THO Sponsor

Yayın tarihi: 3 Haziran 2020 Çarşamba 9:01 am - Güncelleme: 3 Haziran 2020 Çarşamba 9:03 am

Yılmaz Polat

Türkiye’nin ABD’de lobi faaliyetleri sadece milyonlarca dolar ödenerek kiralanan lobi şirketleriyle sınırlı değil.

 

https://www.tele1kitap.com/urun/188648/kitap/siyah-beyaz/yilmaz-polat/lobiler-ve-ajanlar/

 

AKP destekli ‘TÜRKEN-USA , SETA-DC, Zekat Vakfı ‘ gibi kuruluşların yanısıra ‘Turkish Heritage Organization- (THO) ’ adlı ‘Türkçe karşılığı -Türk Miras Vakfı’ ABD yasaları içinde

kurulan (501 sayılı) vergiden muaf kurumlar var.

 

Buna son olarak Adalet Bakanlığı’nın lobici statüsüne eklediği Kongre’de de basın kartının iptal edildiği ‘TRT World’ eklendi. (TRT World her 6 ayda bir zorunlu olarak Adalet Bakanlığına

faaliyet raporu sunacak.)

ABD’de bir lobi şirketi, vakıf ve dernek ile düşünce kuruluşunun yaptığı harcamalar , nereden ne kadar para aldığına ilişkin bilgilere ulaşmak çok zor değildir. Kamuoyuna açıktır.

 

Yabancı kuruluşların , lobi şirketlerinin kayıtlarının bulunduğu Adalet Bakanlığı bünyesindeki ‘Foreign Agents Registration Act – FARA’dan gelirleri, faaliyetleri ve ödedikleri vergiye kadar

tüm bilgilere ulaşılabilir.

 

Bu kuruluşların resmi vergi kayıtlarına bakıldığında her yıl milyonlarca doların ABD’ye aktığı görülüyor. (TÜRKEN-USA- Yılmaz Polat-telgrafhane yay.2020)

 

Bu kuruluşlar arasında ‘Turkish Heritage Organization- (THO) ’ adlı ‘Türk Miras Vakfı’ sponsorlarıyla dikkat çekiyor.

 

‘THO – Türk Miras Kurumu’nun önemli sporsorlarının (parasal destek verenler) başında Türk Hava Yolları (THY) ve Emlak Konut (TOKİ) geliyor.

 

Sponsorlar arasında İstanbul-Ankara Ticaret Odaları ve Türkiye’de en büyük kamu ihaleleri alan şirketler de bulunuyor.

 

THO’ya finans desteği veren kuruluşların listesi oldukça kalabalık.

 

https://www.turkheritage.org/en/support

 

AKP politikalarını Washington’da tanıtan kuruluş ‘THO’ ABD yasalarına göre vergiden muaf statüyle (501) ‘think-tank- düşünce kuruluşu’ olarak faaliyet gösteriyor.

 

2015 yılında kuruluşundan buyana hakkında ABD basınında da bir takım iddialar ortaya atıldı, çok okunan haber sitelerinde yer aldı.

 

https://www.politico.com/story/2017/04/25/michael-flynn-turkey-russia-237550

 

Kurucu Başkanı Halil Danışmaz’ın Erdoğan adına Amerikan siyasetine müdahele etmek iddiasıyla FBI tarafından sorgulandığına ilişkin haberler çıktı.

 

https://dailycaller.com/2016/11/16/trump-adviser-recently-met-with-operatives-linked-to- turkish-government-agents/

 

https://dailycaller.com/2017/03/15/revealed-turkeys-plan-to-camouflage-its-lobbying-activities-in-the-us/

 

Danışmaz New York’ta Türk Hava Yolları temsilcisi olarak çalışıyordu. Danışmazdan sonra yerine Ali Çınar atandı. (New York Türk Dernekleri Federasyonu eski

Başkanı)

 

THO’nun küçümsenmeyecek bir bütçesi var. 2015: ‘bir milyon 130 bin dolar’, 2016: ‘763 bin 296 dolar’, 2017 ve 2018 yılı kayıtlarında ‘bir milyon 180 bin 910 dolar’ yer alıyor.

Sadece son beş yılda AKP Yönetimi’nin ABD’de kiraladığı lobi şirketleri ile desteklediği kuruluşlara yüz milyonlarca dolar gitti.

 

Uçtu uçtu kuş uçtu!