TGC’den tutuklu 16 gazeteciye Basın Özgürlüğü Ödülü

Yayın tarihi: 8 Temmuz 2022 Cuma 1:58 pm - Güncelleme: 8 Temmuz 2022 Cuma 1:58 pm

TGC’nin her yıl kişi ve kurum dalında verdiği ‘Basın Özgürlüğü Ödülü’ belli oldu. 2022 TGC Basın Özgürlüğü Ödülleri tutuklu 16 gazeteciye layık görüldü.

Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin (TGC) basın özgürlüğünün önemini vurgulamak amacıyla 1989 yılından beri her yıl kişi ve kurum dalında “Basın Özgürlüğü Ödülü” veriyor. Seçici Kurul, 5 Temmuz 2022 Salı günü saat 14.00’de Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nde toplanarak karar verdi.

Kişi dalındaki ödüle 8 Haziran’da gözaltına alınıp 16 Haziran’da tutuklanan 16 gazeteci layık görüldü. Karar, şu ifadelerle açıklandı: “Siyasette seçim söylemlerinin yaklaştığı bir dönemde yurttaşların haber alma hakkını engellemek, tek tip gazeteci, tek tip haber yaratma amacıyla tutuklanan 16 Kürt gazeteci; Abdurrahman Öncü, Aziz Oruç, Elif Üngür, İbrahim Koyuncu, Lezgin Akdeniz, Mazlum Doğan Güler, Mehmet Ali Ertaş, Mehmet Şahin, Neşe Toprak, Ömer Çelik, Ramazan Geciken, Remziye Temel, Safiye Alagaş, Serdar Altan, Suat Doğuhan ile Zeynel Abidin Bulut’un şahsında mesleklerini yapmaları engellenen tüm gazetecilerle, tutuklu gazetecilere…”

Kurum dalındaki ödüle, Sansür Yasasına Karşı Direniş ve Dayanışma layık görüldü. TGC, ödülün, “iktidarın TBMM gündemine getirdiği; sansürü ve otosansürü daha da derinleştirecek, basınla birlikte toplumsal muhalefeti de susturmayı, korkutmayı ve hapsetmeyi hedefleyen yasa teklifinin geri çekilerek 1 Ekim’de başlayacak yeni yasama yılına ertelenmesini sağladığı” için verildiğini belirtti.

8 gündür gözaltında tutulan 16 gazeteci tutuklandı

SEÇİCİ KURUL

Basın Özgürlüğü Ödülleri Seçici Kurulu’nda bu yıl; Adnan Özyalçıner (Türkiye Yazarlar Sendikası Genel Başkanı), Altan Öymen (TGC Kıdemli Üyelerinden-TGC Onur Kurulu Başkanı-Yazar), Kenan Kocatürk (Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı), Nazan Moroğlu (İstanbul Barosu Başkan Yardımcısı), Prof. Dr. Nurçay Türkoğlu (İletişim Profesörü), Sibel Güneş (TGC Genel Sekreteri), Tuğrul Eryılmaz (T24 yazarı-ödülü daha önce kazananları temsilen), Turgay Olcayto (TGC Başkanı) ve Zeynep Oral (PEN Türkiye Merkezi Başkanı) yer aldı. Ödüllerin veriliş tarihi daha sonra açıklanacak.

Diyarbakır’daki gazetecilerin gizli tanık ifadeleriyle tutuklandığı ortaya çıktı