Sosyal medya fenomeni Ayten Yıldız'ın '1’inci derece sit alanı ve kesin korunacak hassas alan' olarak tescilli Sinan Değirmeni’nde yüzlerce yıllık tarihi tahıl ambarlarında hamsi çevirmesi tepkilere neden oldu.

Türkiye’nin çeşitli yerlerinde doğanın içinde yemek pişirdiği anları paylaştığı videolarla ilgi çeken Yıldız'ın yayınladığı son videoda, Antalya’nın Konyaaltı ilçesindeki Sinan Değirmeni’nde yüzlerce yıllık tarihi tahıl ambarlarının arasında ateş yakması tepki çekti.

GÖRÜNTÜLER SUÇ NİTELİĞİNDE

Gazete Duvar'dan Ceren Deniz'in haberine göre, ateş yakılan yerde bulunan tarihi ambarların birer kültür mirası olduğunun altını çizen Antalya Kültür Varlıkları Envanteri sorumlusu Deniz Kaplan “Orada pişirmede kullanılan kiremit parçası bir kültür varlığı. Böyle bir uygulamaya nasıl müsaade edilebilir?” diye sordu.

Videodaki görüntülerin suç niteliğinde olduğunu belirten Deniz Kaplan, “Yüzlerce yıllık ahşap tahıl ambarlarının iki metre önünde bir tenekede ateş yakıyor. Ambarlardan birinin kiremitine yağ sürüyor. Ahşap üzerine bir çivi bile çakılmadan yapılmış bu tescilli eserler, yemek şovuna arka plan olup duman altında kalıyor. Bu video kamuya açık alanda yayınlanıyor. Kültürel mirasa verilen zararın hesabını soran yok. Birinci derecede korunması gereken hassas alanda yaşanabilecek bir yangını önlemeye yönelik bir çalışma da yok görüldüğü gibi. Daha önce çıkan bir yangında bölgeye ismini veren değirmen yanmıştı. Bu videodan anlıyoruz ki böyle bir facianın yeniden yaşanmasının önünde hiçbir engel yok” dedi.

KORUMA PROJESİ BAKANLIKTA

Üzerine kolonya döküp kendisini ateşe veren 11 yaşındaki Mert hayatını kaybetti Üzerine kolonya döküp kendisini ateşe veren 11 yaşındaki Mert hayatını kaybetti

Aslında 1’inci derece sit alanı ve kesin korunacak hassas alan olan Sinan Değirmeni’ni açık hava müzesi haline getirmek için hazırlanan koruma projesi, Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu’nca onaylandı. Bölgenin önceki statüsü ‘tarım alanı’ olduğu için Toprak Koruma Kurulu’nun da karar alması gerekiyordu. Toprak Koruma Kurulu da projeye onay verince bölge tarım statüsünden çıkarılıp, kültürel miras statüsüne alındı. Her iki kuruldan da onay alan proje, şimdi Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan onay bekliyor. 

Kaynak: Haber Merkezi