TikTok ile ilgili önemli iddia

Yayın tarihi: 22 Nisan 2021 Perşembe 3:11 pm - Güncelleme: 22 Nisan 2021 Perşembe 3:11 pm

Sosyal paylaşım sitesi TikTok hakkında çocukların verilerini toplayıp kullandığı gerekçesiyle deva açıldı. Davada, TikTok’un, çocukların telefon numaraları, videoları, konumları ve biyometrik bilgileri gibi verileri ‘yeterli uyarıda bulunulmadan’ topladığı iddia edildi.

İngiltere Çocuk Komisyonu’nun eski üyesi Anne Longfield, TikTok’un çocukların verilerini toplama ve kullanma süreçleri hakkında sosyal medya devine karşı dava açtı.  TikTok’un bu bilgileri toplarken yeterince şeffaf davranmadığı, yasanın gerektirdiği izinleri almadığı ve bu bilgilerin nasıl kullanılacağıyla ilgili ebeveynleri ve çocukları bilgilendirmediği iddia ediliyor. Davada TikTok suçlu bulunursa, etkilenen çocukların her biri adına firmadan tazminat talep edilebilecek.

“İDDİALAR DAYANIKSIZ”

TikTok ise iddiaların ‘dayanaksız’ olduğunu savunarak yargı önünde mücadele edeceklerini açıkladı. Şirket tarafından yapılan açıklamada “Gizlilik ve güvenlik TikTok’un ilk sıradaki öncelikleridir. Tüm kullanıcılarımızı ve özel olarak genç kullanıcıları korumak için bu yöndeki politikalarımızı, süreçlerimizi ve teknolojimizi güçlendirdik.” ifadeleri kullanıldı.

Davanın avukatlığını yapan Scott and Scott adlı hukuk bürosundan Tom Southwell, TikTok’un veri toplama süreçlerinin İngiltere ve Avrupa Birliği’nin verilerin korunması yasalarıyla çeliştiğini savunarak şunları söyledi: “TikTok ve ByteDance’in reklam gelirleri kullanıcılarından topladığı kişisel verilere dayanıyor. Bunlar arasında çocuklar da var. Yasal yükümlülüklere ve çocukları koruma yönündeki ahlaki sorumluluklarına uymadan bu bilgilerden kâr elde etmeleri kabul edilemez.”

Daha önce de benzer bir suçlamayla yargı önüne çıkan TikTok’a, çocukların verilerini toplama süreçlerinden ötürü 5,7 milyon dolar cezaya kesilmişti. TikTok, Güney Kore ve İngiltere’de de aynı suçlamalarla ceza almıştı.