THY’nin dergisinde ‘alkol’ sansürü

Yayın tarihi: 31 Temmuz 2019 Çarşamba 4:18 pm - Güncelleme: 31 Temmuz 2019 Çarşamba 4:18 pm

Türk Hava Yolları (THY) uçaklarında yolcuyla buluşturulan Skylife Business dergisinde, “alkol sansürü” uygulandığı ortaya çıktı.

THY’nin yolcuları için hazırladığı dergide, şehir tanıtımlarının ve şehirlere ait meşhur tatlarının anlatıldığı bölümler yer aldı. Seyahat yazılarının yer aldığı kısımları ise ünlü seyahat ve yaşam yazarları kaleme aldı.

Skylife Business dergisinin temmuz ayı sayısında, Fransa’nın şarabıyla ünlü Bordeux şehrinin tanıtılırken, şehrin ünlü tatlarından şaraba dair herhangi bir ifade yer almadı. İtalya’nın dünyaca ünlü üzüm bağlarının bulunduğu ve şarap yapımında önde gelen şehirlerinden olan Toscana şehrinden de bahsedildi. Fakat Toscana bölgesinin tanıtımında da şaraba dair herhangi bir ifade yer almadı.
Dergide yer alan seyahat yazısı

Dünyanın en iyi hava yolu firmalarından biri olarak gösterilen THY’nin yolcularına sunduğu dergideki bu sansür yolcuların tepkisini çekti. Bora Hatay adlı yolcu, seyahat yazılarında alkol sansürünün uygulanması karşısında şaşkınlığa uğradığını belirtti.

YOLCULARIN TEPKİSİNİ ÇEKTİ

Odatv’ye konuşan Bora Hatay, “Bordeux’yu tanıtıyorsunuz Şarap’ın adını geçirmiyorsunuz. Edinburgh’u tanıtıyorsunuz viskinin V’si yok. En son Toscana’yı tanıtıp da oranın dondurması meşhur deyince artık ‘yeter’ dedim” diye tepkisini dile getirdi. Dergide, “Toskana Güneşinin Altında” başlıklı seyahat yazısını kaleme alan Silvina Pini’ye ulaşan Hatay, Toscana denilince akla ilk üzüm bağlarının ve şarabın geldiğini, yazıda bunlardan neden bahsedilmediğini sordu.
Hatay ayrıca, National Geographic gibi platformlarda da yazılar kaleme Alan Silvine Pini’ye, THY yönetimi tarafından herhangi bir baskıya uğrayıp uğramadığına dair sorular da yöneltti.

“THY’NİN POLİTİKASINDAN DOLAYI ŞARAP YORUMLARINA YER VERMEDİM”

Pini, e-posta yoluyla gönderdiği cevapta, THY’nin “Müslüman bir ülkenin hava yolu” olduğunun altını çizdi. Yazar Pini, THY’nin, şehirlerin ünlü şarap tatlarından bahsedilmemesi gerektiğine dair bir politikası olduğunu söyledi. Bu yayıncılık politikasına göre seyahat yazılarını kaleme aldığını belirten Pini, Toscana şarabına dair herhangi bir yorumda bulunmama sebebinin derginin “Müslüman bir ülkede” okunmasından dolayı olduğunu ifade etti.