annesi Emsal Atakan
  • Ali İsmail Korkmaz’ın abisi Gürkan Korkmaz
  • Kaldıraç

YÜRÜYÜŞ PROGRAMI BELLİ OLDU

Günde ortalama 30 kilometre yol kat edilmesi planlanan yürüyüşün her gününde ayrı bir temanın ele alınacağı ve yurttaşların da yürüyüşe katılacağı belirtildi.

Yürüyüşün ilk gününde Erkan Baş’a TİP Sözcüsü Sera Kadıgil, TİP Milletvekili Ahmet Şık, Can Atalay’ın ailesi, arkadaşları ve Hataylıların eşlik edeceği kaydedildi.

1 Ekim günü Defne’deki Asi Yaşam Merkezi Sosyal Alanı’nda saat 09.00’da düzenlenecek olan basın toplantısının ardından saat 10.00’da Hatay Meclis Binası önünden başlayacak yürüyüşün ilk gününün Samandağ’da sonlanacağı bildirildi.

İkinci gün 09.00’da Samandağ’dan başlayacak olan yürüyüşün, Arsuz Kale Köyü’nde sona ereceği ve üçüncü gün ise Arsuz Gökmeydan’da son bulacağı aktarıldı. 4. gün itibariyla TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay’ın da katılacağı yürüyüşün, Gökmeydan’dan İskenderun’a doğru devam edeceği belirtildi.

Yürüyüşün Hatay sonrasındaki güzergahı ise şu şekilde olacağı açıklandı: Osmaniye, Adana, Konya ve Ankara

Can Atalay ve Gezi Direnişi tutukluları için sokağa inen TİP’lilere polis müdahalesi