The Guardian: Karabağ’a giden Suriyeli savaşçılara ayda 10 bin TL veriliyor

Yayın tarihi: 3 Ekim 2020 Cumartesi 11:59 pm - Güncelleme: 4 Ekim 2020 Pazar 12:00 am

Guardian gazetesi, Suriyeli savaşçılara Karabağ’a gitmeleri için üç ila altı aylık kontrat ve ayda 10 bin TL’lik maaş teklif edildiğini duyurdu.

Ermanistan ve Azerbaycan arasındaki çatışmaların yaşandığı Dağlık Karabağ’da Suriye’den götürülen cihatçıların çatışmalara katıldığına dair haberler yoğunlaşırken The Guardian gazetesi, Türkiye’nin İdlib’de desteklediği silahlı gruplardan Karabağ için teklif aldığını belirten kişilerle konuştu.

Deutsche Welle Türkçe’nin aktardığına göre “Komutanlar ve Türkiye güvenlik şirketleri için çalıştıklarını söyleyen aracıların savaşçılara üç ila altı aylık kontrat ve ayda 10 bin TL’lik maaş teklif ettiğini” aktaran gazete, yapılacak işin Azerbaycan’daki gözlem noktaları ile petrol ve doğal gaz tesislerini koruma olarak bildirildiğini kaydetti.

’24’ÜNDE İSTANBUL’DAN UÇTUK’

The Guardian’a konuşan ve şu anda Dağlık Karabağ’da temas hattında olduğunu ifade eden 23 yaşındaki İdlibli Mustafa Halid takma isimli kişi 18 Eylül’de kaydolduğunu, 23 Eylül’de önce Antep’teki bir askeri üsse naklediklerini ve 24 Eylül’de de İstanbul’dan bir askeri kargo uçağıyla Azerbaycan’a uçtuklarını aktardı. Halid, Suriye’de Türkiye tarafından desteklenen “Sultan Murat”, “Süleyman Şah” ve “Hamza Tugayı” fraksiyonlarından oluşturulan bin kişilik bir birliğin parçası olarak “Hawar Kilis sınır kapısından” Türkiye’ye girdiklerini kaydetti.

SÖYLEDİKLERİ RADAR KAYITLARI İLE UYUMLU

The Guardian haberinde, Mustafa Halid’in söylediklerinin uçakların hareketlerini takip eden Flight Radar internet sitesindeki bilgiler ve yer bildirimli fotoğraf ile gönderilen koordinatlarla uyumlu olduğunu yazdı. Haberde ayrıca Dağlık Karabağ’a gönderilen Suriyeli paralı askerlerin Azerbaycan sınır muhafızlarının giydiği mavi üniformaları giydiği aktarıldı.

Haberde Mustafa Halid’in “Başlangıçta buraya gelmekte tereddütlüydüm çünkü bu ülke hakkında hiçbir fikrim yoktu ve dillerini de bilmiyorum. İki ülke arasında çatışmaların olduğunu biliyordum ancak savaşa geldiğimi bilmiyordum. Sadece koruma görevi olacağını zannediyordum” dediği aktarıldı. Haberde Mustafa Halid’in Azerbaycan’a para kazanmak için gittiğini ve bu işe “sadece bir iş olarak baktığını” söylediği belirtildi.

ABD Dışişleri Bakanı Pompeo da Türkiye’nin bölgeye Suriyeli savaşçı gönderdiği iddiasının doğru olmadığını umduğunu söyledi.