Erkan Baş: AKP’nin yeniden türememesi için üçüncü ittifak şart!

Yayın tarihi: 27 Kasım 2021 Cumartesi 12:30 pm - Güncelleme: 17 Ocak 2022 Pazartesi 3:45 pm

TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın sunduğu ‘Gündem Özel Lider Söyleşileri’ programına bu hafta TİP Genel Başkanı Erkan Baş konuk oldu. Erkan Baş, Türkiye’deki ekonomik kriz ve üçüncü ittifak tartışmasına kadar birçok soruya TELE1 ekranlarında yanıt verdi. 

TELE1’de ‘Gündem Özel Lider Söyleşileri’ hız kesmeden devam ediyor. Moderatörlüğünü TELE1 Genel Yayın Yönetmeni Merdan Yanardağ’ın yaptığı ‘Gündem Özel Lider Söyleşileri’nin bugünkü konuğu Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş. Siyasette üçüncü ittifak iddialarına yanıt veren Erkan Baş, “Bizim AKP’nin bir daha türemeyeceği bir sistem örmemiz lazım. Tayyip Erdoğan iktidarının yenilmesi için üçüncü ittifak şart. Ekmelettin İhsanoğlu gibi bir hata yapılmazsa şartsız bir şekilde Millet İttifakı’nın adayını destekleriz. Ama parlamentoda AKP ve MHP’nin azınlığa itilmesi lazım bunun için de üçüncü ittifak şart” açıklamasını yaptı. AKP’nin tarihsel sürecinden de bahseden Baş, “AKP önceden davası olanların partisiydi biz bu davaya ne kadar karşı olsak da öyleydi. Ama şimdi parası olanların partisine döndü” dedi.

Erkan Baş: 3. ittifak şart!

“TÜRKİYE’DE İLK DEFA BİR PARTİNİN KEMİK SEÇMENİ OLUŞTU”

Merdan Yanardağ’ın ‘HDP’den neden ayrıldınız?’ sorusuna cevap veren Erkan Baş, “Gezi’nin yeni bir evreye geçmesi gerekiyordu. Sosyalist bir partinin oluşması gerekiyordu. Çok genişleyen bir işçi sınıfıyla karşı karşıyayız.  Biz o zamanlardan çalışmalara başlamıştık ama 2018’de baskın seçim olunca partiyi kuramadık HDP’den bir teklif geldi.  Biz de ya sosyalist mücadelemizi ya bir sonraki seçime bırakacaktık ya da HDP ile dayanışmaya başlayacaktık. HDP’den aday olduk seçildikten sonra da TİP 50 yıl sonra TBMM’de temsil edilmeye başlandı. Türkiye’de ilk defa bir sosyalist parti ‘diğerleri’ seçeneğinin dışına çıktı. Yeni kurulan bir partilerin hiçbirinde kemik bir seçmen oluşmamıştır. İlk defa sosyalist bir parti ‘kemik seçmen’ kazandı. Bu bizim için çok değerli.” diye yanıt verdi.

“GRİ YAKALI BİR SINIF OLUŞTU”

Yanardağ’ın işçi sınıfından size yönelik bir yönelim saptıyor musunuz sorusuna yanıt veren Baş, “Pandemi ile birlikte toplumun çoğunluğunun işçi sınıfının içinde olduğunu görüyoruz. Burada özel bir durum var. Bunu gri yakalı diye adlandırıyoruz beyaz yakalı gibi görünen ama mavi yakalıdan daha da kötü şartlar altında çalışan bir kesim var. Mavi yakalılar diye bileceğimiz gruptan  gençlerin ve muhafazakar ailelerin çocuklarından yönelim var” diye cevap verdi.

‘ÜÇÜNCÜ İTTİFAK’ TARTIŞMASI

Merdan Yanardağ’ın 3. ittifak sorusuna yanıt veren Baş, ” Sosyalistlerin, emekçilerin çıkarlarından başka bir çıkarı yoktur. CHP kendini merkeze yerleştirdi, sağında kalanlarla ittifak yaptı. Bu tabi ki  bir tercih. Aleviler, Kürtler, işçiler LGBTİ’ler iki ittifakın da içine girmiyor. Üçüncü ittifak tartışması buradan başladı. Biz 3. bir ittifakın zorunluluk olduğunu düşünüyoruz. Muazzam bir Erdoğan’dan kurtuluş isteği var. biz bunu görür görmez tartışmaya açtık” dedi.

Üçüncü ittifakın Cumhurbaşkanlığı seçimlerine etkisini de değerlendiren Erkan Baş, “Biz iki defa halkın seçtiği Cumhurbaşkanı seçimi yaşadık. Bunlardan iki ders çıkarttık. Birincisi Sağın karşısına sağ adayla çıkartmayacağız. İkincisi de çok aday çıkartmayacağız. Böyle olursa kazanırız. Ekmelettin İhsanoğlu gibi bir aday çıkmazsa Millet İttifakı’nın adayını şartsız destekleriz. Biz TİP olarak diyoruz ki, 2. turda da oy vereceğimiz adayı 1. turda da destekleyelim. Eğer bunu yaparsak Erdoğan’a tarihi bir yenilgi yaşatabiliriz. Hayatının çoğunu AKP ile yaşamış kitle var. Millet İttifakı da bu kitleye hitap edemiyor. Millet İttifakı insanlara güç ya da güven vermiyor.  Millet İttifakı’nın da perspektifini doğru oluşturması gerekir. Millet İttifakı maalesef AKP’den kopmuş partileri de içerisine almış vaziyette” ifadelerini kullandı.

Son anket: İki ittifak arasındaki fark 3.1 puan, sonucu kararsızlar belirleyecek

“AKP’NİN BİR DAHA TÜREYEMEMESİ LAZIM”

Erkan Baş, üçüncü ittifakın kurulmasıyla birlikte AKP ve MHP’nin mecliste azınlık olacağını söyleyerek, “Yurttaşlarımız Erdoğan’dan kurtulmaya o kadar kitlenmiş ki parlamento seçimi düşünmüyorlar. Erdoğan’dan kurtulup da mecliste Cumhur İttifakı’nın sayısının aynı kaldığını  düşünsenize. İşte üçüncü ittifak İttifak bunun için geçerli. Üçüncü ittifakla parlamentoda  AKP ve MHP azınlığa doğru itilecek. Bizim AKP’nin bir daha türemeyeceği bir sistem örmemiz lazım. Türkiye bir daha bu iktidarların türeyeceği bir yer olmaması için bizim verdiğimiz yanıt şu, Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın kapsayamadığı kitleleri kapsayan  bir ittifak lazım. HDP’nin fermuar sistemi olmasa parlamentoda kadın olmayacak, işçi yok, aydın yok, köylü yok. Tayyip Erdoğan iktidarının yenilmesi için üçüncü ittifak şart. Cumhur İttifakı’nın tartışmayı sıkıştığı yer de şurası, Millet İttifakı’nın adayı kim? Onlar da biliyor üçüncü ittifakın oluşmasıyla kaybedeceklerini. Bundan tartışmayı iki ittifak üzerine çekmeye çalışıyorlar” yanıtını verdi.

 

TÜRKİYE’NİN YENİDEN KURULUŞU

Türkiye’nin yeniden kuruluş sorusuna yanıt veren Baş şu ifadeleri kullandı:
“Cumhuriyetin kuruluşunda yapılan hata yenden yapılmasın isteğimiz budur. İşçiler, köylüler, engelliler, Kürtler, Aleviler yok sayılmasın. Biz bunu istiyoruz. Bu Türkiye’nin yeniden kuruluşu için önemlidir. Bu memlekette yoksul çocukları zorla imam hatibe gönderiliyor ya da borçlanıp laik eğitim için çocuğunuzu özel okula gönderiyorsunuz. Biz bunu nasıl kabul edelim. Bu iktidar dindar ve kindar nesil için yola çıktı geleceğimiz yok edildi. Böyle bir ülke de biz nasıl nefes alalım. Diyanet işleri başkanının bu kadar çok konuştuğu bir laik ülke olamaz. Üçüncü ittifak yeniden kuruluş için de şart. Şu an bir sistem var. Aynı aktörlerle mi gideceğiz? Yani bir araba var uçuruma doğru gidiyor. Şoförü mü değişeceğiz. Hayır yolu değiştirmemiz lazım.”

 

EKONOMİK KURTULUŞ SAVAŞI

Türkiye’deki ekonomik krizi değerlendiren Baş, “Türkiye’de tüm siyaset mekanizmasının kurtuluşu paranın ve dini siyasetten çıkartılması. Bunlar çıkıp yerlerine akıl gelirse Türkiye çağ atlar. Diyorlar ki dolarla mı maaş alıyorsunuz dolarla maaş alamadığı için insanlar bu vaziyette. Geride kalan 10 günde merak ettiğim bir şey var bu doların yükselmesinden kim kazanıyor isim isim açıklanması gerekiyor. Yemin ederim ama ispat edemem bundan AKP’liler para kazanıyor. Bunların hesabını vereceksiniz arkadaş. İşçiyi ırgata çevirmek istiyorlar. Bunu da dinci siyasete gömüyorlar. Bu ülkenin zencileriyiz diye iktidara geldiler bu ülkenin zenginleri oldular. AKP’de yönetici olup da, fabrikada işçi olan, dolmuşa binen biri kaldı mı? Bu iktidar sona doğru gidiyor. Önümüzdeki dönem korku iklimini arttırarak iktidarlarını korumaya çalışacaklar bu da yıkılışlarını hızlandıracak” dedi.

Erdoğan ‘faiz’ mesajı verdi, dolar hareketlendi

“CEVABINI VERİRİZ”

Erdoğan’ın “mandacılık” suçlamalarına yanıt veren Baş, “Siz bu ülkede iktidar olmak için ABD’den onay alıp geldiniz. Siz Müslümanları katleden ABD askerleri için dua ettiniz. Mandacılık derken durup düşünün siz onların ağ babasısınız. Sosyalistlere bu şekilde gelemezler cevabını veririz. Ortada bir dış güçler sorunu yok. Türkiye üretemez hale geldi. AKP’liler sadece beton gösteriyorlar o betonlar da devletin 30 yılına ambargo koydu. 2044’e kadar bizim yurttaşlarımız geçmedikleri köprülere para ödeyecekler.  ” diye konuştu.

Merdan Yanardağ’ın Sedat Peker’in iddialarını hatırlamasının üzerine Baş, “Peker’in tüm iddiaların doğrudan yargının konusu olması lazım. Ama bir adım yok. Basın baskılanıyor. AKP Meclis için de bunu istiyor saraydan gelen kanunların onaylanmasını istiyor. Kimse üzerine kafa yormasın istiyor. Biz meclisin işlevsizleştirilmesini kabul etmiyoruz. Biz mecliste halkın bize verdiği görevi yerine getirmek istiyoruz.” dedi.

“TÜRKİYE’NİN GELECEĞİNİ SATIYORLAR”

Merdan Yanardağ’ın erken seçim sorusuna yanıt veren Baş, “BAE meselesinde AKP’nin dönüş hızına yetişemiyoruz. Siyasi sıkışmanın en büyük göstergesi bu. AKP’nin artık Türkiye’nin geleceğini satma eğilimdeler. BAE ile yapılan anlaşmanın ‘zararına satış’ ama bunlar bizim için yok hükümdedir. AKP gittiğinde bu anlaşmaların hepsini iptal edeceğiz. Erken seçim için TİP şunu söylüyor seçim yarın olsa geç kalınmış olur. Hemen seçim gerekli. Ama AKP yenileceği için seçimden kaçıyor. Biz erken seçim için ısrarcı olmak zorundayız. Sokakta söylenen bir söz var AKP seçimi kaybetse bile gitmez. AKP bunu yaptı mı yaptı bombalarsa seçimi aldı. Ama İstanbul’da bunu yapamadı. Daha büyük tokat yedi. Bunlar gitmez bu kesin. Ama biz göndeririz. Bir de ilk seçimde gidecekler düşüncesi var bu doğru ama rehavet en büyük yanlış bizim gidecekleri güne kadar mücadele etmeye devam etmemiz şart. Sahayı sağlama almalıyız masayı da kuşatmalıyız. Yoksa sahada kazanıp masada kaybederiz buna fırsat vermemeliyiz” ifadelerini kullandı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, TELE1 Genel Başkanı Merdan Yanardağ’ın sorularını yanıtladı.