The Times Gazetesi: AKP’ye oy verenler de vazgeçiyor

Yayın tarihi: 9 Haziran 2020 Salı 4:40 pm - Güncelleme: 9 Haziran 2020 Salı 6:11 pm

İngiltere’de yayınlanan The Times Gazetesi, ‘Türkiye’de ekonomik durumun AKP’ye oy veren seçmenleri de etkilediğini’ yazdı. Gazete ‘Hannah Lucinda Smith’ imzalı yazıda, Türkiye’de ‘ koronavirüs süreci ve ekonomiyi ’ değerlendirdi.

Yazıda ‘ekonomik sarsıntının Erdoğan’a bağlı olan insanları Erdoğan’a karşı çevirebileceği’ anlatılıyor.

https://www.thetimes.co.uk/edition/news/coronavirus-in-turkey-opposition-steals-a-march-on-erdogan-in-lockdown-87zsxcv37

Suudi Arabistan’dan haçtan dönenlerle salgının yayıldığına dikkat çekilen yazıda,’ Bu, sadece cüzdanlara değil, bir zamanlar Erdoğan’ın ölümüne destekçisi olan Burcu Ferman gibi seçmenlerin sadakatlerine de darbe vurdu ve bu eksiklik muhalefet tarafından hızla kapatıldı’ deniyor.

İngiliz Gazetesinin yazısı şöyle devam ediyor:

‘Istanbul Büyükşehir Belediyesi (IBB), şirketlerin ve bireylerin ihtiyaç sahiplerine yardım etmek için kullanılan paraları bağışlamalarına olanak tanıyan bir mali plan yürütüyor.

“Askıda Fatura” adı verilen uygulama, son on yılda Türk fırınlarında popüler hale geldi. Maddi imkanı olan kişilerin kendilerine ekmek alırken, alamayanlar adına yaptıkları ödemeler. Belediye’ye ait bu plan, ihtiyaç sahiplerinin faturalarının herhangi bir kişi tarafından ödenmesine imkan sağlıyor.’

CHP’li belediyelerin yönettiği planın öteki CHP’li şehirler de benimsediğini kaydeden The Times Gazetesi, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nın sözlerine yer veriyor:

‘Geçen seneki seçimlerde Erdoğan seçmenlere, ‘CHP’ye oy verirseniz ve kazanırlarsa, CHP’li belediyeler sosyal yardımları kesecek, onlara oy vermeyin’ dedi. Covid-19 salgını, bunun doğru olmadığını gösterdi. Belediyelerimiz, ihtiyacı olan vatandaşlar için sosyal yardımlar ve desteklerde bulundu. Seçmen, Erdoğan’ın bu konuda yalan söylediğini
fark etti ve bu Erdoğan’ı rahatsız ediyor. Erdoğan, tabanını konsolide etmek adına kutuplaştırma politikası sürdürüyor ve CHP’yi önündeki en büyük engel olarak görüyor.’

Kılıçdaroğlu’nun , partisinin erken seçimlere hazır olduğunu söylediğini kaydeden gazete, ‘Erdoğan’ın mağlubiyetinin ‘kaçınılmaz’ olduğu konusunda ısrarcı’ olduğunu yazıyor.

Kılıçdaroğlu şöyle diyor:

‘Kaynakların savurganca kullanımı, tutarlı bir planlamanın olmaması ve sorumsuz borçlanma bizi ekonomide ciddi problemlerle karşı karşıya bırakmıştır. Vatandaşlarımız ödediği vergilerin nerelere ne kadar harcandığını dahi bilmemektedir. Tarihin bize gösterdiği süreç diktatörlerin kalıcı olmadığıdır.’ Yazıda, yolsuzluklara da değiniliyor, ‘yolsuzluk inkar edilemez boyutlarda. Holdingler, Erdoğan’ı basın üzerinden övmek ve AKP tabanına sosyal yardım yapan dini kurumlara bağış yapmak karşılığında devletten çok karlı ihaleler alıyorlar’ deniyor.