TİP Genel Başkanı Baş: Salgını en kötü yöneten iktidarla karşı karşıyayız

Yayın tarihi: 17 Kasım 2020 Salı 5:24 pm - Güncelleme: 17 Kasım 2020 Salı 5:37 pm

Partisinin grup toplantısında konuşan TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Türkiye’nin salgını sürecini en kötü yöneten ülke olduğunu söyledi.

TİP Genel Başkanı Baş, TBMM’de düzenlediği haftalık basın toplantısında çarpıcı açıklamalarda bulundu. Konuşmasına Türkiye’yi etkisi altına almış koronavirüs salgını hakkında başlayan Baş, “Dünyada salgının en kötü yönetildiği ülkeyiz” dedi.  Kolombiyalı yazar Marquez’in meşhur romanı ‘Kırmızı Pazartesi’den örnek veren Erkan Baş, “Kasabadaki herkesin işleneceğini bildiği bir cinayetin anlatıldığı bir romanın içindeyiz sanki…” şeklinde konuştu.

“AÇIKLANAN ÖLÜM RAKAMLARI DOĞRU DEĞİL”

Kamuoyuna duyurulan ölüm sayılarının doğru olmadığını belirten Baş, konuşmasına şöyle devam etti:

“Açıklanan ölüm rakamları doğru değil ve bunu herkes biliyor. Açıklanan hasta sayıları doğru değil ve bunu herkes biliyor. Vaka sayıları açıklanmıyor ama bunun da çok yüksek olduğunu herkes biliniyor. Bakın çok çarpıcı bir örnek vermek istiyorum:

Koronavirüs sürecini çok kötü yönettiği söylenen, hükümet yetkililerinin kötü örnek diye gösterdiği ABD’de günlük vakalar şu anda 150-180 bin aralığında değişiyor. Diyelim ki, 175 bin yeni vaka var. ABD’nin nüfusu 328 milyon. Türkiye’nin nüfusu 83 milyon. Yani ABD nüfusunun yaklaşık dörtte biri.

Peki Türkiye’deki vaka sayısı?

Bakanlık açıklamıyor ama Türk Tabipleri Birliği dün açıkladı: 87 bin yeni vaka var. Yani ABD’de günlük vaka sayısının yaklaşık yarısı. Nüfusta dörtte bir oranında düşüğüz ama vakada yarısı kadar!

Yani dünyada koronavirüs salgını sürecini en kötü yönettiği iddia edilen ABD’nin oran olarak iki katı vakamız var. Sevgili yurttaşlar, yalnız TTB’nin rakamlarına bakmadım.

Daha düşük açıklanan verilerde de 30-40 binin altında söylenen bir sayı yok.

Ve değerli kardeşlerim… Romanda bir adam ölecekti ve bunu herkes biliyordu. Gerçek hayatta biz ölüyoruz ve bunu herkes biliyor. İktidar biliyor. Patronlar biliyor. Medya biliyor. Maalesef biz de biliyoruz Salgını en kötü yöneten iktidarla karşı karşıyayız.” ifadelerini kullandı.

“ÇALIŞMASI ZORUNLU OLMAYAN TÜM İŞLETMELER ACİLEN KAPATILMALI”

AKP hükümetinin salgın koşullarında sermayenin çıkarları yerine yurttaşları düşünmesi gerektiğini belirten Erkan Baş, “Bu devletin olanakları Saray için değil, halk için kullanılmalı” dedi.

Baş şunları söyledi:

“Çalışması zorunlu olmayan tüm işletmeler acilen kapatılmalı ve buradaki işçilere yoksulluk gelirinin altında olmayan bir ödeme devlet olanakları kullanılarak yapılmalı. Biliyorum birçoğunuz, iş yerim kapanmasın, evime ekmek götürebileyim diyor. Çok da haklısınız. Ama talebimiz çok net olmalı. Bu devletin olanakları Saray için değil, halk için kullanılmalı. Çalışması zorunlu olmayan tüm işletmeler acilen kapatılmalı ve buradaki işçilere yoksulluk gelirinin altında olmayan bir ödeme devlet olanakları kullanılarak yapılmalı.

Yandaşlara, 5’li çeteye, patronlara, iktidar çevresinde kümelenenlere akan kaynakları kapatırsak bunlar yapılabilir. Yurttaşlarımızın dertsiz tasasız evinde kendini güvencede hissederek oturabilmesinin koşulları yaratılmalıdır. Elektrik, su, internet, doğalgaz tüm yurttaşlara şartsız, bedelsiz olarak ulaştırılmalı.

“İNSANLARIN HAYATLARININ TEHLİKEYE ATILMASI SAÇMALIĞINA SON VERİLMELİ”

Zorunlu olmayan sektörlerde, sadece para kazanmak için insanların hayatlarının tehlikeye atılması saçmalığına son verilmeli, tüm işçiler tam maaşlarıyla evlerinde izin yapmalıdır.

Çalışması zorunlu sektörlerde, mümkün olan en ileri önlemlerin alınması zorunlu olmalıdır. Yapılacak şey çok net ve basittir. Gecikmeden, bugün yapılmalıdır” dedi.