THY’den yandaşlara kötü haber

Yayın tarihi: 27 Ekim 2019 Pazar 1:32 pm - Güncelleme: 27 Ekim 2019 Pazar 1:32 pm

Türk Hava Yolları’nda (THY) israfa “dur” denileceği iddiası gündeme geldi.

Airport Haber yazarı Murat Herdem, “THY israfa dur diyebilecek mi?” başlıklı yazısında, “Türk Hava Yolları, bu yıl başında belirlenen yolcu sayısı hedefinin tutmayacağını anlayınca, yıl ortasında hedef rakamı bir miktar aşağı çekti. Dolayısıyla, mevcut şartlarda hedef gelir rakamlarına ulaşamamak endişesi de kurum içerisinde hakim görüş olarak ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

“ÇOK KATI ÖNLEM PAKETİ HAZIRLADIĞINI BİLİYORUM”

“THY’nin bu ay başından itibaren etkin maliyet yönetimi ve tasarruf tedbirleri adı altında çok katı önlem paketi hazırladığını biliyorum” diyen Murat Herdem, yazısını şöyle sürdürdü:

“THY’nin alıştığımız bugünkü yönetim anlayışı ile taban tabana zıt önlemleri içeren pakete ne kadar uyulduğunu ya da gelecekte ne kadar uyulacağını takip edeceğiz.

Önce hangi önlemler alındı bir göz atalım…

– Temsil ikram harcamalarının azaltılması(2016 krizinden sonra ikramda yapılan tasarrufun sonuçlarının ne olduğunu gördük. Bahsedilen umarım uçak içi ikramı kapsamıyordur)

-Aciliyeti olmayan tüm satın almaların ötelenmesi

-Zorunlu olmayan yurtiçi ve yurtdışı görev giderlerinin ötelenmesi

– Zorunlu olmayan mesleki teknik hizmet, danışmanlık hizmetlerinin alınmaması veya ötelenmesi

– Reklam-sponsorluk, promosyon malzemesi, fam trip(tanıtım gezisi) organizasyon giderlerinde azami tasarruf sağlanması

-Zorunlu olmayan tadilat ve bakım onarım işlerinin ötelenmesi

-Kırtasiye ve temizlik malzemelerinde, elektrik,doğalgaz ve su giderlerinde tasarruf sağlanması, taksi, otopark ve kurye işlerinde azaltmaya gidilmesi

-Uçak bakım , handling, havaalanı giderleri, akaryakıt,ikram, CIP Lounge,satış teşvik gibi operasyonel giderlerde tüm kontratların titizlikle gözden geçirilmesi; rekabetçi fiyatların veya indirimlerin alınabilmesi için gerekli piyasa ve tedarikçi görüşme ve araştırma yapılması…

– Personel ve dış kaynak personel alımının durdurulması, zorunlu olması durumunda ilgili birimin bu zorunluluğu analiz etmesi ve kendi içerisinden temin yoluna gitmesi ya da genel müdürlükten temin yoluna gitmesi, fazla mesai ve eğitim ücretlerinin düşürülmesi…

Etkin maliyet yönetimi ve tasarruf tedbirleri bunlar…”

“BUGÜNE KADAR; YANDAŞA, ARKADAŞA, EŞE DOSTA PEŞKEŞ ÇEKİLEN THY İMKANLARINI…”

Murat Herdem “Özeti şu aslında…” diyerek THY’de neler olduğunu şöyle özetledi:

“THY için artık pabuç pahalı… Eşe dosta danışmanlık, bol keseden temsil harcamaları, lüks otellerde konaklamalar, ballı geziler, pas bilet israfları, getirisi olmayan sponsorluklar, astronomik ücretli kontratlar, legolar, egolar vs. olmayacak.

Aslında olması gerekenlerin yapılmadığının ve hatta tam tersinin yapıldığının bir itirafı gibi…

Bugüne kadar; yandaşa, arkadaşa, eşe dosta peşkeş çekilen THY imkanlarını, ‘çok verdik, bu aralar vermeyelim’ diyorlar aslında…

Yırtık büyük, yama küçük ama yine de uygulanabilirse kâr kârdır diyelim. Ama İstanbul Havalimanı’nda bir taraftan tasarruf için ofisler boşaltılırken diğer taraftan ultra lüks makam odalarının astronomik bedellerle kiralanması ve özenle dayanıp döşenmesi, size de ‘balık baştan kokar’ sözünü anımsatıyor mu?”