TikTok iPhone kullanıcılarında endişe yarattı

Yayın tarihi: 1 Temmuz 2020 Çarşamba 9:20 am - Güncelleme: 30 Haziran 2020 Salı 6:12 pm

TikTok kullanıyor musunuz? iPhone telefonlarda yer alan pano (clipboard) özelliği sayesinde, pek çok uygulamada kullanmak üzere geçici olarak bazı verileri kopyala yapıştır yapabiliyoruz. Buraya kadar her şey normal, zira bu tip detaylar Android cihazlarda da var.

Apple tarafında işin vahim kısmı ise, kısa süreli olarak kopyalanan bu detayların başka uygulamalar aracılığıyla başka kişilere ulaştırılma ihtimali. Digital Trends’te yer verilen bilgiler, iOS 14’ün ilk açık beta sürümü itibarıyla TikTok uygulamasının “pano”da yer alan bilgilere erişebildiğini ortaya koydu. Yani diyelim ki bir sosyal medya hesabınızın şifresini ya da banka hesabınızın şifresini yazacaksınız. İşte bu verilere TikTok da erişebilir.

Geçtiğimiz şubat ayında bir geliştirici, Apple iOS’taki kopyala yapıştır sisteminin veriler için güvenli olmadığını ortaya çıkarmıştı. Şimdi iOS 14 beta’sı sayesinde, yazdıklarınızı kopyaladığınızda, “yazılanların kısa süreli olarak kopyalandığı” hakkında size ekranda bilgi veriliyor. Fakat yine can sıkıcı olan, bu bilgileri uygulamalar da kopyalayabiliyor.

TikTok

Ek olarak, TikTok’u o an kullanmıyor olsanız bile, konum bilgilerinizden bağlandığınız kablosuz ağa, cihazınızdaki uygulamalardan boş alan miktarına kadar daha pek çok detayı da görebiliyor. Bu detayların büyük kısmı Android tarafında da can sıkıcı.

TikTok, kısa videoların paylaşıldığı ve 40 farklı dilde hizmet sunan bir uygulama. Ayrıca pek çok yabancı hükümeti de endişelendiren bir uygulama, zira Çin menşeli. Özellikle ABD hükümeti ile Çinli Huawei arasında yaşanan “casusluk” tartışmalarını ve sonrasında Huawei’ye uygulanan ambargoyu hatırlıyorsunuzdur.

Bu arada, bu kopyalama işlemini sadece TikTok yapıyor sanmayın. iOS 14 beta sürümünü deneyen kullanıcılar, bu tip işlemlerin AccuWeather, AliExpress, Call of Duty Mobile, Google News, Overstock ve Patreon gibi uygulamalarda da yapıldığını ortaya çıkardı.

Eski Android telefon almak, kullanmak güvenli mi? Nelere dikkat edilmeli?