ABD’nin gündemi TikTok yasağı! Biden imza atacağını söyledi, Trump endişelerini dile getirdi

Yayın tarihi: 9 Mart 2024 Cumartesi 11:37 am - Güncelleme: 9 Mart 2024 Cumartesi 11:37 am

Rakibi Donald Trump, 170 milyon insan tarafından kullanılan TikTok‘un yasaklanmasıyla ilgili endişelerini dile getirdi. Ardından ABD Başkanı Joe Biden da, Çin’deki ByteDance’e, TikTok uygulamasını elden çıkarması için yaklaşık altı ay süre veren yasayı imzalayacağını söyledi.

ABD Temsilciler Meclisi, Perşembe günü bir komitenin tedbiri oybirliğiyle onaylamasının ardından TikTok’a yönelik baskı tasarısını önümüzdeki hafta Salı veya Çarşamba günü oylamayı planlıyor. Meclis, onay almak için üyelerin üçte ikisinin “evet” oyu vermesini gerektiren kurallar uyarınca teklife oy verecek.

Demokrat Biden gazetecilere, “Eğer onaylarlarsa imzalarım” dedi. Tasarı Senato’da belirsiz bir sonuçla karşı karşıya kalırken, bazı milletvekilleri mevzuatta değişiklik istediklerini söylüyor.

Kasım seçimlerinde Beyaz Saray’a geri dönmek isteyen Cumhuriyetçi Trump, sosyal medyada “TikTok’tan kurtulursanız Facebook işlerini ikiye katlayacak” diyerek TikTok’un yasaklanmasına itiraz etti ve şunu ekledi: Facebook’un “daha iyisini yapmasını” istemiyorum.

TikTok akımı 11 yaşındaki çocuğu hayattan koparttı

Trump daha önce Facebook’un ana şirketi Meta Platformlarını (META.O) eleştirmişti, yeni sekme açar6 Ocak 2021’deki ABD Kongre Binası isyanı sırasında iki paylaşımını kaldırdıktan sonra Facebook ve Instagram’a erişimini iptal ettiği için. Hesapları Şubat 2023’te yeniden etkinleştirildi.
Trump’ın kampanyası, yasayla ilgili bir tutumu olup olmadığı konusunda hemen yorum yapmadı. Meta Platformlar yorum yapmayı reddetti.

ONAYLANIRSA NE OLACAK?

Trump döneminde başkan yardımcısı olarak görev yapan Mike Pence, TikTok ile ilgili önerilen Meclis yasasını onayladı. Eski adıyla Twitter olarak bilinen sosyal medya sitesi X’te “Çin, Amerikalı çocukların zihinlerini zehirliyor. Artık yeter” diye yazdı.

Tasarı, ByteDance’e TikTok’u elden çıkarması için 165 gün süre verecek. Bunu başaramazsa Apple tarafından işletilen uygulama mağazaları, Google ve diğerleri yasal olarak TikTok’u sunamaz ve ByteDance tarafından kontrol edilen uygulamalara Web barındırma hizmetleri sağlayamaz.

TikTok ABD Biden trump

ABD Temsilciler Meclisi, komitenin tedbiri oybirliğiyle onaylamasının ardından TikTok’a yönelik baskı tasarısını önümüzdeki hafta oylamayı planlıyor.

Kaynak: TELE1