Thunderbolt 4 bizlere neler sunuyor?

Yayın tarihi: 11 Temmuz 2020 Cumartesi 8:00 am - Güncelleme: 10 Temmuz 2020 Cuma 6:36 pm

Intel, USB4 özellikli yeni nesil Thunderbolt’u olan Thunderbolt 4 ile karşımıza çıktı. Mevcutta bildiğiniz gibi Thunderbolt 3 ile aynı 40Gbps hız sunan USB-C konnektörü bulunuyor.

Thunderbolt 4 bizlere neler sunuyor? Ancak yeni bağlantı en fazla dört Thunderbolt bağlantı noktası ve 2 metreye kadar evrensel kablolar sunuyor. Ayrıca Thunderbolt 3’ün minimum video ve veri gereksinimlerini ve genişletilmiş uçtan uca çözüm yetenekleri de bu yeni bağlantı sistemi ile tam iki katına çıkarılıyor.

Thunderbolt 4 bizlere neler sunuyor?

  • İki adet 4K ekran veya bir 8K ekrana görüntü aktarımı sağlanabiliyor.
  • 3.000 MBps’ye kadar depolama hızı sunuluyor.
  • Dört Thunderbolt bağlantı noktasına sahip aksesuarlar destekleniyor.
  • 2 metre uzunluğa kadar evrensel 40GB/s hızında kablolar kullanılabiliyor.
  • PC şarj edilebiliyor.
  • Bilgisayarlar bu bağlantı sayesinde kolayca uyku modundan çıkabiliyor.
  • Fiziksel DMA saldırılarını önlemeye yardımcı olan gerekli Intel VT-d tabanlı doğrudan bellek erişimi (DMA) koruması sunuluyor.

Intel’in kod adı “Tiger Lake” olan yakında çıkacak olan mobil PC işlemcileri Thunderbolt 4’ü ilk kez kullanacak. Yeni bağlantı hali hazırda mevcut olan tüm Thunderbolt 3 PC ve aksesuarla uyumlu olacak.

Thunderbolt 4’ün geliştirici kitleri ve sertifika testleri artık kullanılabilecek. Intel’in “Project Athena” adlı yenilik programına dahil olan dizüstü bilgisayarlar, bu yeni bağlantıyı önümüzdeki yıllarda kullanmaya başlayacak.

Intel ile yollarını ayırmaya çalışan Apple’ın ise henüz ne yapacağı bilinmiyor. Kendi ARM işlemcisini geliştiren Apple’ın yine de müşterilerini yarı yolda bırakmamak adına Thunderbolt’u yeni Mac modellerinde yer vereceğini düşünüyoruz.

Milyarlarca şifre hacker’ların elinde