Timur Cihantimur için şartlı tahliye talebi! Cezaevinin şartlarını ileri sürerek tahliye istediler

Yayın tarihi: 21 Haziran 2024 Cuma 10:25 pm - Güncelleme: 21 Haziran 2024 Cuma 10:27 pm

Oğuz Murat Aci’nin ölümüne sebep olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur ABD’de tutuklandı. Avukatları Cihantimur’un kaldığı Manson Gençlik Enstitüsü’nün şartlarını ileri sürerek şartlı tahliye talep etti. Savcılık kaçma şüphesini göz önünde tutarak bu talebi reddetti.

İstanbul Kemerburgaz’da arızalanan ATV aracının tamiri için yol kenarında duran Oğuz Murat Aci’ye ehliyetsiz kullandığı aracıyla çarparak ölümüne neden olan 17 yaşındaki Timur Cihantimur, annesi yazar Eylem Tok’la birlikte kaçtığı ABD’de yakalanarak hakim karşısına çıkartılmıştı.  Boston’da  görülen duruşmada Timur Cihantimur’u savunan iki avukattan biri olan Victoria Kelleher, müvekkillerinin kefalet karşılığında şartlı tahliye edilerek iade davası sürecinde tutuksuz yargılanması için yaptıkları başvuruya ek bir dilekçeyi mahkemeye yazılı olarak sundu.

Avukatlarının, Cihantimur’un kefaletle serbest bırakılıp tutuksuz yargılanması talebine savcılık, kaçma riskinin oldukça yüksek olduğu gerekçesiyle karşı çıktı. Hakim, kararını elindeki bilgileri inceledikten sonra açıklayacağını söyledi.

Cihantimur’un avukatları duruşmada, müvekkillerinin gözetim altında tutulduğu Connecticut eyaletindeki Manson Gençlik Enstitüsü adlı çocuk yerleşkesindeki olumsuz şartları dile getirdi. Cihantimur’un, üç gün boyunca bir odada usül gereği olası intihar girişimine karşı gözetimde tutularak tecrit edildiği belirtilirken, avukatlar, müvekkillerine yaşatılanların hak ihlali olduğunu öne sürdü.

Timur Cihantimur’un intihar girişiminde bulunduğu iddiası

“GARDİYANLAR NEZARET EDİYOR”

Avukat Kelleher, Cihantimur’un 18 Haziran’da yapılan ilk duruşmasının ardından Manson Gençlik Enstitüsü’ne gönderildiğini, şimdiye kadar bu yerleşkeye benzeri yerlere yapmış olduğu ziyaretler ve gözlemlerine dayanarak müvekkilinin tutulduğu yerle ilgili kaygılarının bulunduğunu ifade etti.

Avukat Kelleher, Cihantimur’un Boston’da tutuklanmasının ardından götürüldüğü Manson’ı, ilgili kişilerle konuşmak için defalarca aradığını ancak telefonlarına cevap verilmediğini kaydetti. Avukat Kelleher, Manson Gençlik Enstitüsü’ne gittiğinde üniformalı bir gardiyan tarafından karşılandığını, tesiste geçirdiği zaman süresince çocuklara gardiyanların nezaret ettiğini gördüğünü, bu uygulamanın çocukların tutulduğu diğer hiçbir tesiste olmadığını belirtti.

“ÇOCUK DEĞİL YETİŞKİN HAPİSHANESİ GİBİ”

“Manson’da tutuklu bulunan tüm çocuklar, Massachusetts eyaletindeki yetişkin hapishanelerinde gözlemlediğim hapishane üniformaları giyiyordu” diyen Kelleher, şimdiye kadar diğer tesislerde hapishane kıyafeti giyen çocukları hiç görmediğini kaydetti. Avukat Kelleher, yerleşkenin bir çocuk hapishanesinden ziyade yetişkinlerin kaldığı hapishaneleri andırdığını belirtti.

“İLAÇ YERİNE SU İÇ DEDİLER”

Avukat Kelleher, Cihantimur ile görüşmesini de şu sözlerle anlattı:

“Ziyaretçi bölümündeki küçük bir odada görüştük. Cihantimur, gardiyan tarafından avukat odasına getirildi. Görünüşü endişe vericiydi. Yüzünün büyük bir kısmı kırmızıydı. Dudakları kanamış, yüzü yara bere içindeydi. Cihantimur’un bir cilt hastalığı olduğunu, normalde tedavisinin nemlendirici kremler ve reçeteli ilaçlarla yapıldığını ancak sağlık durumuyla ilgili yetkililerden yardım istemesine rağmen kendisine herhangi bir tıbbi yardım sağlanmadığını, bunun yerine kendisine su içmesinin söylendiğini ifade etti. Bana yaşadığı gözaltı koşullarını anlattı. İlk girdiğinde tıbbi bölümde tamamen tecrit altına alındığını, yastıksız bir yatakta yattığını, oda ışığının 24 saat açık kaldığını, odada çıplak tutulduğunu, okuması için hiçbir kitap bulunmadığını, sekiz saatte bir telefonla konuşmasına izin verildiğini söyledi. Yaptığım ziyaret boyunca Timur’u yaşadığı izolasyon yüzünden sıkıntılı ve duygusal olarak perişan bir halde gördüm” dedi.

Avukat Kelleher, Manson Gençlik Enstitüsü hakkında yaptığı araştırma sonucunda 2020 ve 2021 tarihli tüm raporlara ulaştığını, bu raporlara göre eyalet ve federal hükümetin burada cezalandırıcı ve gereksiz yöntemler kullanarak çocukların sivil haklarını ihlal ettiğinin belirlendiğini belirtti.

Timur Cihantimur’un avukatı Kelleher, “Uzun süreli tecrit, çocukların eğitimden mahrum bırakılması ve diğer yasa ihlalleri tespit edilmiş” dedi.

Kaynak: TELE1